17 november 2016 
in Nieuws
2 min. leestijd

Als de dijken breken

Als de dijken breken, dan moeten wij hier zwemmen. Heel goed zwemmen. Maar of dat dan genoeg is? Ik ben bang van niet. Ik hoop daarom ook maar met heel mijn hart dat dit nooit zal gebeuren. Normaal denk ik daar, gelukkig, niet zo over na. Maar de laatste 2 weken ineens wel. Hoe dat komt?

Als de dijken breken

Ik zag het voor het eerst bij RTL Late Night voorbij kwam. Niet altijd even interessant, maar nu trok het onderwerp mijn aandacht. Samen met Minister Melanie Schultz van Haegen wordt de serie “Wat als de dijken breken” gepromoot. De minister vertelt dat wat er in de serie gebeurt, ook zo werkelijkheid kan worden. Half Nederland onder water, en we kunnen niet iedereen op tijd evacueren. Wanneer kies je wel en wanneer niet voor evacuatie. En waarom wel, of niet? Economisch? Humaniteit? Ik begrijp dat dit een lastige discussie is, zeker omdat je niet iedereen op tijd weg kan krijgen. Er is gewoon niet genoeg tijd.
Het fragment van RTL Late Night: https://youtu.be/_t5m_pQCtfE

Wat als de dijken breken?
Nou als de dijken echt breken staat een groot deel, zo ongeveer de helft van Nederland onder water. De westelijke en noordelijke provincies houden zeker geen droge voeten. Kijk maar eens op Hoogtekaart van Nederland of jij wel droge voeten houdt. Of voer simpel he postcode in op deze site: http://www.overstroomik.nl/

 Vergeet me dan niet te vertellen dat jij droge voeten houdt, want dan weet ik waar ik naar toe moet, mochten de dijken breken en ik op tijd weg kan komen.

als-de-dijken-breken

Zaterdagavond NPO 1

Nu kijk ik niet zoveel tv meer. Meestal Netflix, maar op de achtergrond staat hij toch vaak aan ’s avonds. Maar afgelopen zaterdag ging ik er dus bewust weer voor zitten. Een nieuwe aflevering van Als de dijken breken.

Over de serie: Op de site van de NPO staat de mooiste omschrijving. Dus die quote ik hier graag:

Deze zesdelige EO-serie op NPO 1vertelt over een hedendaagse watersnoodramp in Nederland en delen van Vlaanderen. Vijf miljoen Nederlanders wonen onder zeeniveau. Wat blijft er over van ons Nederland als er zich anno nu een watersnoodramp voltrekt? Wat zijn de rampzalige gevolgen en vooral; hoe bouw je je leven, hoe bouwen we Nederland weer op?

Het verhaal
Het weer in Nederland is al dagen onstuimig en iedereen zet zich schrap. Is dit de storm die slechts eens in de tienduizend jaar voorkomt? In het somberste scenario betekent het een regelrechte ramp voor de inwoners van de westelijke provincies. De Nederlandse delta is niet opgewassen tegen een stormvloed van deze omvang. Ook de belangrijkste waterkeringen van ons land houden dan geen stand. Miljoenen mensen staan voor een onmogelijke keuze en moeten vrezen voor hun leven als de dijken breken.

Zes van hen volgen we in een meeslepende en indringende mozaïekvertelling over relaties in zwaar weer, een landsbestuur onder druk en de veerkracht van een natie. Zeker als blijkt dat de storm de personages niet loslaat zodra het tij gekeerd is. Kun je opnieuw beginnen als alles is verwoest, en hoe doe je dat dan?

Bang

Stiekem word ik er een beetje bang van. Want met 2 kleine kinderen op een van de lager gelegen plekken in Nederland, moet ik er niet aan denken dat zo’n ramp ons treft. Dat wij en vele mensen met ons, niet op tijd kunnen wegkomen.
En deze serie komt op mij wel wat realistischer over dan een film als Indepence Day. Maar gelukkig weet ik dankzij onze minister en RTL Late Night dat er nog steeds gewerkt wordt aan onze veiligheid. De deltawerken zijn niet af. Het is een project dat ons tot ver in de toekomst moet blijven beschermen.

Woon jij veilig?

marjo
Door

marjo

op 17 Nov 2016

Ben benieuwd of en hoe je weet hoe veilig je woont. Wij hebben een heel laag huis, dus als de dijken breken staat het tot de nok toe gevuld. Door de serie was ik mij er weer van bewust dat je wel water in pakken achter de hand moet hebben! Kan letterlijk van levensbelang zijn!

Marijke
Door

Marijke

op 02 Dec 2016

Ja en dat heb ik ook niet. Dus dat is wel een lastige. Die paar flesjes in de koelkast gaan we het geen dagen mee redden

Jenn
Door

Jenn

op 18 Nov 2016

Volgens de site kan ik boven gaan zitten, alleen onze onderverdieping overstroomt. Vroeger hebben we het wel eens meegemaakt, niet met de dijken natuurlijk maar er kon sprake van zijn dat het water zo hoog zou komen dat we zouden moeten evacueren. Het is nooit zo ver gekomen gelukkig.

Marijke
Door

Marijke

op 18 Nov 2016

Gelukkig het lijkt me namelijk wel heel eng als het gebeurt!

Jenn
Door

Jenn

op 18 Nov 2016

Ja ach, ik was elf geloof ik en de impact drong op die leeftijd niet heel hard tot me door. Ik kon als het nodig was bij een vriendinnetje logeren en verder vond ik het vooral wel spannend geloof ik... Achteraf toen ik wat ouder was vond ik het wel heel eng hoor.

Nicole Orriens
Door

Nicole Orriens

op 18 Nov 2016

Hier in de Achterhoek wonen we relatief veilig. Ik vind de foto in je post ook een beetje eng.

Marijke
Door

Marijke

op 18 Nov 2016

Ja die foto is inderdaad eng. Hoop niet dat het zo hard aan komt stromen.

Rob Alberts
Door

Rob Alberts

op 20 Nov 2016

Zorgen maak ik mij niet. Toch hoop ik dat onze regering er wel voortdurend me bezig is om onze waterbescherming blijvend te verbeteren.Regenachtige groet,

Marijke
Door

Marijke

op 02 Dec 2016

Ik hoop het ook! Want brr nate voeten ;)

Henrike Laning
Door

Henrike Laning

op 21 Nov 2016

Ik volg de serie ook! Wat ontzettend indrukwekkend. Het lijkt erop dat ik droog blijf en ik woon op drie hoog, dus hopelijk is dat hoog genoeg. Dit is de boodschap die ik krijg als ik mijn postcode invoer: Jouw locatie ligt binnen een dijkring en wordt beschermd door waterkeringen. De kans op overstroming is heel klein, maar niet uit te sluiten. Andere locaties binnen de dijkring kunnen wel overstromen.

Marijke
Door

Marijke

op 02 Dec 2016

Ik hoop eigenlijk gewoon dat het nooit gaat gebeuren. Veel te spannend allemaal!

schijt
Door

schijt

op 28 Jun 2018

saai

Reactie plaatsen