27 september 2022 
4 min. leestijd

Appelboom

Voor Vaderdag kreeg R in 2021 geleden een appelboom cadeau. Niet een voor in de tuin, maar een adoptieappelboom. Vorig jaar gingen we daar dan ook voor het eerst appels van plukken. Heel leuk om te doen. Ook nu de kinderen wat groter worden. We komen er immers al jaren om in de zelfpluk appels te plukken omdat de Olmenhorst bijna in onze achtertuin ligt. Maar van je eigen boom is net iets leuker.

En wat vorig jaar niet lukte, omdat we de boom pas met Vaderdag kregen, dit jaar hebben we de boom in alle seizoenen bezocht. Met als hoogtepunt natuurlijk weer het plukken van de appels afgelopen weekend.

Appelboom adopteren

Bij de Olmenhorst kun je een appelboom adopteren.  Dit kost je tussen de € 31,- en € 36,- per jaar. Afhankelijk van het ras. Wij kozen voor de Elstar appel. Mocht je nu voor volgend jaar een boom overwegen, dit ras is nu (tijdelijk) niet beschikbaar.

Je appelboom kun je het hele jaar door bezoeken en bewonderen. En in de herfst pluk je dan de appels van je eigen boom. De Olmenhorst garandeert een oogst van 8 kilo, maar vaak is dit veel meer. Als je in de zelfpluk bij de Olmenhorst gaat plukken betaal je € 2,50 per kilo. Dus reken uit je winst.

De seizoenen

Natuurlijk is het leukste aan een appelboom het plukken van de appels in de herfst. Maar voor educatieve doeleinden, hoe groeien appels nu eigenlijk is het ook leerzaam om op andere momenten de boom te bezoeken. Onze kinderen weten dat inmiddels wel. Maar toch gaan we alle seizoenen even langs onze boom. Omdat de Olmenhorst ook andere leuke activiteiten organiseert, of omdat we niet veel tijd hebben, maar dan toch even snel een goede reden hebben om naar buiten te gaan.

Winter

In de winter is er toch weinig aan in de boomgaard. Kale bomen, je kan door alle rijen heen kijken. Modderige paadjes. Ik maakte wel foto's van onze appelboom aan het einde van de winter. 

 

Je kon toen de knoppen wel al heel goed zien zitten aan de takken.


Lente

In de lente is de boomgaard heel mooi. Alle bomen staan in bloei. 


En het jonge groen met de roze-witte bloesem is prachtig om te zien. 


Met een heerlijk voorjaarszonnetje het perfecte recept voor instant vrolijkheid. En alvast een voorbode voor de hoeveelheid appels die er in het najaar aan de boom zullen zitten. Daarnaast is er ieder jaar het bloesemfestival, zijn er regelmatig leuke marktjes. Echt de moeite waard voor een bezoekje

Zomer

In de zomer ziet de boomgaard er ook mooi uit.


Groeiende appels aan mooi groene bomen. 


Heerlijk om door de boomgaarden te lopen en te genieten van de rust en de warmte.  Fijn om te zien dat er straks in de herfst heel veel appels aan de boom komen om te plukken.

Herfst

In de herfst is de boomgaard eigenlijk altijd druk tijdens de zelfpluk. Je moet dan ook een tijdslot reserveren en dan kun je direct online € 3,- betalen voor het parkeren. Voor adoptieboomhouders is dat goedkoper. Wij gaan meestal op de fiets, maar we zagen al aankomen dat we dit jaar met heel veel appels naar huis zouden gaan, dus voor 1x met de auto.

Bij onze boom was het lekker rustig.


 In ons pad waren wat meer mensen aan het plukken. Maar omdat dit weekeinde de zelfpluk voor een groot deel aan de andere kant van de boomgaard was, liepen er niet veel mensen door ons stuk. 

De oogst

En de oogst was groot. We hadden maar net genoeg aan de tassen die we mee hadden genomen. En het was nog best een klus om deze tassen naar de auto te sjouwen. Thuis hebben we de appels natuurlijk even gewogen. Want ze garanderen 8 kilo, maar dit was veel meer. Dit jaar hadden we 21,4 kilo appels . 


Dat wordt lekker veel appels, appeltaart en wat is nog meer een goed recept met appels?

Nu zijn we weer een jaar rond met de appelboom. En gaan we volgend jaar weer een rondje maken langs alle seizoenen.

Gaan jullie ook wel eens appels plukken?

Reactie plaatsen