27 november 2014 
2 min. leestijd

Ons ochtendritueel

Ik ben geen ochtendmens. Echt niet! Als de wekker gaat dan ben ik nog helemaal niet toe aan opstaan. Zeker niet in de winter, als het ook nog eens donker en koud is. Maar helaas, de school gaat open om half 9 en er wordt van mij ook verwacht dat A echt om kwart voor 9 in de klas zit.
Ook A is niet een echt ochtendmens. Lekkere combinatie dus in de ochtend. Gelukkig hebben we sinds de zomer de tijd gehad om een goed ritme te ontwikkelen.

Gapende kat_ochtendritueel

Hoe ziet onze ochtend eruit?

De wekker gaat rond 7:05. Tijd om nog even te snoozen dus. Direct wakker worden en opstaan is aan ons echt niet besteed. Papa pakt dan vaak even de telefoon en leest even het laatste nieuws. Rond 7:30, kan een paar minuten eerder of later zijn, staan we dan echt op. Ik ga douchen, papa gaat beneden de krant lezen, met een kop koffie (nog even rust) en maakt broodjes en fruit klaar om mee te nemen naar kantoor of naar school.
7:45 uur, na het douchen maak ik A wakker. Soms moet ik dan nog even helpen met kleding bij elkaar zoeken. De combinaties zijn soms nog een beetje lastig.
Als wij beiden zijn aangekleed, ga ik de badkamer weer in, make-up, tandenpoetsen, haren kamen, deo etc. A gaat beneden ontbijten.
8:00, ik haal T uit zijn bed en kleed hem aan. Afhankelijk van zijn moment van wakker worden, draai ik zijn aankleedmoment en mijn badkamer ritueel nog wel eens om. Hij gaat dan na het aankleden gezellig mee tandenpoetsen. Meestal staat papa nu onder de douche.

8:15 gaan wij ook naar beneden, en treffen daar A nog aan het ontbijt. Voor de tv. T krijgt ook zijn pap, en als het goed is gaat A dan naar boven om tanden te poetsen.
Als ze daar mee klaar is, kam ik haar haren, en snel een staart erin.

8:25 Schooltas vullen, schoenen aan, jassen aan en de deur uit naar school.
Past precies in een uur!

Waarom is de ochtend dan soms toch zo stressvol?

1. Het is een strakke planning, als er 1 ding mis loopt, moeten we direct haasten.
2. Als er iets misloopt, dan zijn er zeker 2 (ik en A) nog niet gewend aan de dag, en dus niet op ons vrolijkst, en mopperen dan dus direct.

Kunnen we dit moment van de dag beter laten verlopen?

Ja natuurlijk, meer tijd nemen! Maar sorry, dan moeten we dus eerder opstaan. En dat lukt dus gewoon niet. Nou ja, lukt niet, wel willen het niet :)
Gelukkig is routine hier ook wel een goed toverwoord. De eerste weken van het schooljaar (en toen was het nog warm en licht) gingen een stuk moeizamer dan nu. Ingesleten ochtendrituelen helpen ons in elk geval wel.

Hoe verloopt bij jullie de ochtend?

Thomas Pannenkoek
Door

Thomas Pannenkoek

op 27 Nov 2014

Toch wel een beetje vroeger opstaan :), ongeveer 6u15-6u30, heb je lekker meer tijd om rustig te ontwaken...

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 27 Nov 2014

Haha nee dat zit er niet in

Moederlief
Door

Moederlief

op 27 Nov 2014

Dochterlief is ook eeeeecht geen ochtendmens. Wanneer ze hier slaapt (90% van de tijd) dan staat de wekker om 6:30 want er moet eerst heel wat afgesnoozed worden voordat het een beetje op gang komt. Ze moet om 8:10 in het lokaal zijn. Wanneer ze bij d'r vader slaapt dan hebben de jongens en ik lekker royaal de wekker om 7:30 om om 8:20 op school te zijn maar de twee jongens worden ook echt wakker wakker en dat scheelt heel wat :)

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 27 Nov 2014

Je jongens zijn zeker ook gelijk vrolijk als ze wakker worden

Moederlief
Door

Moederlief

op 03 Dec 2014

Jaaa zo irritant ;)

Kimberley
Door

Kimberley

op 27 Nov 2014

Sinds ik ziek ben, is mijn vriend degene die de kindjes naar school brengt. De avond van tevoren zet ik alle kleding en al het eten klaar. 's Ochtends is voor iedereen dus pakken wat er klaarstaat, aankleden, hapje eten, tandenpoetsen en klaar. Valt nog alles mee :)

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 27 Nov 2014

Ook een goede taakverdeling. Wel jammer dat je ze nu niet zelf kan brengen

Gezocht en gevonden | MMopvrijdag
Door

Gezocht en gevonden | MMopvrijdag

op 29 Dec 2014

[…] Ons ochtendritueel […]

Bedritueel – Mama's met thee
Door

Bedritueel – Mama's met thee

op 27 Jan 2016

[…] tijd geleden schreef ik al eens over ons ochtendritueel. Wij hebben altijd net tijd genoeg om op tijd op school te komen. In boos op mezelf schreef ik van […]

Reactie plaatsen