14 juli 2016 
in DIY
2 min. leestijd

7x autobingo!

Ik vind het altijd een hele kunst om de kinderen gezellig op de plaats van bestemming te krijgen als we ver moeten rijden. Naast dvd’s, computergames, puzzel/leesboekjes en cadeautjes hebben wij een aantal manieren om bingo te spelen. Deze zijn erg leuk ter afwisseling en ook goed tegen de misselijkheid bij wagenziekte omdat het kind er bij naar buiten moet kijken.

In de loop van de jaren hebben we heel wat spelletjes gespeeld. Misschien hebben jullie ook wat aan onze, al dan niet zelfbedachte, bingo’s.

Regenboog bingo

Deze bingo is heel simpel. Je loopt samen de kleuren van de regenboog af. Dit kan je eventueel uitbreiden met de kleuren roze, wit en zwart.
Mama of papa zegt de kleur en samen ga je dan opzoek naar een (vracht)auto met de gewenste kleur.
Als ouder zie je vaak meer dan het kind. Niet alleen zit het kind lager maar het heeft ook vaak beperkt zicht op de weg. Wijs dus gerust een op een bepaald voertuig met de vraag “En die dan dan, is die misschien geel?”

Getallen bingo

Zoek de getallen op de nummerborden.
Een simpel spel waarbij wel enig getallen inzicht voor nodig is. Afhankelijk van het kind en tot hoever je wil gaan kan je het dus spelen vanaf groep 2 of 3.
Wij hebben de regel dat het getal in zijn eentje voor moet komen. het getal 1 telt dus niet als het er staat als 213.
Dit is natuurlijk wat moeilijker en vergt een wat langere concentratie. Als je het van 1-9 speelt dan kan je er ook voor kiezen om deze wel mee te laten tellen.

Alfabet bingo

Deze vorm is in Nederland wat lastig omdat hier geen klinkers op de nummerborden staan. Die kan je er dan natuurlijk uitlaten. Of je begint pas als je de grens over bent. In het buitenland hebben ze hele andere nummerborden ander gebruik van de letters en cijfers.

Landen Bingo

Niet alleen cijfers en letters staan op de nummerborden maar je kan ook zien uit welk land de auto komt. Op www.encyclo.nl kan je een mooie lijst vinden met alle landen afkortingen die je tegen kan komen. Nu is het niet erg waarschijnlijk dat je een auto uit Australië of Vietnam hier op de weg aantreft dus is het wel handig om de lijst te beperken tot de omliggende, Europese landen.

Franse bingo

Een andere variant is departementen bingo in Frankrijk. Zoals je misschien nog wel weet, van de middelbare school, is Frankrijk verdeeld in kleine stukjes (gemeentes/departementen). Aan de nummerborden kan je zien uit welk departement de auto komt.
Leuk is het als je een lijst uit print vooraf met de plekken waar ze vandaan komen, bijvoorbeeld een kaartje met de indeling. Moeilijk te vinden is bijvoorbeeld Corsica want dat is een van de kleinste departementen.
We hebben vast een mooie download voor je gemaakt: Franse departementen bingo.

Verkeersborden bingo

Dit is makkelijker als je van de snelweg af bent want dan kom je veel meer borden tegen. Maar ook op de snelweg is het te spelen maar dan vooral rondom de rustplaatsen.
Ook voor deze hebben we een mooie download voor je gemaakt: Verkeersborden bingo.

Plaatsnamen bingo

Om de reis gevoelsmatig vlot te laten verlopen kun je, kinderen die kunnen lezen, bingo laten doen met de plaatsen die je passeert.
Stel je reist van Amsterdam naar Parijs. Dan kom je een aantal grote steden zeker tegen op de borden. Bijvoorbeeld Den-Haag, Rotterdam, Brussel (Bruxelles) en uiteindelijk Paris (Parijs).
Op deze manier zien de kinderen de reis vorderen.

Voorbereiden

Bingo kan je thuis goed voorbereiden. Als je een lamineerapparaat hebt kan je de bingo nog een keer gebruiken door er op te schrijven met een whiteboard marker.

Hoe vermaken jullie de kinderen in de auto?

Reactie plaatsen