Soms zie je een persbericht waarbij je denkt. Daar wil ik iets mee, dat past alleen misschien niet helemaal direct bij mama’s met thee. Dat had ik ook met deze boeken. Maar uiteindelijk passen ze juist wel heel goed bij mama’s met thee. Maar dan op een andere manier.
We schrijven, eerste helft van de jaren 70, vorige eeuw. Suriname is onderdeel van Nederland. In Nederland is een jonge man, hij moet in het leger. Zijn dienstplicht vervullen. Hij kiest ervoor om dit te doen in Suriname. In deze periode als militair ziet hij ook nog wat van het land. Vaarpatrouille, diep in de jungle, ontmoetingen met de indianen van Apetina. Een ervaring om nooit te vergeten.
Meer dan 30 jaar later keert hij er weer terug. Deze keer samen met zijn vrouw. Wederom een bijzondere reis om nooit te vergeten. Veel plekken zijn nog hetzelfde en met het land is een band opgebouwd. Samen keren ze nog een keer terug om nog meer van het land te ontdekken. Samen bezoeken ze ook Apetina. Een plek midden in de Jungle. Het is een kleine gemeenschap en er is zelfs herkenning over en weer.
Terug naar het persbericht
Soms zie je een persbericht waarbij je denkt. Daar wil ik iets mee, dat past alleen misschien niet helemaal direct bij mama’s met thee. Dat had ik ook met deze boeken. Maar uiteindelijk passen ze juist wel heel goed bij mama’s met thee. Maar dan op een andere manier. Die jonge man uit bovenstaande verhaal is de vader van de mama’s met thee. En het persbericht? Een quote:
Tienduizenden kinderen in Suriname en elders in de wereld leren óók onze taal lezen. Helaas moeten zij het nog steeds doen met oer-Hollandse konijntjes, biggetjes en hertjes. Schrijver Anneke Scholtens uit Amsterdam besloot er, na bezoeken aan scholen in Suriname, wat aan te doen. Zij schreef een serie nieuwe boeken waarin ‘Surinaamse’ dieren de hoofdrol spelen.
Wat een ontzettend goed initiatief. En mede daarom was ik heel nieuwsgierig naar deze boeken. Ook wetend dat vele kinderen in Suriname niet alleen moeten leren lezen met Oer-Hollandse konijntjes, maar dat er zeker in de afgelegere gebieden, ook al een groot te kort is aan middelen. Ook aan Oer-Hollandse konijntjes dus.
Jungle boeken
Wij ontvingen de boeken “Wat is er mis met Slof” en “Kik is eenzaam”
Deze boeken zijn geschikt voor kinderen met leesniveau E3, ongeveer 7 jaar. Een leeftijd waarop je lezen leuk vindt of niet. Aansprekende boeken helpen ontzettend veel bij de leesbeleving. Kortom, deze boeken zijn een schot in de roos. Overigens niet alleen voor de kinderen in Suriname, maar ook voor kinderen in Nederland van Surinaamse afkomst. Lezen over het land van opa en oma. Maar natuurlijk ook voor Nederlandse kinderen die dol zijn op dieren uit de jungle. De boeken zijn ook in Nederland te verkrijgen bij uitgeverij Maretak voor €10,95 per stuk.
Boeken op reis
Ondanks dat het ontzettend leuke en mooie boeken zijn, houden we ze niet zelf. Door onze ouders weten dat de middelen in Apetina schaars zijn. Apetina is een indianendorp midden in de jungle. Daardoor zijn middelen nog lastiger te verkrijgen. Terwijl Nederlands leren daar wel belangrijk is. Immers zonder de Nederlandse taal machtig te zijn, kun je geen opleiding in de stad gaan volgen. En een opleiding volgen in de stad is weer goed voor de toekomst, niet alleen van hen zelf, maar ook voor het dorp. Regelmatig worden er spullen gesponsord aan school. Deze twee boeken gaan dan ook mee naar Suriname. Daar komen ze dan terecht in Apetina op de school, waar ze veel en hopelijk met veel plezier gelezen gaan worden.
NB: Dit artikel kwam tot stand door middel van een samenwerking.