06 november 2014 
4 min. leestijd

10 herinneringen aan een onbezorgde tijd

Herinneringen, iedereen heeft ze. Leuke herinneringen en minder leuke herinneringen. Gelukkig is ons geheugen zo ingesteld dat we de meeste herinneringen flink romantiseren. Niet voor niets dat “oudere” mensen altijd zeggen: “Vroeger was alles beter”. Deels ben ik het daar inmiddels mee eens, ben ook geen 20 meer. Maar helemaal terug in de tijd lijkt me ook niet fijn. En daarbij, welke dingen waren er nu echt beter vroeger? Ben je daar voor het grootste deel niet gewoon zelf verantwoordelijk voor. Ja vroeger, minder zorgen. Logisch, die hadden mijn ouders wel voor me. Nu heb ik ze zelf, maar had ik dan altijd bij mijn ouders willen blijven?
Nee, hoe lief ze ook zijn, ik bedank!
Ik hoop wel dat mijn kinderen net als ik fijne herinneringen opbouwen en daardoor straks ook naar een leuk vroeger kunnen terugkijken en als ze oud zijn ook kunnen zeggen dat het toen op sommige vlakken beter was.

Mijn 10 leuke herinneringen aan een onbezorgde tijd:

Thuis, bij mijn ouders dus, sliep ik samen met mijn zus op zolder. Als je dan terugdenkt aan de tijd die je op je kamer doorbrengt dan stapelen de leuke herinneringen zich op. Een aantal van mijn favoriete herinneringen dank ik dus ook echt aan onze zolder.

 1. Ruisende populieren.Ruisende Populieren
  Er stonden mooie grote populieren langs het water en de weg waar wij woonden. Als het waait, en dat doet het nogal vaak in Nederland, maken de bladeren van de populieren een prachtig ruisend geluid. Heerlijk om naar te luisteren vanuit bed of tuin. Helaas staan er bij mij achter geen populieren, maar ik herken ze direct als ik er langs loop en het waait.
 2. Bergen met herfstbladeren.
  spelen met herfstblaadjesDiezelfde populieren gaven in de herfst heel veel bladeren. Als kind speelden we graag in de bij elkaar geharkte stapels met bladeren. Ook toen we groot waren, de hond die we toen hadden was ook gek op bergen met bladeren. Wij erin schoppen en de hond ook met zijn snuit erin. Leuk was dat A van de week spontaan met bladeren ging spelen. Een hele hand pakken en dan in de lucht gooien.  Helaas is de foto dan iets minder spontaan. Ik was niet op tijd om een foto te maken en heb dus gevraagd of ze het nog een keer kon doen voor een foto met dwarrelende herfstbladeren. Zou dit nu ook tot haar leuke herinneringen gaan horen?
 3. Geluid van regen op het dakraam.
  Weer een herinnering van onze zolder. A slaapt bij ons ook op zolder. Ik bracht haar laatst naar bed, terwijl het behoorlijk regende. Zij vond het geluid maar niets. Ik moest gelijk denken aan vroeger. Wat een vertrouwd geluid. Geborgenheid, onder een veilig dak in een warm huis!
 4. Zingende merels, in het voorjaar.Merel
  Wederom lekker vanuit mijn bed. De mannetjes merels die op ons dak, dus vlak boven mijn hoofd het voorjaar inluiden. Een herinnering uit de tijd dat ik nog zo jong was om met licht buiten te moeten gaan slapen. Betekent voor mij wel dat het voorjaar begint als ik de merels hoor zingen. Een heerlijke tijd van lange dagen en mooi weer die aanbreekt.
 5. Geur van regendruppels op aarde in de zomer.
  Wat kan de aarde lekker ruiken. Ik ben blij met mijn tuin. Genoeg groen en aarde om als het regent mijn hoofd even naar buiten te steken en de geur van de aarde te ruiken. Zeker na een warme zomerdag, en dan die eerste druppels. Ik kan daar nog steeds enorm van genieten.
 6. De geur van verwarmingen op een koude dag.
  Vroeg en koud buiten. Alle mensen zetten de verwarming weer aan. Of de openhaard. Op sommige van die dagen ruik je dat in de lucht. Vaak op de eerste koude dag van het jaar. Sjaal om, muts op en naar school, soms al in het donker.
 7. De warmte van de open haard.
  Open HaardBuiten kan je het ruiken, de openhaard staat weer aan. Binnen geeft het zachte schijnsel en het knappen van het hout een gevoel van geborgenheid en gezelligheid. Menig vriendje en vriendinnetje was jaloers op de open haar. De beste beslissing in ons eigen huis: De open haard. Menig vriendje of vriendinnetje is nu nog steeds jaloers. En wij genieten van heerlijke middagen en avonden voor de warme open haard!
 8. De geur van stoofperen.
  Herfst, en lekker eten. De geur van kaneel doet het ook altijd goed met kaarsen. Aangezien stoofpeertjes ook zo lekker ruiken, maak ik deze maar lekker vaak. Heerlijke herinnering als je vroeger na het buiten spelen binnen kwam en het huis rook ernaar.
 9. Geluid van langsrazend verkeer op de snelweg.
  Op vakantie met de auto, en de vouwwagen. Naar de camping. Regen op de tent, geluiden van mensen op de camping, maar het meeste is me toch bijgebleven het geluid van de snelweg. Bij een tankstation, naar het toilet, wat drinken, of een picknick in zo’n beboste rustplaats aan de snelweg. Met op de achtergrond de langsrazende auto’s en vrachtauto’s. Drop mij op een parkeerplek met dit geluid, en ik voel me weer op vakantie.
 10. Onze eigen kerk.
  Vroeger gezongen op het kerkkoor, nu kom ik er nog met kerst en bij andere activiteiten. De EHBO huurt er ook een zaaltje, dus ik kom er toch nog regelmatig. Terugdenkend aan de onbezorgde jeugd van vroeger…

Wat zijn jouw herinneringen aan je onbezorgde jeugd?

 

Gezocht en gevonden | MMopvrijdag
Door

Gezocht en gevonden | MMopvrijdag

op 29 Dec 2014

[…] 10 herinneringen aan een onbezorgde tijd […]

Reactie plaatsen