04 juni 2018 
2 min. leestijd

Van ruilen komt geen huilen

Van ruilen komt geen huilen kopte het bericht op Facebook van de school van mijn kinderen deze week. Met de hele school hebben de kinderen een leegstaande winkel in het winkelcentrum gevuld met speelgoed. En het was een groot succes!

Ruilwinkel

De afgelopen 2 weken is er op school hard gewerkt. Elke klas heeft meegewerkt aan de voorbereidingen.
Zo maakten de kinderen van groep 1/2 inpakpapier, groep 5 zorgde voor de posters, groep 6 voor de tasjes met flyers en informatie over de school, groep 7 maakte de kassa en de camera’s.
En natuurlijk leverde al heel veel kinderen in de dagen voor de winkel open ging een bijdrage door alvast speelgoed in te leveren. Zo ging afgelopen woensdag de winkel al goed gevuld van start.

Dalton Dollars

Voor het ingeleverde speelgoed kregen ze Dalton Dollars, en met Dalton dollars kon je in de winkel weer nieuw speelgoed inzamelen. Er kwam namelijk geen echt geld aan te pas deze week. Het principe van de winkel is ruilen. Je neemt speelgoed waar je op uitgekeken bent mee. Als je dit in de winkel hebt ingeleverd, kreeg je hier ook Dalton Dollars voor en kon je op je gemak gaan winkelen.Ruilen zonder huilen

Personeel

Natuurlijk kon er ook “gewerkt” worden in de winkel. Vooraf konden de kinderen en ouders zich hier voor opgeven. Elke dag liepen er wel 10-12 kinderen uit alle groepen in de winkel rond. Als Manager, inkoop, beveiliging, marketing, kassa medewerkers, alle rollen waren beschikbaar. En de rollen werden door de kinderen ook regelmatig gewisseld.

Ruilen zonder huilen

Je oude speelgoed inleveren bij de inkoop balie

En ze vonden het prachtig en hebben zoveel geleerd. De eerste dag kregen ze zelfs les van de wijkagent. Waar moet je op letten voor winkeldiefstal? Echte praktijk lessen. En je zag alle kinderen genieten en met zoveel enthousiasme rondlopen.

4 dagen

Helaas is de winkel nu al weer gesloten. 3 middagen na schooltijd en de zaterdag was de winkel open. Natuurlijk kwamen alle kinderen die eerder speelgoed al hadden ingeleverd hun Dalton Dollars inleveren en liepen ze met nieuw speelgoed de deur weer uit.

Ruilen zonder huilen

Nieuw speelgoed betalen bij de kassa met Dalton Dollars

Maar ook het winkelende publiek, of de mensen die het op Facebook hadden gelezen, kwamen enthousiast winkelen. Er is geen enkel dood moment geweest in de winkel zeiden de aanwezige leerkrachten.

Enthousiaste feedback

Zelf was ik alleen als klant aanwezig in de winkel. Maar wel lang genoeg om wat positieve feedback te horen. T wilde namelijk heel graag elke keer terug. Deze vorm van winkelen vond hij geweldig. Een boek of speelgoed dat je niet meer leuk vindt inleveren. En je komt met tassen vol nieuw speelgoed weer thuis.
Ook A was enthousiast. Voor speelgoed hoefde zij er niet meer heen, maar ze had graag nog veel meer in de winkel willen werken. De rol van manager ging haar goed af, maar ook marketing (buiten flyeren en mensen enthousiast krijgen) vond ze heel leuk om te doen.
Van het publiek ook alleen maar enthousiaste verhalen gehoord. Gaan jullie dit vaker doen? Wat een leuk initiatief! Heel leuk om zo met gesloten beurs te kunnen winkelen.
Een kleine greep uit de reacties die ik even snel heb gehoord.

Overgebleven speelgoed

Er is ook nog speelgoed overgebleven. Dat krijgt ook weer een mooie bestemming. Er is een goed doel uitgezocht en daar komt het overgebleven speelgoed weer goed terecht.

Heb jij wel eens een ruilwinkel bezocht?

Reactie plaatsen