Het zal ook jullie niet ontgaan zijn want je kan geen blad over eten, gezond leven of lifestyle opslaan zonder er reclames, artikelen of recepten van te zien. Quinoa, hartstikke hip en naar het schijnt gezond en lekker. Eerlijk gezegd loop ik nooit echt voorop wat betreft nieuwe trends en zeker niet als het eten betreft. Mijn jongste is nogal kieskeurig en wij zijn blij dat hij de “normale” dingen inmiddels goed eet. Maar goed even terug naar die quinoa, die ik trouwens als echte Hollander gewoon als kie-no-wah uitspreek!
Wat is het?
Als je het ziet zijn het kleine ronde bolletjes, zaadjes of pitjes dus. Wat onderzoek vertelt mij dat het de zaadjes van een spinazie-achtige plant zijn. Dat ze oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komen en daar helemaal niet nieuw zijn. Ze zijn juist hartstikke oud want de Inca’s kennen ze al jaren.
De quinoazaadjes zijn heel erg eiwitrijk dus een goede vervanger van bijvoorbeeld vlees of bonen. Toch lijkt het erop dat hij meer gebruikt gaat worden als vervanger voor aardappels, rijst en graan. Ook niet onhandig want de quinoa is namelijk vrij van gluten. En dat is een voedselallergie waar regelmatig mensen mee te kampen hebben.
Hip, slecht voor de boeren en de armoede?
Toen de quinoa net hip was las ik berichten over boeren in Zuid-Amerika die massaal quinoa gingen planten en kweken omdat ze erg veel geld mee konden verdienen door het aan ons westerse landen te verkopen. Handig voor de boer maar de productie van voedsel voor de eigen bevolking kwam hiermee wel in gevaar. Niet zo heel handig dus. Veel handiger zou het dus zijn als de Nederlandse boeren de quinoa zelf zouden kunnen verbouwen. Beter voor de mensen in Zuid-Amerika, afgezien dan misschien die ene boer die nu niet rijk wordt, en beter voor het milieu. Al die producten moeten tenslotte ook in onze winkels komen dus dat betekent vervoer en dus vervuiling.
Gelukkig hebben de Nederlandse boeren hetzelfde idee gehad. Er is nu een in Nederland geproduceerde quinoa, Lola Quinoa, op de markt. Klinkt grappig, ligt goed in de mond maar het betekent ook nog wat. Lola staat voor Low (laag dus) en Lands. Lage landen, oftewel Nederlandse, quinoa. En straks dus ook gewoon te verkrijgen in de Nederlandse supermarkt Albert Hein, en wie weet ook snel in de andere.
Vooruitgang
Wat ik zelf ook een handige verbetering vind is de verpakking. De meeste zaden, pitten en bonen zitten in van die plastic verpakkingen. Je kan goed zien wat er in zit maar bij mij scheuren ze bijna altijd bij het openmaken. En dan liggen al die kleine zaadjes en pitjes overal behalve op mijn bord. De Lola Quinoa heeft hierover nagedacht en de quinoa in een “melkpak” gedaan. Handig op te ruimen, makkelijk te doseren en geen scheurende plastic zakjes meer. En qua afval maakt het hier in de gemeente niet uit want de melkpakken mogen ook bij het plastic voor recycling.
En nu?
Van de Lola Quinoa hebben wij een probeerpakket gekregen. Nu moeten we ze dus gaan eten! Eh? Hoe dan? Gewoon koken en als rijst op het bord? Eigenlijk trekt mij dat niet zo. Gelukkig heeft Lola Quinoa;ook een website met vele recepten. Je kan kiezen uit koekjes, ontbijt en volwaardige maaltijden.
Welk recept is bij jullie thuis favoriet met quinoa?
Jenn
op 12 Apr 2016Hanneke
op 12 Apr 2016Nicole Orriëns
op 12 Apr 2016Hanneke
op 12 Apr 2016