Nieuws
Marijke Mulder- de Leur
Nieuws
11/22/2014
1 min
4

112 en dan?

11/22/2014
1 min
4

Thank God dat ik ooit mijn EHBO diploma haalde. Niet alleen mijn jeugd EHBO op de basisschool, maar het echte diploma van het Oranje Kruis met daarbij ook reanimatie en AED bediener.
Natuurlijk heb ik dit alleen gehaald “voor de zekerheid”. En niet om in de praktijk toe te passen. Al 16 jaar heb ik me daar aangehouden, op af en toe een pleistertje plakken na dan. Alleen veel geoefend op de EHBO herhalingslessen.

Tot zeer recent. In mijn weekoverzicht #13 konden jullie al lezen dat ik voor het eerst in mijn leven 112 heb gebeld. En ik kan zeggen, blij dat ik was voorbereid, en blij met mijn EHBO diploma. Want behalve het nummer te kennen, ben ik toch blij dat ik wist wat ik kon verwachten.

Overigens hoorde ik op de een EHBO herhalingsavond dat je nog verbaasd bent hoe mensen reageren als je ineens geconfronteerd wordt met bellen van 112. Zo heeft iemand een keer meegemaakt dat degene die gevraagd werd te bellen vroeg wat dan het nummer van 112 was…

Tijdens de herhalingslessen EHBO hebben we het dus ook wel eens over 112 bellen. Want wat gebeurt er nu precies? Weet jij het? Ik hoop van niet…. We keken bij de EHBO onderstaand filmpje van de meldkamer. Een echte aanrader als je wilt weten wat er precies gebeurt op het moment dat je belt. (Emo-mama’s let op! Vlak na de bevalling keek ik deze film en werd helemaal emotioneel van het verhaal)

http://www.youtube.com/watch?v=mKZVoJSdHtghttp://youtu.be/mKZVoJSdHtg

Ik had gelukkig bij mijn melding niet te maken met “zwaar” letsel en ik belde dus wel redelijk relaxed 112. (Met zwaar letsel bedoel ik in dit geval direct levensbedreigend zoals een storing in hart, ademhaling of bewustzijn).
Netjes alle vragen beantwoord van de verpleegkundige op de meldkamer. Door vragen te stellen kunnen zij aan de telefoon ook bepalen hoe ernstig het is en indien nodig instructies meegegeven om eerste hulp te verlenen. De ambulance kwam nu ook zonder toeters en bellen aanrijden.

112 bellen kan dus helaas ook van mijn bucketlist af….
Ambulance

Heb jij wel eens 112 moeten bellen?

Reacties
Categorieën