05 februari 2015 
2 min. leestijd

Hoeveel hebben wij nu uitgegeven aan boodschappen in januari?

Wederom een maand lang bijgehouden hoeveel we aan boodschappen hebben uitgegeven. Hoe staan we ervoor? Zijn we het nieuwe jaar goed begonnen met de uitgaven? Hiermee bedoel ik natuurlijk, of we niet te veel hebben uitgegeven. Wat is de vergelijking met de andere maanden? Want in mijn beleving is januari een goedkope maand, na de dure feestdagen. Maar dat kan bedrog zijn, dan moet je vergelijken met andere “normale” maanden. Ik ga eens kijken hoe het nu precies zit….

Wat wel leuk is om eerst nog te vertellen. Voor ik hier in september aan begon, had ik geen flauw idee wat de boodschappen per maand kostten. We deden allebei regelmatig de boodschappen en wat de ander uitgaf, dat zag je niet direct, dus telde je in je hoofd niet mee. Ik durfde echt geen schatting te maken. En ik vroeg laatst aan manlief wat hij dacht, en hij dacht dat we het wel zouden redden met ongeveer €250,-. Hij schrok dus wel een beetje van de bedragen. Zo zie je maar, wat ik dus nog kocht wat hij niet direct in zijn hoofd erbij kon optellen. Normaal is hij namelijk echt heel goed met inschatten van dit soort getallen en bedragen en zit hij er niet veel naast.

Hoe zat het ook al weer?

Het Nibud hanteert € 416,70 voor voeding. En dat is dan alleen voeding. Dat heb ik met onderstaande tabel uitgerekend voor ons gezin. En dus nogmaals, dat is alleen voeding. Bij onze boodschappen zit niet alleen voeding. Maar ook toiletartikelen, wc-papier, schoonmaakmiddelen etc. Kleding, schoenen en andere zaken die je over het algemeen niet bij de supermarkt koopt, laat ik dan ook steeds buiten beschouwing. Daarom haalde ik in week 3 van november de kussens er ook vanaf.
nibud-voedingkosten

De afgelopen maanden

Ik heb van de maanden september, november al eerder bijgehouden hoeveel we hebben uitgegeven. December heb ik wel alles opgeschreven maar niet met jullie gedeeld. Deze kan ik nu wel meenemen in de vergelijking.
September:
Week 1: € 56,55Terugblik_3_boodschappen
Week 2: € 80,65
Week 3: € 85,13
Week 4: € 84,28
Totaal: €306,61
November:
Week 1: € 91,34
Week 2: € 99,61
Week 3: € 62,-
Week 4: € 102,43
Totaal: € 355,38
December
Week 1: € 98,32
Week 2: € 65,91
Week 3: € 68,65
Week 4: € 88,03
Week 5: € 82,27
Totaal: € 403,18
Januari
Week 1: € 84,56
Week 2: € 86,84
Week 3: € 67,55
Week 4: € 65,68
Totaal: € 304,63

Januari is duidelijk de goedkoopste maand wat betreft boodschappen tot nu toe. December inderdaad de duurste. Maar let op, hier hadden we naast de feestdagen ook een extra week. Aangezien ik werk met weken, en niet precies op de datum, zitten er in december vermoedelijk ook een paar dagen van de andere maanden. Daar kom je niet onderuit. Alleen februari heeft 3 van de 4 jaar precies vier weken…..

€ 304,63 vind ik een heel mooi bedrag voor de maand januari. In februari ga ik toch proberen of het nog beter kan. Nou ja beter, het wordt toch stiekem ook een sport om de boodschappen goedkoper te doen, en toch niets te kort te komen, en lekker te eten. Kortom. Ik ben tevreden met het inzicht wat we nu krijgen. En de uitdaging voor februari is om onder de € 300,- te komen.

In maart geef ik jullie weer een wekelijks overzicht van de uitgaven, maar na februari zal ik je natuurlijk nog wel laten weten, of het gelukt is om onder de € 300,- te blijven.

Beginnen jullie ook al een beter beeld te krijgen van jullie uitgaven voor de boodschappen?

Judith
Door

Judith

op 06 Feb 2015

Ik durf het niet eens bij te houden... verjaardagen, kerst, en ziekte dus geen zin te koken.. Maar wel fijn te zien dat wij niet de enige zijn die echt niet 50€ per week aan kunnen houden. Het is wel een challenge die ik in de maand maart wil doen!!

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 11 Feb 2015

Sorry, je zat in mijn spam. En ik zag het nu pas.... Ik ben benieuwd naar de uitkomsten in de maand maart. Ik ga het in de gaten houden.

Boodschappen februari | MMopvrijdag
Door

Boodschappen februari | MMopvrijdag

op 05 Mar 2015

[…] eerste weekend vond ik het al lastig. Ik gaf in boodschappen januari al aan dat er wel veel bijna op was en aangevuld moest gaan worden. Het eerste weekend daar direct […]

Reactie plaatsen