12 juni 2023 
4 min. leestijd

Slapen in een berghut

Het is donker, je ziet voor het eerst de Melkweg tussen de donkere bergen boven je hoofd. Ook als je wakker wordt is het de zonsopgang adembenemend... dit is wat je je voorstelt als je denkt aan overnachten in de Franse Alpen. Dan heb je alleen geen rekening gehouden met de kou (misschien ook wel) of dat het vannacht toch bewolkt is. 

Vroeger, toen wij nog met onze ouders op vakantie gingen, gingen we vaak naar de Alpen. Een van de dingen die we dan deden was wandelen in de bergen. Tegenwoordig zou je dat heel hip hiken noemen, maar bij ons in de jaren 80 en 90 was het nog gewoon wandelen in de bergen. 

Belledonne

Zo ook in 1992. We hadden al een aantal jaren ervaring inmiddels. En dit jaar gingen we voor een iets grotere uitdaging. We gingen lopen naar de Croix de Belledone. Een voor ons maximaal haalbare inspanning, waar we 2 dagen over gingen doen.

Dus dat betekende overnachten op de berg. In een berghut. Ik wist dat het bestond, want mijn vader en oom hadden dit een aantal jaar geleden samen gedaan. En ik vond het toen enorm spannend. Met zijn allen als gezin, met vreemde mensen op een slaapzaal. En het was er 's nachts koud. 

Slaapzaal in La PraSlaapzaal in refuge De La Pra in 1992

Ik kan me herinneren dat we eigenlijk ook nog de Melkweg wilde bekijken in de avond/nacht, het is al vroeg donker in de bergen namelijk. Maar ik weet echt niet meer of we die toen gezien hebben. De vermoeidheid van een dag lopen en de kou in de avond, laten mij nu denken dat we daar de sterren niet meer gezien hebben. Misschien was het ook wel bewolkt geworden, dat kan ook nog. Zo ziet het er wel uit als ik nu naar de foto's kijk van toen.

Melkweg in de AlpenDe Melkweg bij refuge des Mouterres in Oisans Isère.
Fotocredits: Gaétan MAHË

Nadat je dan weer vroeg de bergen inloopt valt het tweede deel van de tocht nog mee. Hoewel de terugweg alles in 1 dag dan wel heel lang is.

Overigens heb ik hem jaren later nog eens gelopen, en toen in 1 dag. Daarna kon ik dagen niet lopen, dus dat was wel heel zwaar. Laten we het erop houden dat de berghutten er niet voor niets zijn.

Voor deze zomer stelde R voor om in Oostenrijk op vakantie te gaan en dan ook door de bergen te wandelen. Maar de kinderen wilden hier echt niets van weten. Ze willen zon en niets doen. Vorig jaar in Londen en Cornwall zijn ze al hele dagen op pad geweest.

De Franse Alpen

Ik heb echt goede herinneringen aan de vakanties in de bergen. Met een beetje overleg kwamen we op latere leeftijd tot een dag camping met zwembad en een boek en wat actiefs doen. En dat was heus niet alleen wandelen. Hoewel leuke franse stadjes met toen geen bal konden schelen. Vind ik nu wel weer leuk.... maar trekt het dagen wandelen me nu toch nog steeds minder.

Uitzicht vanaf La PraUitzicht vanaf La Pra in 1992
Een alternatief zou zijn de wat kortere wandelingen, die zijn er ook genoeg. Je hoeft geen dagtochten of meerdaagse tochten te maken. De Chamrousse heeft bijvoorbeeld genoeg leuke wandelingen naar prachtige bergmeertjes, of het kruis. Ook een hele saaie over de skipiste omhoog kan ik me herinneren, maar die was wel lekker snel.

In het gebied van de Belledonne maar ook in de Vercors waar we vele meters hebben afgelegd. Natuurlijk staat Refuge de la Pra er ook in, Maar ook Refuge des Sept Laux, die me gelijk doet denken aan een wandeling die wat minder goed gelukt was, omdat we voor ons gevoel wel hadden gewandeld maar niet het juiste pad hadden bewandeld voor deze 7 meren.

De Vercors roept meteen beelden op van de Grand Veymont en de Mont Aguille. Wandelingen die we pas veel later hadden ontdekt in mijn beleving, maar wel hebben bijgedragen aan onze training voor het Croix de Belledonne.

Prachtige uitzichten in de VercorsPrachtige uitzichten in de Vercors Isère
Fotocredits: Focus Outdoor

Slapen in een berghut

30 jaar geleden hadden we geen internet en moesten we het hebben van onze oom en tante die in Frankrijk woonde en de VVV. En dan bellen in het Frans vanaf de camping om een plek te reserveren om er te blijven slapen. Tegenwoordig kun je het natuurlijk al veel makkelijker zoeken op internet.

En kun je ook als je niet al te lang wil wandelen (of wat hipper hiken) door de alpen, in een berghut slapen of gewoon genieten van een drankje met op de achtergrond het geluid van de koeien die grazen op de groene bergweiden.. Je kunt sommige berghutten al bereiken met een wandeling van ongeveer 2 uur.

Terugdenkend aan toen denk ik zou het toch wel mooi kunnen zijn om dit ook aan de kinderen door te geven. Hoewel ik de puberogen al bijna zie rollen.

Ik bladerde dan ook door de gids met 30 berghutten in de Isère en vond in de diverse regio's die ik ken van onze wandelingen van vroeger leuke berghutten.

Ook voor het slapen in een berghut geldt dat je je wel van te voren moet voorbereiden. Er is sowieso maar beperkt plek, maar ook de weersomstandigheden kunnen echt roet in het eten gooien in de bergen. Een handige checklist:

  • Bel van tevoren naar de refuge om zeker te weten dat er plek is. Geeft ook door of je mee eet en of je zelf een slaapzak moet meenemen.
  • Bereid de tocht goed voor. Denk aan de juiste schoenen, voldoende water en eten, maar ook warme kleding, want de temperatuur in de bergen kan snel dalen.
  • Check ook het weerbericht en de duur van je wandeling. Zorg dat je ruim op voor zonsondergang aanwezig bent bij de refuge
  • Reis licht, je kan niet alles meeslepen de berg op. En zorg dat wat je meeneemt ook weer mee terugkomt. Een vuilniszak is dus erg handig, want je mag op de berg niets achterlaten.
  • Neem contant geld mee. Het zal je wellicht verbazen, maar internet werkt op de berg echt niet altijd..... dus pinnen is lastig. Je kan vaak alleen met cash betalen.

Heb jij al eens geslapen in een berghut?

Reactie plaatsen