08 mei 2017 
2 min. leestijd

Links of rechts

Heeft mijn dreumes al een voorkeurshand? Die vraag stelde ik me in oktober 2014. Dat is ruim 2,5 jaar geleden. Toen was er werkelijk nog niets over te zeggen, behalve dat we in de praktijk zagen, dat hij op dat moment een voorkeur had voor links. Maar een dreumes is helemaal nog niet zover ontwikkeld. Wel leuk om hier nu op terug te kijken en eens te zien, hoe zijn ontwikkeling wat betreft voorkeurshand nu is.

Ontwikkelingsfases

Toen ik het vorige bericht schreef, was T 1,5 jaar oud. Hij zat toen nog vol op in de Assymetrische fase (ook wel slurffase genoemd). n de slurffase zie je dat kinderen de ene kant van het lichaam aanspannen, bewegen en de andere kant precies het tegenovergestelde doet. 1 vuist en 1 open hand, of het koekje in de mond stoppen en tegelijkertijd de beker melk omkiepen met de andere hand. Typische dreumesacties.
Er staat nergens dat ze pakken, van potloden, koekjes of wat dan ook met beide handen moeten doen. T deed dit toen dus het liefst met links. Wat mij betreft nog steeds niet te verklaren.

Inmiddels is T deze fase voorbij. Deze duurt ongeveer tot 3 jaar. De daarop volgende fase is de symmetriefase. In deze fase wordt er heel veel met twee handen, of voeten gewerkt. Springen met twee benen is hier een mooi voorbeeld van. Deze fase is een typische kleuterfase. En deze duurt ook meestal tot het zesde levensjaar. Vast geen toeval dat ze vooral daarna echt aan het werk gaan met lezen en schrijven. Een kleuter is er eerder ook lichamelijk helemaal nog niet aan toe. Schrijven moet namelijk met 1 hand….
T zit hier nu dus middenin.
Pas als deze fase is afgerond, komen ze in de lateralisatiefase. Rond de leeftijd van 6 dus. En hier wordt pas de voorkeurshand volledig ontwikkelt. Natuurlijk zijn dit gemiddelden en bovenstaande is geen mooie uitwerking van de theorie, maar wel een indicatie wat je kan verwachten van de ontwikkeling rondom linkshandigheid. En ik vind het als linkshandigen toch erg interessant. Zou hij misschien ook….

Na zijn dreumestijd, waar T toch een grote voorkeur voor links leek te hebben, verdween het idee van linkshandigheid ook wel weer. Tot een paar weken geleden. T vindt het vaak leuk om te helpen met koken. Ik probeer hem dan ook altijd wel een taak te geven die hij kan uitvoeren. Deze keer was dat het snijden van de wortels. Ondanks dat hij dit vaker heeft gedaan, doen we de eerste altijd nog even samen. Anders snijdt hij rustig de halve wortel eraf. Aangezien ik zelf linkshandig ben, pas ik me altijd aan. Mes in de rechterhand, wortel aan het lange stuk vasthouden met zijn linkerhand en het kontje eraf snijden.

Nog best lastig, want de wortels zijn hard. En wat zie ik tot mijn verbazing? Links of rechtsHij snijdt ineens met links en even later met rechts. Heerlijk met beide handen aan het uitproberen wat nu het beste werkt.
Overigens pakt hij verder alles met rechts. Zijn vork, zijn potloden of stiften en zijn bekers. Geen voorkeur voor links lijkt het te worden.

Jammer voor mij, dan blijf ik toch echt de enige handige linkshandige in dit huis.

mamasliefste
Door

mamasliefste

op 08 May 2017

Mijn beide dochters zijn links. Al is de jongste 4 en daarbij twijfel ik nog wel eens. Ik zie haar meestal tekenen met links, maar af en toe pakt ze ook over naar rechts. Hierin huis is niemand links. De enige die ik ken is mijn tante

Marijke
Door

Marijke

op 08 May 2017

Toch grappig dat zij dan allebei mogelijk linkshandig zijn

Anniek
Door

Anniek

op 10 May 2017

Ha wat leuk om te lezen dit, en wat veel informatie geef je! Mijn dochtertje is nu pas 1,5 en ik heb al vaak gezien dat ze tekent met zowel links als rechts. Nu weet ik dus waarom :).

Marijke
Door

Marijke

op 10 May 2017

Kijk! Dat is een mooi compliment! Dank je wel'

Reactie plaatsen