14 januari 2018 
in Tags
5 min. leestijd

Gesneuveld of gehaald? De goede voornemens tag

Morgen is het blue monday. De meest depressieve dag van het jaar. Het is buiten nog steeds donker, koud en grauw en de goede voornemens die je op 31 december hebt gemaakt, zijn al lang gesneuveld… Nou is dat het nu? Het nieuwe jaar met zijn veelbelovende start om 0:00 met de gelukswensen en het vuurwerk? Januari heeft de sleur al weer flink doen toeslaan. Of valt het allemaal wel mee? En leven de goede voornemens je veel energie op?
Speciaal voor blue monday zetten wij de 10 meest gemaakte goede voornemens op een rij en kijken we even hoe wij ons er door heen slaan.

Goede voornemens?

M: Nee ik maak nooit goede voornemens. Tenminste niet voor 1 januari. Ik neem me gedurende het hele jaar altijd wel dingen voor om te doen. Maar veel blijven wel bij voornemens, tenzij ik het echt belangrijk vind en gelijk doe. Niet pas op 1 januari ofzo.
H: Ik maak nooit echt goede voornemens. Ik wil heel graag een opgeruimder huis maar dat moet gefaseerd gaan. Ik kan niet eens de hele bups eruit gooien, dat gaat dan mijn de rest van het gezin weerstand op roepen. Maar steeds een klein beetje. Daarom is het mijn voornemen voor de tweede keer op rij.

De top 10 van goede voornemens

1. Afvallen
M: Nee, die haal ik nooit. Ik doe het ook gewoon niet. Weet je, dan blijft er niet veel van me over. Ik probeer eigenlijk gewoon een klein beetje aan te komen. Dus deze is aan mij echt niet besteed
H: Oh ehm, als ik dat ga doen blijft er niks meer van mij over. Ik weeg 58 kg dus die sla ik even over.

2. Meer tijd vrijmaken voor familie en vrienden
M: Ik neem me wel regelmatig voor om mee met een van mijn vriendinnen af te spreken. Maar gek genoeg blijft dat altijd bij een voornemen. Gelukkig heb ik haar gisteren nog gezien op de verjaardag van haar jongste zoon. En we hebben wederom afgesproken snel weer te appen om af te spreken. Nu echt doen dus! Ja dit is dus een voornemen dat regelmatig sneuvelt.
H: Sinds een paar jaar maak ik zeer regelmatig afspraken met vriendinnen. Ik probeer dat stelselmatig te doen maar dat is soms wel eens lastig met twee drukke gezinnen.

3. Beter omgaan met geld
M: Niet nodig, ik kan echt geweldig goed omgaan met geld. Ik ken de prijzen uit de supermarkt, weet welke producten goedkoper zijn en net zo lekker. Veel huismerken zijn net zo goed als A-merken. En ook op gebied van kleding en andere uitgaven heb ik het wel goed in de hand. Wellicht een beetje te goed!
H: Ik geloof dat dit wel aardig gaat. Ik ben geen “big spender” en wij zijn tot nu toe nog in staat geweest ook te sparen, we kunnen op vakantie en op uitjes dus ik denk dat het wel goed gaat op dit gebied.

4. Stoppen met roken?
M: Dat lukt me inmiddels al jaren. En ik ga er niet meer aan beginnen. Hoef ik me dus ook niet meer voor te nemen.
H: Ik ben er nooit echt mee begonnen. Ik wel eens een trekje genomen of een sigaret gerookt in mijn middelbare school tijd maar het is nooit echt roken geworden. Ben ik toch te zuinig voor waarschijnlijk.

5. Relaxter leven
M: Ja die is op mij wel van toepassing. Na een aantal jaren van best veel stress ben ik wel toe aan meer ontspanning. Gelukkig gaan we dit jaar ook weer een keer wel op vakantie. Dus kom maar op met dat relaxte leven. Maar volgens mij hebben we ons de laatste jaren goed staande gehouden.
H: Ik denk dat iedereen op zijn manier stress ervaart en ik denk ook dat een bepaalde mate van stress gezond is. Dat houdt je scherp en alert. Ik denk dat ik relatief weinig stress in mijn leven heb maar dat maakt je niet noodzakelijk relaxter. Wat meer mindfull of zen in het leven staan kan nooit kwaad.Voornemens

6. Minder alcohol drinken
M: Hoeft niet, ik drink al bijna geen alcohol. Dus dat glaasje af en toe mag wel blijven.
H: Oh ik ben echt een saaie doos. Ik rook niet en drink ook niet. Daar doet mijn fibromyalgie het beter op dus ik laat de fles nu al drie jaar moeiteloos staan.

7. Schulden afbetalen
M: Hier werken we al jaren aan. Is de hypotheek ook een schuld? Ja hè, we hebben ons zeker voorgenomen om op termijn echt helemaal schuldvrij te willen leven. Toekomstmuziek natuurlijk. Maar we lossen gewoon lekker af elke maand. En op een dag zijn we vast helemaal schuldvrij
H: Wij hebben een hypotheek maar ik heb geen idee of het voordelig is om die af te lossen. Daarnaast hebben we soms wat op de creditcard staan, bijvoorbeeld na een vakantie, maar dat is binnen een maand weg. Wij leven dus relatief schuldenvrij.

8. Iets nieuws leren
M: Een heel breed begrip. Voor mijn gevoel niet echt iets met een goed voornemen. Nieuwe dingen doen, doe ik zeer regelmatig. Het een wat groter dan het andere. Blijven leren, want leren is leuk. Ja zo simpel is het volgens mij toch wel. Of het nu van de kinderen is, of iets met werk of bloggen. Er gaat bijna geen dag voorbij dat we niets geleerd hebben.
H: Ik heb laatst nog allemaal nieuwe dingen geleerd toen ik mijn dochter haar Latijn moest overhoren. Ik ben dus al binnen voor dit jaar ;)

9. Anderen helpen
M: Als je iets voor een ander doet wordt het vaak erg gewaardeerd. Ik dacht eerst, nou ik moet misschien eens iets meer aan mezelf denken in plaats van anderen helpen. Maar ik blijf gewoon lekker hulpmoeder op school. Luizenpluizen, rijden, ik vind het even helpen genoeg. Maar los daarvan, deze zit hem ook in klein vanzelfsprekende dingen volgens mij. Kan iemand ergens niet bij in de supermarkt, dan kan ik het best even pakken. Sommige schappen zijn ook best hoog. Dus in de kleine dingen, zit nog wel een stukje bewustwording.
H: Jullie weten wat ik voor een beroep heb toch? Als verpleegkundige doe je niets anders dan andere helpen. Ook thuis help ik op zeer grote regelmaat. Ik help met overhoren, plannen en noem maar op. Daarnaast help ik op de badmintonvereniging van mijn zoon met training geven, coachen en noem maar op. Ook de school heeft alweer aangeklopt. De musical, brugpieperdag, excursies ik help graag. Behalve met sportdag!

10. Je leven ordenen
M: Beter plannen, vaker opruimen. Nou echt niet nodig. Troep wordt het toch wel in huis, maar volgens mij moeten daar anderen vooral meer opruimen. En meestal lukken mijn planningen prima. Minder stressen als een planning niet gehaald wordt, zou wel een dingetje kunnen zijn.
H: Plannen lukt mij prima. Af verlies ik soms het overzicht met vier aparte agenda’s maar dat vind ik niet zo erg. Ordenen daar ben ik druk mee bezig. Ik wil een opgeruimder huis waar alles zijn eigen plek heeft. Zo hoef ik minder op te ruimen, kan iedereen alles vinden (utopie) en weer terugleggen en is het leven een stuk overzichtelijker. Denk ik en hoop ik. Maar dat is dus nog werk in uitvoering. Dit jaar zijn wij in elk geval lekker begonnen met een deel van de zolder op te ruimen.

En heb jij alle goede voornemens gehaald?

Eke
Door

Eke

op 19 Jan 2018

Ik vind goede voornemens altijd zo suf per 1 januari, dus doe er ook nooit aan. Blue Monday vind ik al helemaal verschrikkelijk. Even normaal doen hoor, met zn allen. Tel je zegeningen ofzo.

Reactie plaatsen