12 april 2017 
2 min. leestijd

Stukjes hemelblauw

Manda Heddema (Boekhandel De Koperen Tuin in Goes) presenteerde het boek: ‘Ik hoop ook dat heel veel volwassenen dit boek gaan lezen. Ik hoop sowieso dat meer volwassenen eens een keer jeugdboeken gaan lezen, want een goed kinderboek is nooit kinderachtig. En dat geldt zeker voor deze.’

De quote uit DWDD van november 2016. En ik ben het helemaal eens! Kinderboeken zijn niet alleen voor kinderen. Wij lezen ze ook enorm graag. Maar het gebeurt niet vaak dat zo’n boek dan ook in De Wereld Draait Door wordt besproken. Ik vroeg een recensie exemplaar aan, want het maakte mij nieuwsgierig. Niet zozeer dat het wordt aanbevolen. Ik heb eerder de ervaring dat ik die boeken dan niet leuk vindt. Toen Harry Potter een hype werd, wilde ik er niet aan beginnen. Ik was bang dat ik het boek niet leuk zou vinden, dat het meer dan tegen zou vallen. Toen ik het recensie exemplaar ontving van Stukjes hemelblauw, bleef het dan ook lang op de stapel nog te lezen boeken liggen.

Gelezen

Inmiddels heb ik het al enige tijd uit. En ik moet me er steeds toe zetten om een recensie, review te schrijven. Niet omdat het boek vreselijk was. Nee in tegendeel, maar toch heeft het iets geks, iets waardoor ik er over na blijf denken. Ik weet niet goed wat ik van het boek vind. In elk geval, heb ik het zonder problemen uitgelezen. Het boek leest vlot. Ik leefde mee met de hoofdpersoon, Ira, die fragmenten uit haar dagboek deelt uit de tijd dat ze, samen met haar broertje, in het kindertehuis zat. Wellicht is indrukwekkend toch de beste omschrijving.

Waar gaat het boek over

Stukjes HemelblauwHet boek verteld het verhaal van Ira en haar broertje Zac. Zij komen na vele pleeggezinnen in het kindertehuis Skilly terecht. Een plek waar ze niet willen zijn. Net als alle andere kinderen zoeken zij een thuis, een echt thuis.
Hoe langer ze er zitten, hoe minder hoop Ira heeft, dat zij ook ooit een echt thuis vinden. Andere kinderen vertrekken, “vinden” nieuwe ouders, maar zij zijn samen nog steeds in Skilly.
Uiteindelijk vinden zij na diverse avonturen toch een heel fijn huis.

Wat vonden wij van het boek?

De schrijfstijl is niet helemaal mijn stijl. Maar desondanks, of misschien wel dankzij, vind ik het een boek dat zeker de moeite waard is. Op een nette ingetogen, maar toch ook met veel emotie beschrijft de schrijfster de zoektocht naar een thuis van een meisje 10 tot ongeveer 12 jaar. Het speelt zich af eind jaren 80. Ik was toen ook net zo oud. Misschien dat ik me daarom goed kan inleven. Maar ik had een goed thuis. En nog steeds, maar op dat moment was Ira er dus ook. En zij droeg een ander verleden met zich mee.

Stukjes Hemelblauw

Check deze prachtige omslag! Alleen daarom wil je het boek al hebben

Ondanks dat het een kinderboek is en geschikt zou zijn vanaf een jaar of 8. Zou ik het toch pas op latere leeftijd laten lezen. Door de schrijfstijl vind ik het meer geschikt voor iets ouder. Een jaar of 11. Grappig detail, Manda Heddema (Boekhandel De Koperen Tuin in Goes) noemt ook deze leeftijd. Ik denk dat deze kinderen zich ook beter kunnen inleven in Ira.

Aantal sterren: ✩✩✩ [3/5]
Titel: Stukjes Hemelblauw
Auteur: Sue Durrant
Uitgeverij: Meis en Maas
Prijs:€ 15,95
Aantal pagina’s: 208
ISBN: 978 903 050 17 32

Reactie plaatsen