Al eerder schreef ik over huiswerk op de basisschool en wat dat nu betekent voor mijn eigen meisje. Ze zit nu in groep 4 en zij en haar klasgenoten werden dit jaar dus voor het eerst geconfronteerd met het fenomeen huiswerk. A doet dus eigenlijk niet aan haar huiswerk. Het is niet nodig! Ze wandelt met groot gemak door groep 4 heen.
Als huiswerk niet leuk is
Maar wat als je nu niet goed leert als mijn dochter? Dan kan huiswerk een belasting zijn. Het kost tijd, je kan niet spelen met vriendinnen of vrienden. Niet naar buiten, bah! Het kan wel voelen als straf, zeker als het werk is, dat je eigenlijk al op school had moeten maken. Als het daar al niet lukt. Waarom zou het dan wel lukken thuis…..
De allereerste huiswerk tips
Hoe maak je huiswerk voor je kind dan toch overzichtelijk? De meeste tips die ik op internet kon vinden, vind ik nog wat te ver gaan voor huiswerk in groep 4. Het plannen en bijhouden in een agenda is vroeg genoeg geleerd in groep 6,7 of 8. Dus hier wat basistips die ook toepasbaar zijn voor het allereerste huiswerk in bijvoorbeeld groep 4.
1. Laat je kind eerst even bijkomen van de schooldag
Even wat drinken met wat lekkers erbij om even bij te komen van de drukke schooldag is fijn. Tijd om je verhaal kwijt te kunnen en weer even nieuwe energie op te doen voor je aan het huiswerk begint.
2. Wanneer werkt jouw kind het beste?
Het ene kind werkt het lekkerst in de middag en kijkt dan na het eten tv of kan dan nog even lekker buitenspelen. Het andere kind werkt het beste als er eerst even lekker buiten gespeeld is. De energie moet er eerst even uit na een lange dag op school stil te hebben gezeten. Zet je dit kind direct weer aan het werk, dan kan ik je voorspellen dat de concentratie ver te zoeken zal zijn.
3. Zorg voor structuur
Of het nu direct uit school, of na het eten is, laat het kind het huiswerk zoveel mogelijk op dezelfde tijd maken. Zo weet je kind ook wanneer er wat van hem verwacht wordt. Kinderen hebben baat bij deze structuur. Anders worden ze verrast door het huiswerk en dat zal meestal niet ervaren worden als een leuke verrassing.
4. Zorg voor zo min mogelijk afleiding
Een televisie leidt af. Ook spelende broertjes en zusjes kunnen afleiding zijn. Al is dat niet altijd te voorkomen. Maar een rustige werkplek, op de eigen kamer, kan uitkomst bieden. Natuurlijk is er in de klas ook wel afleiding, maar dan is dat in de vorm van kinderen die ook hard aan het werk zijn. Leuke dingen als tv en spelende broers/zussen leiden echt af. Samen aan de slag kan ook helpen. Jij er naast, of er tegenover, ook hard aan het werk (kan ook Facebook zijn, zolang ze dat dan maar niet zien).
5. Laat het kind het werk zelf maken.
Helpen mag! Maar hoe help je je kind? Stel vooral veel vragen en vermijd het geven van het antwoord. Geen idee hoe je precies kan helpen? Vraag aan de leerkracht waar en hoe je het beste kan ondersteunen als je kind het werk zelf niet kan maken. Je mag er ook vanuit gaan dat de kinderen geen werk meekrijgen dat de juf of meester niet heeft uitgelegd. Dus ze zouden het zelf moeten kunnen.
Natuurlijk gelden deze tips voor kinderen die wel makkelijke leren. A heeft sinds kort een extra moeilijk rekenboek, om haar uit te dagen zelf op zoek te gaan naar oplossingen. Dus zonder dat iemand uitleg geeft, en dat mag ze thuis oefenen. Ook voor haar zijn deze tips dus toch wel heel erg handig.
En heeft jouw kind moeite met huiswerk?
marjon1911
op 10 Jun 2015Marijke
op 12 Jun 2015