16 mei 2018 
5 min. leestijd

Wat ik niet ga missen aan kamperen

Ik schreef al de dingen die ik wel ga missen aan het kamperen nu we de caravan hebben verkocht. Maar er zijn zeker ook een heleboel dingen die ik absoluut niet ga missen. En stiekem zijn dat er toch iets meer. In al die jaren kamperen zijn vooral de laatste zeven mij het meest bij gebleven. Veel van deze dingen gaan dan ook over de laatste jaren, met de caravan. Daarvoor kampeerde wij ook wel. ooit begonnen we in een kruiptentje en we groeide van een bungalowtent naar een vouwwagen naar een caravan.

1. Toilet

Alhoewel wij wel een toilet in de caravan hebben moet die uiteindelijk toch geleegd worden. Onze voorkeur heeft het dan ook om naar het toiletgebouw te gaan voor alle boodschappen (en vooral de grote). Maar niet alle toiletten zijn even schoon of dichtbij. Soms is het een heuse wandeling om bij het toiletgebouw te komen. En ja soms moet ook die wc-rol nog meegenomen worden.

2. Douchen

Douchen onder een koude, weinig water of smerige douche is niet mijn hobby. Ik denk van weinig mensen. Douchen op een camping is dan ook niet altijd een feestje. Zeker niet als je hoognodig je haren moet wassen. Dat is soms een regelrechte ramp. Zeker als je een douche hebt waarbij je met muntjes moet betalen. Het is een blijft een gok wanneer het muntje precies op is en of je dan wel al het sop al uit je haren is gespoeld.

3. Opbouwen en afbreken

Kamperen is leuk en de vrijheid en het buiten zijn geweldig. Een mindere kant is dat je, na aankomst of voor vertrek, eerst je hele accommodatie in gereedheid moet brengen. Neerzetten, tent eraan, stoelen eruit, kastjes opbouwen en noem maar op. Hier kan je al snel een aardig tijdje zoet mee zijn terwijl je moe bent van het rijden. Niet het meest gezellige moment van het kamperen. En het is of heeeeeel erg warm of het regent. Zal je altijd zien.

wat ik ga missen aan kamperen

4. Koud

Kamperen kan ook in de meivakantie. En dan kan je heerlijk weer hebben. Het kan ook sneeuwen en ijzig koud zijn. En dan is kamperen toch echt heel wat minder leuk. Vooral het slapen vind ik dan een ramp. Niet bewegen en vooral heel dicht tegen je man aan gaan liggen voor een beetje warmte, die dan begint te mopperen dat hij het zo heet heeft terwijl jij je nog voelt als een ijslolly. En ja we hebben wel een kachel maar die is standje sauna of standje vriesvak, er lijkt weinig tussen in te zitten . En bovendien is een gaskachel niet heel veilig als je slaapt. Wij hebben dus vaak een elektrische kachel aan maar die is weer moeilijker te doseren.

5. Slecht weer

Slecht weer wil je liever niet tijdens je vakantie. Toch komt het soms voor. En als je aan het kamperen bent is dat echt niet zo leuk. Loopt het water wel goed van de tent af en ontstaan er geen zakken met water? Een van de meest voorkomende problemen tijdens regen omdat de grond nou eenmaal niet zo recht is als bij de winkel en de tent dus niet altijd even recht staat (ondanks waterpas en weet ik wat nog meer voor maatregelen). Bij hevige regenval moesten we dus wel eens ons bed uit om dit te controleren.

Ook is het elke keer weer hopen dat je toch niet in de enige kuil van de hele camping staat met je voortent zodat al het water daar verzameld en twee dagen blijft liggen of dat je onder aan de heuvel staat bij een leuk riviertje maar dat wel al het water van die hele heuvel eerst door jouw tent heen moet om bij dat riviertje te kunnen komen.

En dan spreek ik nog niet over enorme hagelstenen die je caravan of tent volledig kunnen vernielen.

6. Krapte

Met vier personen in een zespersoons caravan moet te doen zijn toch? Nu is de hoeveelheid personen alleen gericht op de hoeveelheid slaapplekken, voor ons is dat een stapelbed, een vast bed en een treinzit die je om kan bouwen tot een bed. De ruimte er omheen blijft even groot. Je kan in je eentje prima uit de voeten maar twee personen die langs elkaar heen moeten is een uitdaging. En dat ga ik zeker niet missen.

7. Het is van jou, ook als……

De caravan is van jou. Je weet dat het schoon is en je weet waar alles ligt. Dat is een groot voordeel van een eigen plekje waar ook ter wereld. Maar als er iets stuk is dan is dat ook van jou. Niemand anders lost het op als je hor niet meer sluit, de afvoer stuk is of het kastje niet sluiten wil. Al deze dingen moet je soms ter plekke op zien te lossen. uiteindelijk heb je dus best een hoop onderhoud en kosten die je naast je eigenlijke vakantie moet maken. En dan heb ik het nog niet over de extra benzine voor het rijden, de langere tijd die je er over doet want je kan en mag niet zo hard met een caravan of over de kosten van de stalling, de verzekering en regulier onderhoud.

Kamperen

8. Stuk

Als ik dan toch bezig ben zal ik jullie eens vertellen wat we hebben versleutelt aan de caravan?

De afvoer opnieuw aangelegd want die viel er onder uit. Dakluik van het toilet zijn we een keer verloren (midden op de snelweg), ladekastje ging steeds open tijdens het rijden dus die moest gemaakt worden, extra slotje op een bovenkastje gemaakt want anders kon er tijdens het rijden niks in. Het bed kraakte al wij ons omdraaide dus die is beter vast gezet. We hebben de mover (daarmee kan je caravan zelf kleine stukjes laten rijden om hem goed te zetten) uit elkaar moeten halen omdat er een steentje in zat en hij dus niet meer van het wiel af ging. Manlief is een keer door de hordeur gevallen omdat het opstapje brak. Toen moesten we een nieuw opstapje en de de hordeur repareren. De zijwand van de buitenkant is gescheurd geweest maar dat was fabriekswerk en garantie. Er zat een gat in de tafel omdat er tijdens het rijden iets op was gevallen uit een van de kastje. A heeft zich een keer gestoten aan een raam en daar zat een scheur in (was gelukkig aan de binnenkant, ze zijn dubbel) en van een badkamerkastje is het deurtje finaal doormidden gebroken. Ik ben vast wel iets vergeten maar al deze dingen bij elkaar maken het kamperen iets minder leuk.

9. Gewiebel

Het laatste dat ik niet ga missen is het gewiebel van de anderen. Als iemand zich omdraait schudt de hele caravan. Daar is niks aan te doen. Hoe stevig we hem ook neerzetten er zit speling in, zo hoort het. Maar als een kind onrustig slaapt, word ik zeeziek.

Als jij wel eens hebt gekampeerd dan heb je vast ook wel minder leuke dingen ervaren. Dus kom maar op wat zijn jullie mindere kanten van het kamperen?

Mariëlle | Me-licious
Door

Mariëlle | Me-licious

op 16 May 2018

het douche klinkt wel erg herkenbaar. En ook het afwassen in een teiltje is niet een van mijn favo bezigheden. Afwassen? Prima, maar in een teiltje nee niet handig!

Hanneke
Door

Hanneke

op 24 May 2018

Nee dat is het inderdaad gewoon niet. Zeker niet met koud water!

Reactie plaatsen