04 november 2014 
1 min. leestijd

Dat is heel wat voor een kat

Naar aanleiding van ons grote verdriet, onze kat was echt heel ziek en kon echt niet meer beter worden.

Inmiddels is het een week geleden en krijgt het verdriet een plekje.
Niet alleen bij mij is het verdriet groot, maar ook A heeft veel verdriet en mist de kat heel erg. Vaak is het verlies van een dier het eerste verlies dat kinderen meemaken. En om dit verlies te verwerken moet je rustig de tijd nemen.
Samen praten wij over onze kat, samen huilen wij ook om de kat. En samen lezen we over onze lieve kat.

De meester van A gaf me vorige week het boek Dat is heel wat voor een kat van Judith Viorst mee om samen te lezen.

IMG_4169-0.GIFBron: bol.com

Het verhaal:
Roetje de kat is dood gegaan. Morgen gaan ze hem begraven. Het kind is enorm verdrietig en krijgt van mama vlak voor het slapen gaan de vraag om 10 mooie dingen over Roetje te bedenken voor de begrafenis. Pas na de begrafenis komt ook het 10e mooie van poes Roetje naar voren.

Een mooi verhaal, over rouwverwerking bij jonge kinderen. Maar ook ik zat met tranen in mijn ogen samen met A dit verhaal te lezen.
Ook wij verloren onze kat, maar ook voor een konijn, cavia of ander huisdier kun je ook 10 mooie dingen bedenken.

De platen in het boek (12e geheel herziene druk uit 2007) zijn van Fleur van der Weel. Zij heeft mooie stemmige tekeningen neergezet.

Natuurlijk krijgt verdriet vanzelf een plekje. Zeker als je er samen over praat. Dit boek biedt door het verhaal direct aanknopingspunten om een gesprek te hebben op een positieve manier. Juist als je zelf ook nog verdrietig bent.

Al 35 jaar een indrukwekkend boek over rouwverwerking dus, en het kan nog jaren mee!

Wat doe jij als je kind te maken krijgt met het verlies van een huisdier?

Moederlief
Door

Moederlief

op 04 Nov 2014

He wat verdrietig :( Mijn kinderen hebben geen huisdier verloren maar mijn moeder is overleden toen ze erg jong waren en ik heb toen ook naar boeken gegrepen. IK heb er hier over geschreven als je meer boeken over rouw wilt leren kennen: http://srsck.com/2013/10/27/kinderboeken-over-de-dood-scheiden-en-andere-nare-dingen/ Vooral Klein Dood en het meisje van Kitty Crowther vond ik een prachtig boek voor kinderen over de dood en rouwen. Ik vind het wel ontzettend attent van de meester om jullie dat boek mee te geven!

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 04 Nov 2014

O wat leuk, nou ja leuk. Ik bedoel je link natuurlijk. Ik ga zeker even een kijkje nemen!

Moederlief
Door

Moederlief

op 04 Nov 2014

He wat verdrietig :( Mijn kinderen hebben geen huisdier verloren maar mijn moeder is overleden toen ze erg jong waren en ik heb toen ook naar boeken gegrepen. IK heb er hier over geschreven als je meer boeken over rouw wilt leren kennen: http://srsck.com/2013/10/27/kinderboeken-over-de-dood-scheiden-en-andere-nare-dingen/ Vooral Klein Dood en het meisje van Kitty Crowther vond ik een prachtig boek voor kinderen over de dood en rouwen. Ik vind het wel ontzettend attent van de meester om jullie dat boek mee te geven!

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 04 Nov 2014

O wat leuk, nou ja leuk. Ik bedoel je link natuurlijk. Ik ga zeker even een kijkje nemen!

Huisvlijt
Door

Huisvlijt

op 04 Nov 2014

Troosten. En ik zie het als een goede oefening voor als mensen overlijden...

Huisvlijt
Door

Huisvlijt

op 04 Nov 2014

Troosten. En ik zie het als een goede oefening voor als mensen overlijden...

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 04 Nov 2014

Eens! Maar hopelijk blijft dat nog fijn ver weg

Reactie plaatsen