07 september 2016 
in Nieuws
2 min. leestijd

Frans toilet

Zoals je misschien in de vakantie-terugblik hebt gelezen zijn wij met de caravan naar Frankrijk geweest. Heerlijk vind ik het om te kamperen. Volop vrijheid, ruimte en meestal ook rust om je heen (alhoewel dat wel aan de camping ligt). In Frankrijk schijnt, in de zomer, vaak volop de zon dus er is niks wat het kamperen onaangenaam maakt. Of misschien toch wel…………

Openbare toileten

Ik ben geen fan van publieke toileten. Ze zijn zo vaak vies. Toiletpapier dat achterloos naast het toilet wordt gedumpt, druppels op de bril, het soms zelfs missen van de bril in zijn geheel, niet doorgetrokken door je voorganger en plakkende resten in de pot. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden van niet al te fijne manieren om een toilet aan te treffen.

Ergens snap ik het ook niet want mijn toilet ziet er thuis meestal niet zo uit en ik ga er eigenlijk vanuit dat het bij de meeste mensen thuis niet anders is dan bij mij. Waarom kunnen we ons dan niet inhouden op een publiekelijk toilet? Maar goed dat is een hele andere discussie dan ik vandaag wilde hebben.

De verassing achter de deur

Vandaag wilde ik het nl hebben over de keuze die je in Frankrijk hebt of soms je wordt opgedwongen. Namelijk het beroemde Franse toilet. Iedereen die wel eens in Frankrijk is geweest heeft hem wel eens gezien. Dat grote vierkante blok van porselein op de grond met een gat erin en twee uitsteeksels voor je voeten. Ja ken je hem? Dan heb je er vast ook een mening over. Mijn mening was altijd iets tussen walging en ongemak.

Toch geef ik soms de voorkeur aan een Frans hurktoilet boven een “normale” toiletpot en dat heeft een heleboel te maken met gemak en hygiëne.

Gemak

Ik vind het niet moeilijk om volledig te hurken maar halverwege blijven hangen is onwijs zwaar. Zeker als je niks hebt om je aan te steunen zoals een muur, die zijn vaak ook niet om aan te pakken als ik eerlijk ben. Blijven hangen boven een toiletpot en dan ook nog ontspannen doen wat je moet doen , tja dat werkt dus niet echt.

Frans toilet

Hurken daarentegen is veel natuurlijk maar zie dat maar eens te doen op het dunne randje van een toiletpot. Oja en dan nog mikken natuurlijk! Op zo een moment ben ik best tevreden met een hurktoilet.

Hygiëne

Als je niks aan wil raken in het toilet, muren, deur of toiletpot zelf, dan is dat dus een hele opgave. Maar soms is het zo vies dat je echt niet wil. Het hurktoilet is wat dat betreft een stuk hygienischer. Alleen je schoenen komen in aanraken met het porselein en niet je benen of handen. In mijn ogen is dat dus echt een heel stuk beter!

Voor of achter

Alleen ik heb nog wel een probleempje met het hurktoilet. Ik weet nooit of ik nou met mijn gezicht naar de muur of met mijn gezicht naar deur moet gaan zitten. Samen met A heb ik het in de vakantie uitgeprobeerd. En we weten het niet goed. Oke poepen is duidelijk. Dan moet je gezicht naar de deur anders zit je naast de bak. Maar plassen dan? Moet je in het gat plassen of het risico nemen over de schoenen te spetteren? Wij konden samen niet tot een eenduidig antwoord komen dus ik ben erg benieuwd naar jullie mening!

Birgit
Door

Birgit

op 07 Sep 2016

Deze toiletten heb je ook in Italië. Het is inderdaad hygiënischer en volgens mij moet je met je gezicht richting de deur zitten ;) hahaha

Reactie plaatsen