05 december 2017 
in DIY
3 min. leestijd

Surprise 2017; een taart

Het is weer tijd voor de bovenbouw om een surprise te maken.  Niet alleen A kon voor de dag komen met haar surprise van een hond. Vorig jaar werd er een grote Emoji en een Pikachu gemaakt van papier-maché maar dit jaar wilde Q wat anders…………..

Twee weken geleden werden de lootjes getrokken. Q vond dat hij een leuk meisje had gekregen maar wat ga je dan maken? Op het lootje stonden als hobby bakken, hardlopen, vakantie en leuke dingen doen met vriendinnen. De laatste twee zijn voor mijn jongen een onmogelijke opgave om iets mee te doen dus die viel af. Bleven hardlopen en bakken over. Q kon zich bij hardlopen niet veel voorstellen behalve een grote schoen dus koos hij voor bakken als onderwerp van de surprise. En waar denk je dan aan? Juist aan een grote taart.

Surprise

Een handige mama is in dit geval heel fijn. Want Q wil graag een “echte taart” maken van fondant. Want zo is de redenatie dat is mooier dan van papier-maché. Nu heb ik inmiddels aardig wat oefening in het maken van taart en het bekleden ervan met fondant dus dat gaat goed komen. Mocht jij wat minder handig zijn daarin dan raad ik dit filmpje op YouTube aan waar ze uitleggen hoe je dit handig kan doen. En oefening baart kunst natuurlijk. De taart hoeft niet perfect bekleed te zijn want met de versiering kan je alle foutjes wegwerken. Een kleine tip, neem geen goedkope fondant als je niet gewend bent om dit te doen. Goedkope fondant scheurt sneller bij het bekleden en dat is echt heel vervelend.

5-12 surprise fondant taart

De basis

Als basis zijn we opzoek gegaan naar ronde vormen. Piepschuim, kartonnen doosjes of waar wij op uitkwamen oasis (dat groene steekschuim voor kerststukjes). Je kan kiezen voor een één-laag taart, twee lagen of drie. De keuze is geheel aan de maker in dit geval. Wij kozen voor drie lagen en door de keuze van de vormen gaat het op een hele echte taart lijken.

De oasis laat zich makkelijk snijden dus we verstoppen de cadeautjes hierin. Het scheurde wel maar met een cocktailprikkertje is het zo weer aan elkaar gezet. Daarna hebben we de oasis ingepakt met huishoudfolie. Anders vallen de cadeautjes er steeds weer uit en dat werkt erg lastig. Een laagje plakband erop voor wat extra stevigheid maar ook om de vorm weer wat strakker te trekken.

Bekleden

Met het bekleden heb ik geholpen. Q heeft uitgerold en het eromheen vouwen hebben we samen gedaan. Een gewone taart bekleden is makkelijker omdat de fondant dan plakt aan de taart. Hier bleef de fondant er maar vanaf glijden. Uiteindelijk hebben we de fondant onder de taartje door gevouwen zodat het goed vast bleef zitten.

Het kleurschema is zwart-roze-wit. Om de taart rustig te laten ogen kozen wij voor twee kleuren in de bekleding en de details is de derde kleur. Onze kleuren hebben geen speciale betekenis, wij vonden het gewoon mooi.

fondant uitrollen voor surprisetaart

Versieren

De onderkant is roze dus wij versieren met wit en zwart. Ook werken we met de versiering meteen een paar schoonheidsfoutjes weg. Q kan hier al het werk zelf doen al moet ik het soms eerst even voordoen. Samen plakken we het dan op taart, met een beetje water.

De zwarte taart staat op de roze onderkant. Maar we willen dat het een geheel wordt dus geven we het een wit randje van bolletjes. Hierdoor valt de overgang van de ene naar de andere taart weg. De truc is om de bolletje bijna even groot te maken. Met een uitstekertje gaat dat makkelijk want dan heb je steeds ongeveer even veel fondant.

De zwarte laag werd verder versierd met wat rondjes in de kleuren roze en wit.

De bovenste roze laag is maar heel klein dus hebben we aan de zijkant wat bloemen gemaakt. Het vastplakken hiervan was veel werk. We konden elke keer twee bloemen doen en dan moesten we wachten tot die goed droog waren anders vielen de andere bloemen er weer af. De bovenste laag steunt een beetje op de onderste laag anders zijn ze echt te zwaar.

Personaliseren

De regel op school is dat de naam er niet op wordt gezet maar dat men moet raden voor wie de surprise kan zijn. Daarom hebben we van de fondant de bovenkant gepersonaliseerd. Haar hobby’s komen hier terug en hopelijk herkent ze zodanig zichzelf. Het schoentje staat voor hardlopen, de springvorm, taartjes, deegroller en pak bloem voor het bakken, de zonnebril voor vakantie en de nagellak en lippenstift voor leuke meidendingen doen met vriendinnen.

Op het gedichtje komt natuurlijk wel haar naam te staan. En nu maar hopen dat de ontvanger net zo blij is met haar surprise als dat wij zijn met het eindresultaat.

Sinterklaassurprisetaart van oasis en fondant

En wat was jullie surprise van dit jaar?

marjonS
Door

marjonS

op 05 Dec 2017

Mooi gemaakt zeg!

Hanneke
Door

Hanneke

op 05 Dec 2017

Dank je wel

anomien
Door

anomien

op 13 Sep 2022

Beetje zonde van de fondant misschien maar wel een leuk idee!

Reactie plaatsen