25 oktober 2014 
2 min. leestijd

Tijd of tijd?

Vannacht is het weer tijd voor de wintertijd. Heerlijk een uurtje extra slapen. Tenminste als de kinderen dat toelaten. Vroeger in het kinderloze tijdperk, was het vooral een uur langer stappen, of iets meer tijd om bij te slapen.
Verder heb ik helemaal niets, maar ook helemaal niets met de wintertijd.
Want wat levert het op? Dat het ’s avonds nog eerder donker wordt ook :(. Nee hoor laat maar. Als avondmens vind ik dat ook nog eens niets. Laat het maar lekker voor altijd zomertijd blijven.

Aangezien ik niet beslis over zomer/wintertijd en toch op tijd op afspraken en school wil verschijnen doe ik toch maar mee. Overigens heb ik wel eens overwogen op de andere tijd te blijven leven, maar het leek me echt te verwarrend.

Waarom wintertijd?


Eigenlijk een verkeerde vraag, want de wintertijd is de reguliere tijd. Dus eigenlijk waarom zomertijd? In het engels noemen ze het daylight saving time, dan snap ik het al meer. Door de klok een uur vooruit te zetten in het voorjaar maak je dus effectiever gebruik van de tijd dat het licht is. Wikipedia, legt het beter uit dan ik:

Wintertijd-klok

In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het ’s morgens langer donker, en blijft het ’s avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting.

 

Wintertijd met kinderen


Met kleine kinderen ben ik ook geen fan van deze wisseling van tijd 2x per jaar. Minimaal de eerste week kunnen ze niet slapen, of zijn te vroeg wakker, of hebben ze ruim voor etenstijd al zo’n trek dat ze zwaar humeurig worden. Of eten ze juist bijna niets, want er is nog geen trek.

Dit jaar een andere aanpak voor T. Op internet las ik dat als je vanaf woensdag de bedtijd elke dag een kwartier oprekt de overgang soepel verloopt. Elke dag een kwartier erbij zodat hij zondag al in het juiste ritme zit voor naar bed gaan. Dat werkt niet voor opstaan, want dat kan ik geen uur rekken ivm de schooltijden.

Werkt dit echt? Ik zal het komende week ervaren. Maar het was lastig om elke dag een kwartier de bedtijd te verschuiven. Een half uur later was al erg laat voor mijn mannetje van 20 maanden. En de ochtenden sliep hij ook niet langer. Donderdag en vrijdag was meneer zelfs om 6 uur al wakker. Voor zijn doen heel vroeg, normaal wordt hij pas wakker als wij rond half 8 op gaan staan. En overdag slapen had meneer ook echt geen zin in vrijdag, ondanks steeds proberen van mama. Wij beginnen dus met een moe mannetje aan de wintertijd. Ik ben bang dat dat ene uurtje ons dus niet zal helpen.

Hoe komen jullie weer snel in het juiste ritme?

Hanneke Koper-de Leur
Door

Hanneke Koper-de Leur

op 25 Oct 2014

Ik deed het altijd met een half uur. Vandaag een half uur later dus en morgen weer. Werkte hier redelijk al zijn en blijven ze er humeurig van. En als je denk dat kinderen lastig omtezetten zijn moet je het echt eens met een klokkijkende hond proberen ;)

Bart
Door

Bart

op 30 Oct 2014

Ik denk dat naar de zomertijd terug schakelen een lastiger probleem is dan naar de wintertijd. Hier niet zoveel problemen gehad met schakelen.

Reactie plaatsen