20 januari 2015 
in Nieuws
2 min. leestijd

Een frisse start: een nieuw schooljaar

Deel drie uit de serie een frisse start gaat over het nieuwe schooljaar. We zijn weliswaar net op de helft van het huidige schooljaar. Onze schooljaren en gewone jaren lopen namelijk niet synchroon, dus heb je op school mooi 2x een nieuw begin. Maar toch eens denkend aan een nieuw begin of frisse start was dit een van de eerste dingen waar ik aan moest denken.

Zo ben je begin juli de school echt even helemaal zat, maar na een aantal weken begint het vaak toch weer te kriebelen. Vakantie is leuk, maar om het bijzonder te laten blijven, kan het niet eeuwig blijven duren.

En wat is er nu leuker dan dat er aan het einde van die lange vakantie de school weer begint. Al je vrienden en vriendinnen er ook gezellig weer bij zijn en er weer uren speel- en leerplezier voor je ligt.

  • Op de basisschool een nieuwe juf of meester, benieuwd of die juf of meester echt zo veel leuker is dan die van vorig jaar. Of valt het juist erg mee, omdat je dacht dat het niet leuk zou worden.
  • Op de middelbare school nieuwe vakken, of eindelijk bepaalde vakken niet meer. Lijkt dus een makkelijker jaar te worden met vakken die je liggen. Of toch heel zwaar, want de vakken van je keuze zijn moeilijk maar noodzakelijk voor de toekomst die je voor je ziet…

Een frisse start_nieuw schooljaar

  • Nieuwe docenten, of vertrouwde docenten. Zijn ze relaxed? Of krijg je juist bergen huiswerk omdat ze in de klas steeds uitweiden over hun eigen stokpaardje. Zo weet ik alles nog van weeshuizen in alle tijden, door mijn leraar geschiedenis. En net als we alles hadden opgeschreven zei hij: “Dat hoef je niet te kennen voor het proefwerk.”
  • Een frisse start met cijfers. Nog geen enkele onvoldoende en het voornemen dat die ook niet gaan komen natuurlijk. Tot de eerste teleurstelling……
    Nieuwe boeken, brr alles wat daar in staat moet je weten aan het einde van het schooljaar. Of juist leuk, spannend welke interessante dingen gaan je dit jaar leren.
  • Natuurlijk ook de nieuwe agenda. Daar waar je op de basisschool nog koos voor een met paarden of katten, is het op de middelbare school een belangrijke keuze. Hij moet leuk zijn, hip zijn en je moet ongelooflijk veel ruimte hebben voor de schrijfsels van je vriendinnen. Altijd heel leuk om een nieuwe agenda uit te kiezen. Nou ja, zo was het vroeger, in mijn tijd. Man, ik word oud. Hoe gaat dat tegenwoordig? Heeft iedereen nog steeds een agenda, of staat al het huiswerk in de telefoon opgeslagen?

En dan na de eerste week, is het allemaal weer normaal. School is weer in zijn eigen vertrouwde sleur gekomen. Het nieuwe is weg, klaar en vergeten.
Tot na de kerstvakantie. Samen met de goede voornemens wordt de frisse start op school nieuw leven ingeblazen.
Nog een half jaar te gaan voor het einde van het schooljaar. Veel cijfers die belangrijk zijn voor het eindrapport. Nog even de schouders eronder in deze herkansing midden in het schooljaar.

Huisvlijt
Door

Huisvlijt

op 20 Jan 2015

Ik vind 'na de zomervakantie' ook altijd net zo'n nieuwe begin als 1 januari. Wat dat betreft zijn er 2 breuklijnen in het jaar!

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 20 Jan 2015

Lekker hè! Opnieuw beginnen is soms best leuk!

elsbs
Door

elsbs

op 02 Feb 2015

nog een maand en dan beginnen wij met een frisse start, voor het eerst naar de basisschool

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 02 Feb 2015

Spannend! Heeft je kind er al zin in?

elsbs
Door

elsbs

op 02 Feb 2015

Ja hij is er eigenlijk al een paar maand echt aan toe, de peuterspeelzaal heeft ie nu wel gezien haha

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 02 Feb 2015

Leuk! Zo moet het ook gaan!

Een frisse start: een nieuw boek | MMopvrijdag
Door

Een frisse start: een nieuw boek | MMopvrijdag

op 03 Feb 2015

[…] de goede voornemens, het schooljaar en de nieuwe baan, vandaag in de serie een frisse start: Een nieuw […]

Een frisse start: na de vakantie | MMopvrijdag
Door

Een frisse start: na de vakantie | MMopvrijdag

op 03 Mar 2015

[…] een na laatste deel uit de serie een frisse start. Nadat ik al eerder schreef over een nieuw schooljaar en een nieuwe baan is dit er ook een die hier raakvlakken mee […]

4 x Ja het is fijn om weer naar school te gaan | MMopvrijdag
Door

4 x Ja het is fijn om weer naar school te gaan | MMopvrijdag

op 17 Aug 2015

[…] wel fijn dat de school weer gewoon is begonnen vandaag. Dan zijn we weer genoeg uitgerust voor een nieuw schooljaar vol mooie momenten. En thuis is ook altijd goed te merken dat het tijd is voor een normaal […]

Reactie plaatsen