28 februari 2018 
2 min. leestijd

Digitaal je kamer opruimen

Dat kinderen regelmatig hun kamer op moeten ruimen dat weten wij als ouder allemaal. Waarschijnlijk moest jij het zelf als kind ook. Ik had er in elk geval een hekel aan maar het resultaat vond ik wel fijn. Hier moeten de kinderen elke vakantie verplicht aan de slag. Uitzoeken, herplaatsen en schoonmaken. Maar er is een groot onderdeel van de wereld van mijn kinderen die iets minder opgeruimd was en dat was hun digitale wereld.

De digitale wereld van mijn kinderen bestaat uit spelletjes, online of offline, een drive/cloud, email, Pinterest, YouTube en Facebook.

En precies dit deel wordt eigenlijk nooit opgeruimd omdat ik er simpel weg nog nooit aan heb gedacht dit te doen.

Een digitale vuilnisbelt

Toen A haar laptop crashte moest ze van ons de onedrive gaan gebruiken als opslagplaats van haar werk. Dit zodat ze niet apparaat afhankelijk meer is en overal en elk apparaat erbij kan. Toen we haar werk daar op gingen slaan vonden we een ongelofelijke puinhoop aan documenten, plaatjes en filmpjes. Allemaal ooit een keer opgeslagen en nooit meer naar gekeken. Spullen waren ook op vreemde plekken opgeslagen. Werkstukken zaten in een map genaamd Muziek bijvoorbeeld. Een enkel ding moest bewaard blijven maar het meeste kon eigenlijk zo de vuilnisbak in. En dat hebben we dus ook gedaan. Bijna alle mappen belande op de digitale vuilnisstort.

Digitaal opruimen

Toen we alles hadden doorgenomen konden we een mooie opzet maken voor een overzichtelijke werkomgeving. Elk vak een eigen mapje zodat de spullen niet kwijt kunnen raken en makkelijk terug te vinden zijn.

E-mail

Toen de drive weer helemaal spic en span was zijn we meteen even langs haar email gegaan. +3000 mailtjes alleen al in de map sociaal. Deze map bestaat onder andere uit mailtjes gestuurd door Pinterest, Facebook en YouTube. Bij Facebook en Pinterest hebben we de mailtjes meteen uitgezet. Van YouTube wilde ze dat niet want dan krijgt ze geen berichtje meer dat er een nieuwe release van haar favoriete YouTubers. Oke daar kan ik nog inkomen. Wel gevraagd of ze deze dan wel elke week wil verwijderen en af wil zeggen welke ze toch niet meer leuk vindt.

Ook in de mail hebben we mapjes gemaakt. Een voor bewaren, inlog en codes zijn soms erg fijn om snel bij de hand te hebben. Op een terug te vinden plek wel te verstaan.

Een andere map is de map school. Ze heeft voor school een apart mailadres maar soms mailen de kinderen onderling projecten door en dat doen ze liever via de privémail. Hier is nu dus een plek voor. De mappen die automatisch door het programma gemaakt zijn zoals “werk” en “infected items” hebben we verwijderd. Nu is alleen dat aanwezig wat ze echt nodig heeft.

Hebben jullie wel eens met je kinderen hun digitaal opgeruimd?

Reactie plaatsen