19 mei 2015 
in School
2 min. leestijd

Huiswerk in groep 4

Het schooljaar loopt inmiddels als weer aardig op zijn eind. Alle feestdagen van het voorjaar, zijn op 1 na achter de rug en we kijken allemaal al weer reikhalzend uit naar de zomer vakantie. De mooie dagen die we hebben gehad beloven een prachtige zomer. Als is het alleen maar in onze gedachten, want zelfs de geleerden van het KNMI kunnen niet zover vooruit kijken. Maar tot die tijd moet er dus nog wel even hard gewerkt worden. Op school en thuis.

Huiswerk op de basisschool

Ja hopelijk krijgt ieder kind op de basisschool al huiswerk. Ik vroeg enige tijd geleden een aantal moeders naar hun mening over huiswerk op de basisschool. Wil je dat nog eens teruglezen? Dat kan hier. En de conclusie is toch zeker wel dat huiswerk op de basisschool fijn is. Nou ja fijn, dat is misschien toch wat overdreven gesteld. Nuttig, huiswerk op de basisschool is dus zeker nuttig.

Als je kind makkelijk leert

Een van de aspecten van huiswerk op de basisschool is dus ook wel het wennen aan huiswerk. Later op de middelbare school zullen ze dan veel profijt hebben van het oefenen met huiswerk op de basisschool. Elke dag huiswerk is dan geen uitzondering. En ik vond het zelf altijd een hele opgave om al het huiswerk te doen. Het kostte gewoon tijd die ik, zeker op latere leeftijd liever aan andere dingen wilde besteden.
Nu was dat voor mij niet echt een probleem. Met redelijk weinig inspanning haalde ik genoeg voldoendes om de middelbare school te overleven en ook op het HBO ging het leren mij makkelijk af. Daardoor bleef er dan ook voldoende tijd over voor leuke dingen. Maar zeker ook wel omdat ik wel de discipline van huiswerk maken heb meegekregen op de basisschool.
Daar kostte het me ook geen moeite, het huiswerk dat we kregen, dus er was voldoende tijd over voor leuke dingen.

Bij A zie ik nu hetzelfde terug. Ze leert makkelijk en hoort bij de besten van de klas. Heerlijk voor haar. Ze heeft dan ook nooit extra huiswerk mee naar huis. Extra huiswerk, werk dat normaal op school gemaakt moet worden, maar op de dag zelf, of bij de weektaak rekenen, in de week niet af is gemaakt.

Huiswerk in groep 4

Toch heeft A wel al huiswerk. Voor spelling is het nodig om de woordjes bij de thema’s te oefenen. Zodra het dictee geweest is, krijgen ze de nieuwe woordjes al weer mee naar huis. Voor sommigen een noodzaak om direct dagelijks/wekelijks te gaan oefenen met de woorden. A bekijkt de woorden, legt het blaadje vervolgens weg. Een dag voor het dictee komt het blaadje ineens naar boven, toch nog even oefenen. En met zo min mogelijk inspanning haalt mevrouw een prachtig cijfer. Meestal maakt ze 1 fout.

Tafels zijn ook geen enkel probleem, op de wc hangt de tafelposter, en zo oefent ze ze allemaal. En ook zonder dat wij veel hoeven te helpen, kent ze alle tafels en haalt ze de stickers voor op haar tafelkaart.Tafels in groep 4

Een mooi begin voor kinderen in groep 4 om met huiswerk om te leren gaan. De komende jaren zal dit wel gaan uitbreiden, zodat ook onze slimme dame goed voorbereid naar de middelbare school gaat.

Als je niet makkelijk leert

Nu zijn wij hier thuis dus allemaal gezegend met het vermogen om makkelijk en snel te leren. Maar als je dus niet makkelijk leert, dan kan huiswerk best vervelend zijn en ten koste gaan van leuke dingen. Hoe houdt je dan de balans?

Hoe gingen jullie vroeger om met huiswerk? Of hoe doen je kinderen het nu?

marjon1911
Door

marjon1911

op 19 May 2015

Wat handig om de tafeltjes op de wc op te hangen. Ik herinner me dat ik ook altijd de woordjes mee naar huis kreeg om te oefenen. Mijn eigen klas krijgt ook af en toe huiswerk mee, ze vinden het niet erg. Het zijn geen grote opdrachten, dus goed te overzien.

Marijke
Door

Marijke

op 19 May 2015

Ja ze blijft soms wat lang op toilet en kent daarna de volgende tafel! Slim plan. Ik hijg vroeger lijstje met Latijnse vervoegingen op de wc

NOUREEN
Door

NOUREEN

op 31 Dec 2021

JA DAT KANTOG JA OF NEE

Vlijtig Liesje
Door

Vlijtig Liesje

op 19 May 2015

Ik liet het mijn kinderen gewoon zelf doen.

Marijke
Door

Marijke

op 19 May 2015

Helemaal? Ook plannen enzo?

De allereerste huiswerktips | MMopvrijdag
Door

De allereerste huiswerktips | MMopvrijdag

op 10 Jun 2015

[…] eerder schreef ik over huiswerk op de basisschool en wat dat nu betekent voor mijn eigen meisje. Ze zit nu in groep 4 en zij en haar klasgenoten werden dit jaar dus voor het eerst geconfronteerd […]

NOUREEN
Door

NOUREEN

op 31 Dec 2021

HOOFT

Reactie plaatsen