15 oktober 2014 
2 min. leestijd

Heeft mijn dreumes al een voorkeurshand?

Linkshandigheid zit bij mij in de familie. Aan mijn vaders kant, waren/zijn een aantal mensen linkshandig. Zelf ben ik ook voor een groot deel linkshandig. Dat wil zeggen, ik schrijf met links, en ook tennissen en badminton en squash doe ik met links.
Maar er zijn ook dingen, die ik niet snap met links. Breien (ja vroeger op school moeten leren, en is nu weer hip toch?) probeerde mijn moeder links voor te doen, voor het geval ik het op school rechtshandig niet kon. Maar dat doe ik dus rechtshandig. Knippen, vroeger op school kreeg ik altijd een linkshandige schaar omdat ik links schreef. Maar hier kon ik dus echt niet mee omgaan. Een gevalletje twee handigheid.

Waanzinnig interessant vond ik dat ook tijdens de biologie lessen. Linkshandigen zijn al niet in de meerderheid, maar dan ook nog vertellen dat je eigenlijk meer tweehandig bent…. Klinkt best goed toch.
Ik let er ook op bij andere mensen. Maar de meeste mensen zijn echt rechts of links.

Onze dreumes pakt nu al vaak potloden met links. Even nagevraagd bij mijn moeder en ik pakte ook al heel snel potloden met links. Maar op de Pabo heb ik altijd geleerd dat kinderen pas een voorkeurshand ontwikkelen op latere leeftijd.

Even de fases van motorische ontwikkeling op een rijtje.
Assymetrische fase (ook wel slurffase genoemd)
Deze fase volgt op de reflexfase. Net geboren baby’s zitten in de reflexfase. Zij leven nog op reflexen. Denk aan de zuigreflex. Door deze reflexen kan een baby overleven.
In de slurffase zie je dat kinderen de ene kant van het lichaam aanspannen, bewegen en de andere kant precies het tegenovergestelde doet. 1 vuist en 1 open hand, of het koekje in de mond stoppen en tegelijkertijd de beker melk omkiepen met de andere hand. Let maar eens op, dat zijn namelijk twee tegengestelde bewegingen.
Deze fase loopt door tot je kindje 3 jaar is.

Symmetrische fase
Deze loopt gemiddeld door tot het zesde levensjaar van je kind. In deze fase wordt er heel veel met twee handen, of voeten gewerkt. Springen met twee benen is hier een mooi voorbeeld van.

Lateralisatie faseVoorkeurshand
In deze fase wordt de voorkeurshand ontwikkelt. In het begin merk je dat je kindje datgene wat je hem voorhoudt, pakt met de hand waarvoor je het koekje houdt. Het maakt niet uit welke hand dit is. Aan het einde van deze fase pakt je kindje het koekje met zijn voorkeurshand. Ook als je dan dus verder moet reiken.

Dominantie fase
Deze fase duurt van ongeveer 8 tot 11. Je kind kan nu met twee handen verschillende dingen tegelijk doen.

Dus pas als je kind een jaar of 6 tot 8 is, kun je zeggen of ze links of rechts zijn. Toch vind ik de theorie lastig te rijmen met de praktijk. Eigenlijk alle kleuters die ik gezien heb, hadden al duidelijk een voorkeurshand.
Van mijn dochter wist ik ook al snel dat ze “normaal” rechtshandig was. En ze zit nu toch nog midden in de lateralisatiefase.
Oké van mijn dreumes kan ik het nog niet met zekerheid zeggen. Maar ik ben benieuwd naar de ontwikkeling van zijn voorkeurshand. En ik ben niet verbaasd als dat linkshandig blijkt te zijn.

Heb jij al een idee van de voorkeurshand ontwikkeling van je kindje? Of zijn ze juist netjes volgens het boekje en kun je er niets van zeggen?

Blogger in the picture: Marijke | Laura Collin
Door

Blogger in the picture: Marijke | Laura Collin

op 08 Feb 2015

[…] Op welk artikel ben je het meest trots en waarom?  Ik ben nu het meest trots op “Heeft mijn dreumes al een voorkeurshand?” […]

Linkshandigendag | MMopvrijdag
Door

Linkshandigendag | MMopvrijdag

op 13 Aug 2015

[…] Een ook en een tante waren/zijn linkshandig. Ik had het vermoeden dat T als dreumes ook links als voorkeurshand had. Inmiddels lijkt hij weer een volkomen normale rechtshandige. Maar wie weet wat zijn verdere […]

Links of rechts – Mama's met thee
Door

Links of rechts – Mama's met thee

op 08 May 2017

[…] Heeft mijn dreumes al een voorkeurshand? Die vraag stelde ik me in oktober 2014. Dat is ruim 2,5 jaar geleden. Toen was er werkelijk nog niets over te zeggen, behalve dat we in de praktijk zagen, dat hij op dat moment een voorkeur had voor links. Maar een dreumes is helemaal nog niet zover ontwikkeld. Wel leuk om hier nu op terug te kijken en eens te zien, hoe zijn ontwikkeling wat betreft voorkeurshand nu is. […]

Reactie plaatsen