24 mei 2016 
3 min. leestijd

Help! Mijn zoon is klusser!

Sinds hij vorig jaar voor zijn verjaardag gereedschap kreeg, is hij continu aan het klussen. Natuurlijk helpt hij Oom P, maar ook zelf moet hij alles maken. Hij ligt onder zijn auto, maakt alles waar de batterijen van op zijn en ga zo maar door.Terugblik_11_automonteur

Help! Mijn zoon is klusser

Handig zo’n toekomstige klusser in huis. Kan hij als papa en mama oud zijn, ons vast nog wel eens helpen met een paar klusjes. En in zijn eigen huis komt het ongetwijfeld ook van pas. Maar er zijn ook wat mindere punten. Zo zaagt hij graag aan onze stoelpoten en tafelpoten. Ook al zijn sommige meubels dan wel wat ouder en stiekem misschien wel aan vervanging toe, dat wil niet zeggen dat hij zich mag uitleven. Immers zodra we de meubels vervangen, wil ik dat ook niet.
Daarom heeft hij een eigen plankje waar hij met zijn zaag op tekeer kan gaan.
Ideaal.

Nog zo’n mooi attribuut is de boor! Wat een herrieding is dat. Wedden dat de batterijen in huis ook op zijn als ze bij zijn boor op zijn. Gelukkig kan hij hier verder weinig kwaad mee, net als met zijn schroevendraaiers.

De hamer is echter weer een geval apart. Hier kun je ook flink mee timmeren. En net als bij de zaag, werkt de hamer het beste op de tafels van mama. Dat klinkt zo lekker hè zo’n houten tafel. En natuurlijk mag je ook daar niet op rammen, dus ook dat moet beperkt worden tot zijn eigen plankje.

Hamertje tik

Gelukkig hebben we voor onze klusser met zijn verjaardag ook Hamertje tik gekregen. Mag hij eindelijk aan tafel met zijn hamer spelen en moet hij ook nog eens flink tekeer gaan!

En dat is zo makkelijk nog niet. Ondanks dat de spijkers een grote kop hebben, en je ze “maar” in kurk hoeft te slaan, is het voor een driejarige een behoorlijke klus.

De dozen van hamertje tik geven al een aantal voorbeelden die je met de inhoud kan maken. Maar nog leuker is het om zelf figuren te maken. Van T hoeft dat zelfs nog niet. Gewoon een aantal van die stukjes in willekeur op het kurk leggen en proberen raak te slaan met de hamer op de spijker is voor hem op dit moment voldoende uitdaging.

Wat hij leert van hamertje tik

Ondanks dat hij het een moeilijk spel vindt, blijft hij het met grote regelmaat uit de kast pakken. Hij vindt het gewoon mooi om te doen. De ene keer voor 5 minuten, dan ben je langer bezig met opruimen inderdaad. Maar soms kan hij er ook gewoon een half uur mee zoet zijn.

Natuurlijk is een spel niet compleet als het alleen maar leuk is. Ik vind het ook fantastisch om te zien wat hij er van leert. En hoe hij er steeds beter in wordt.Hamertje tik

Priegelwerk, het oppakken van de spijkers is echt priegelwerk. Heel goed voor de fijne motoriek dus. Alleen al het pakken van een spijkertje uit het bakje en dat in het gaatje van het stukje hout in het kurk zetten is een opgave die je met het puntje van je tong uit je mond moet uitvoeren.
Mikken. Als T klust dat ramt hij er meestal maar wat op los met zijn hamer. Met de schroevendraaier, is hij wel echt op zoek naar de schroeven. Maar bij hamertje tik moet hij toch echt op het spijkertje slaan. En dan is dat spijkertje toch maar heel klein. En je vingers zitten wel heel dicht in de buurt.
Doseren, hard slaan, zacht slaan. En wanneer, zacht slaan als zijn vingers in de buurt zijn, is wel prettig, maar dan verdwijnt die spijker dus zo lastig in het kurk en valt hij steeds om. Harder slaan, dus maar niet zo hard dat het zeer doet. Een lastige opgave dus.

Het mooiste vind ik dan nog, dat hij dus nog lang niet uitgeleerd en uitgespeeld is met hamertje tik. Hierdoor blijft dit spel voorlopig nog wel bij de favorieten horen. En als hij bovenstaande onder de knie heeft, kan hij verder leren door mooie figuren te maken.

Ken jij Hamertje tik ook nog?

Birgit
Door

Birgit

op 24 May 2016

Jaaaa! Demi heeft ook voor een poos terug hamertje tik gehad. Op een gegeven moment waren alleen alle spijkerstjes kwijt, en later ook de houten figuurtjes, maar ze heeft zich er uren mee vermaakt.

Marijke
Door

Marijke

op 24 May 2016

Haha dat zal hier op termijn ook wel gebeuren. Hoewel hij wel heel zuinig is, moet ik zeggen

Kreanimo (@IlseVerhoeven81)
Door

Kreanimo (@IlseVerhoeven81)

op 24 May 2016

hahahahaha! Deze is zoooooooooooo herkenbaar! Toen ze bij mijn zoontje in de kleuterklas over machines leerden mochten ze oude toestellen uit elkaar draaien! Daar blonk hij echt in uit! :)

Marijke
Door

Marijke

op 24 May 2016

Geweldig! Nu hopen dat hij daarmee doorgaat. Heb je later ook nog wat aan!

ByJon
Door

ByJon

op 24 May 2016

Ja, wij hebben het ook in huis! Ook hier in huis spelen de kinderen met hamertje tik.

Marijke
Door

Marijke

op 24 May 2016

Leuk he!

Marguerita
Door

Marguerita

op 24 May 2016

Wat een geweldige titel! Wij hebben ook hamertje tik, maar het blijkt erg lastig haha

Marijke
Door

Marijke

op 24 May 2016

Dank je wel! Ja T vindt het ook nog best moeilijk, maar dat mag ook best.

Vlijtig Liesje
Door

Vlijtig Liesje

op 24 May 2016

Ja, dat ken ik nog wel! Ik speelde daar als kind ook heel veel mee. Superleuk.

Marijke
Door

Marijke

op 24 May 2016

O wat leuk, ik weet wel dat mijn broertje het had, maar ik vond mezelf er denk toen al te oud voor

zomijntje
Door

zomijntje

op 24 May 2016

Geweldig kind! Haha.. en jaa superleuk nostalgisch spel dat mijn kids ook weer hebben. Hmmzzz doet me denken het eens te zoeken in de overige verhuisdozen. ^_^ Want dat zou m'n dochtertje nu wel wat vinden denk ik. Pas maar op, voor je het weet gaat hij als mijn oudste straks in de tuin aan de slag met eigengemaakte "boom"hutten etc. ^_^ Hij heeft van ons een echt mini electrisch handboormachientje gekregen die ook schroeven draait. Zo'n gaaf dingetje met zelfs opbergtasje..was toen bij de aldi 20 euro ofzo.. Veel plezier met je boef en succes met het heel houden van je huis ^_~ hihi... Liefs, Mijntje.

Marijke
Door

Marijke

op 24 May 2016

Haha dank je wel! O jee, boomhutten. Park genoeg achter ons huis. Maar stiekem houd ik hem nu nog even klein hoor!

Reactie plaatsen