24 januari 2018 
in School
2 min. leestijd

Proefwerkweek middelbare school

Och wat ik daar een hekel aan. Elk jaar weer, bijna aan het einde van jaar, was daar de proefwerkweek. Je helemaal suf leren voor alle proefwerken die voor onaanwijsbare reden in 1 week werden gepropt. Wat een stress vond ik dat. De voordelen die de anderen hier aan verbonden zoals lekker veel vrij zijn die kon ik niet zien. Ik zag alleen de enorme hoeveelheid leerwerk, een strakke planning en een moe lijf en hoofd.
En nu is het dan zover dat mijn dochter A haar allereerste proefwerkweek heeft. Ervaart zij het net zoals ik als een extra belasting of kijkt zij er relaxter tegen aan?

Eerst keer proefwerkweek

Alle eerste keren zijn spannend en zo ook deze. Hoe strak moet je plannen, hoeveel tijd ben je werkelijk kwijt met leren en vooral hoe zwaar is een week met alleen maar proefwerken? Vragen genoeg om toch wel een beetje nerveus te worden. Wat ook niet echt hielp was dat veel docenten, vanwege de kerstvakantie, heel laat waren met het in magister zetten of het uitdelen van de te beheersen stof. Zo werd er zelfs voor 1 vak de maandag voor het proefwerk, op woensdag, nog gezegd dat ze er een heel hoofdstuk bij moesten leren. Nou er werd gezegd goed doornemen maar ja wie weet wat dat inhoud mag het ons komen vertellen.

De eerste twee proefwerken

Ze viel met haar neus in de boter. Nederlands en Frans op de eerste dag. En ja dat was dus veel, heel veel en lastig. Nederlands was nog wel te doen maar vooral heel veel maar Frans was vooral heel moeilijk. Het was een schrijfopdracht over een schooldag. Geen opgegeven zinnetje maar zelf verzinnen. Nu vinden de meeste kinderen dat al lastig in het Nederlands laat staan in een andere taal. Aldus A heeft ze hier zeker een onvoldoende voor maar dat weten wij natuurlijk pas zeker als het cijfer uiteindelijk binnen is.

proefwerkweek

Een paar dagen rust

Na deze eerste twee werd het wat makkelijker. Donderdag was een excursie, die uiteindelijk niet doorging vanwege de storm die met windkracht 10 over het land kwam razen, en gaf dus wat extra leer mogelijkheden en tijd voor ontspanning. Vrijdag was een sportfit-test en duurde slecht anderhalf uur. Samen met het weekeinde gaf dit dus weer heel veel leertijd. Hiermee kwam dan ook weer wat ontspanning terug.

De laatste loodjes

Maar dan begint het pas echt. op maandag tot woensdag elke dag 2 proefwerken. Dinsdag is hier een, gelukkig, wat makkelijker dag omdat er weinig voor gedaan hoeft te worden. Ze heeft dan aardrijkskunde en Engels. Engels is een leestoets en behalve oefenen is er geen voorbereiding. Aardrijkskunde is een open boek toets. Een voor mij onbekend fenomeen maar je mag je boek dus open op tafel hebben liggen tijdens de toets. Ook mag je schrift met aantekeningen erbij blijven. Klinkt makkelijk maar schijnt nog best lastig te kunnen zijn. Maar qua voorbereiding is er dus  weinig aan te doen. Zorgen dat je schrift op orde is en het hoofdstuk een keer doorlezen zodat je weet wat waar staat is wel handig.

De andere twee dagen zijn wel hard leren. Begrippen voor geschiedenis, soorten tempels en woordjes voor Latijn, 2 hoofdstukken voor wiskunde en alles wat ze tot nu hebben behandeld voor biologie. Best wel veel.

Relaxt

A bleef gelukkig erg relaxt na de eerste dag. Ze is heel gedisciplineerd met leren en laat kleine beetjes te gelijk ook steeds overhoren. Ze vond de proefwerkweek uiteindelijk niet vervelend en wel lekker met veel vrije tijd. Nu nog even afwachten wat de cijfers zijn geworden.

Wat vond jij vroeger van de proefwerkweek?

Reactie plaatsen