06 februari 2020 
3 min. leestijd

Boodschappen januari

Ineens zijn wij het voorbeeld gezin van het Nibud lees ik als voorbereiding op dit blog. 2 ouders van onder de 50, een kind van 12 en 1 van 7.  Gruwelijk burgerlijk dus. Maar wel lekker makkelijk vergelijken dan.

Ik was even op de site van het Nibud omdat ik eind vorig jaar besloot weer eens een maand bij te houden wat wij uitgeven aan boodschappen. En dat heb ik in januari dus gedaan. En ik ben heel benieuwd hoe wij het er wat betreft kosten hebben gedaan, als ik het vergelijk met de richtlijnen van het Nibud.

Richtlijnen

Volgens het Nibud zijn de kosten voor mijn gezin ongeveer €15,26. Voor elk gezin zijn de bedragen per persoon uit de tabel te halen, die zij delen op de website.
Voor ons is dat dus
R: € 4,73
Ik: € 4,23
A: € 3,91
T: € 2,39
Totaal: € 15,26

Voor een 4 persoonshuishouden liggen de bedragen per persoon wat lager, dan voor een kleiner huishouden. Immers kopen in grotere verpakkingen is vaak wat goedkoper. En dat is gemiddeld genomen. Kook jij alijd voor 4 personen met zijn tweeën en vries je de rest in, dan kun je ook een 4 persoonshuishouden aanhouden wat betreft de prijzen per dag. Overigens zijn dit de minimale kosten die je per dag nodig hebt volgens het Nibud.

Januari

Januari is altijd een beetje een sobere maand, na de feestdagen, leftovers van kerstkransjes en andere zoete zooi die nog moeten worden weggewerkt. Het boodschappen budget zal daar wel niet aan op gaan. Daarnaast hebben we dan vaak weer behoefte aan “gewoon” eten. Gezond eten, terwijl we in december eigenlijk helemaal niet gek en ongezond doen. De feestdagen hakken er met name mentaal dan toch in.
Wel heb ik deze maand ook goed gekeken wat we nog in huis hadden. Kasten leegmaken, dingen opmaken, voor het zo weggegooid kan worden.

Boodschappen doen

Een nadeel van elke dag boodschappen doen is, voor mij in elk geval, dat ik niet altijd kijk wat ik nog in huis heb en me laat inspireren in de winkel. Dan vergeet ik wat er nog in de keuken, of in de opslag ligt. Dan kies ik vaak iets dat in de aanbieding is. Als ik genoeg tijd heb in de ochtend werp ik nog wel eens een blik in de kasten en kies dan wat we die avond eten en pas daar mijn inkopen op aan. Vaak ben ik dan denk ik wel iets duurder uit, omdat het niet altijd aanbiedingen betreft. Maar koop ik natuurlijk minder.

Ben ik dan niet gevoelig voor impulsaankopen als ik elke dag in de supermarkt loop? Nee in principe ben ik dat niet. Ik doe namelijk direct nadat ik T naar school heb gebracht de boodschappen. Dat is een goed moment van de dag. Dan heb ik nog geen trek en ben ik dus minder gevoelig voor impulsinkopen.
Die komen er stiekem toch regelmatig, want als we wat vergeten zijn en tegen etenstijd terugmogen, of ’s avonds na het eten, dan nemen we wel eens wat extra mee.

Wat waren we nu kwijt in januari aan boodschappen?

Volgens het Nibud zouden we dus gemiddeld zo’n € 15,26 kwijt zijn per dag aan boodschappen voor eten. Voor januari komt dat dan neer op € 473,06. En dan hebben we dus het toiletpapier, wasmiddel en verzorgingsproducten nog niet meegeteld.

Die laatste uitgaven zitten wel in mijn boodschappen. Die heb ik er niet uitgefilterd. Daarentegen heb ik niet meegenomen dat we in de maand januari een aantal keer eten hebben gehaald en uit eten zijn geweest. Zo compenseert het een het ander weer een beetje.

Als ik alle bedragen die wij hebben uitgegeven bij elkaar op tel blijf ik ruim onder het bedrag van het Nibud. Wij gaven namelijk € 398,23 uit in januari aan boodschappen.
Dat komt neer op een gemiddeld bedrag van € 12,85 per dag.
Dat vind ik eigenlijk best netjes. Naar mate we de afgelopen jaren weer wat meer te besteden kregen zijn de uitgaven natuurlijk wel toegenomen. Maar ik moet zeggen dat ik het eigenlijk nog steeds best laag vind. Het is toch € 2,41 per dag minder dan het Nibud aangeeft, ongeveer wat een kind van 7 per dag nodig heeft.

Het was goed om weer een keer bij te houden wat we uitgaven in de maand aan boodschappen. Het geld vliegt al snel genoeg de deur uit. Kunnen we dus nu mooi weer meenemen in de maandelijkse bugdet planning, wat wij ongeveer nodig hebben.

Hebben jullie een idee wat je per maand uitgeeft aan boodschappen?

Reactie plaatsen