30 mei 2017 
3 min. leestijd

Op vakantie met je huisdier?

De vakantieperiode komt eraan. En dan gaan wij mensen zeer vaak naar een andere plek voor een korte periode. Op vakantie dus. Maar wist je dat 6 van de 10 huishoudens niet alleen uit mensen bestaat, maar dat er ook een dier aanwezig is? Dit kan zijn in de vorm van een hond, kat, cavia of konijn. En wat doe je dan met je huisdier als je op vakantie gaat?

Nu ben ik van mening dat alleen een een anti-sociaal persoon het over zijn hart kan verkrijgen om het dier zonder pardon buiten te zetten dus dat deel laten we even buiten beschouwing. Voor ons is ons huisdier een deel van het gezin.

Met of zonder dier?

Maar je blijft als normaal denkend mens nog steeds voor de keuze om op vakantie te gaan met of zonder je huisdier. Veelal zijn het de mensen met honden die serieus over deze vraag na denken, omdat de hond nu eenmaal afhankelijker is van gezelschap dan katten en konijnen. Dit niet omdat deze geen gezelschap nodig hebben, want dat hebben ze echt wel maar vanwege het feit dat de hond minimaal drie keer per dag naar buiten moet om zijn behoefte te doen. Dus neem je de hond wel of niet mee op vakantie?

Ik denk dat dit aan een paar dingen ligt.

Waar ga je heen?
Hoe ga je er naar toe?
Is het er ook leuk voor de hond?

Waar ga je heen en hoe?

Ga je met het vliegtuig dan is een huisdier meenemen echt wel heel lastig. Maar ook bestemmingen die met de auto te bereiken zijn, zijn niet altijd geschikt. Zo wil mijn hond absoluut niet zwemmen en kan niet tegen warmte. Een warme bestemming samen met de hond is dus voor ons absoluut geen optie omdat wij de hond hier zeker geen plezier mee zouden doen. Bovendien is hij niet gecharmeerd van autoritten langer dan een paar uur.

Mag hij wel in het hotel?

Niet alle accommodaties laten huisdieren toe. Een hotel is vaak diervrij en daardoor minder geschikt. Gelukkig zijn er tegenwoordig wel heel wat mogelijkheden in binnen- en buitenland om je huisdier mee naar toe te nemen. Wist je bijvoorbeeld dat je via de website van Interhome de criteria “huisdier toegestaan” kan kiezen. Zij hebben veel accommodaties waar je gezellig met je viervoeter kan verblijven.

vakantie met hond

Samen naar buiten

Honden vinden buiten zijn geweldig,  de mijne in elk geval wel. Een plek waar je zo het bos, de heide of het strand op kan is dan natuurlijk heerlijk. Denk er wel aan dat de huisdieren soms vaccinaties nodig hebben om naar bepaalde landen te mogen reizen zoals bijvoorbeeld een geldige rabiësinenting. Ook moet je de hond goed beschermen tegen ongewenste huisdiertjes zoals vlooien en teken. Ga je wandelen in het bos? Controleer dan achteraf niet alleen je huisdier goed op teken, en vlooien, maar vergeet ook jezelf niet. Zorg in elk geval dat je goede tekenpen bij je hebt om de kleine spinachtige zo snel mogelijk te verwijderen.

Als je terug bent moet je hond ontwormt worden. Je dierenarts weet wat het beste moment hiervoor is.

Al met al zijn er dus best wel wat mogelijkheden om samen vakantie te vieren. Maar mocht je dan toch zonder je grootste vriend gaan zorg dan dat hij op een fijne plek is zoals een goed pension of bij vrienden of familieleden.

Hoe doen wij dat?

Wij gaan elk jaar 1 keer op vakantie met de hond en 1 keer zonder. In de meivakantie proberen we elk jaar naar Luxemburg te gaan met de caravan. We gaan dan naar de regio “Klein Zwitserland”, een prachtige bosrijke omgeving waar je heerlijk kan wandelen. Onze hond heeft dan echt vakantie. Uren wandelen, zoeken naar muizen  (want hij ruikt ze wel maar vindt ze nooit), eekhoorntjes achterna rennen (ze zijn altijd te snel) en door de beekjes banjeren. En dat gezellig met zijn hele roedel. Blijer kan hij niet zijn.

Helaas voor hem gaan we in de zomervakantie nog een keer op pad. Dan trekken wij naar het warme Frankrijk. Dit is voor hem te ver en te warm. Gelukkig hebben wij een hele lieve oma die heel graag op haar klein”hond” past en waar hij zich enorm fijn voelt.

En gaan jullie met of zonder huisdier op vakantie?

Sylvia
Door

Sylvia

op 30 May 2017

Als ik samen met mijn moeder 3 weken op vakantie ga mag haar kat gezellig bij mijn broer logeren. Een kat meenemen op vakantie vind ik toch iets lastiger dan een hond meenemen.

Hanneke
Door

Hanneke

op 30 May 2017

Ja dat is denk ik inderdaad lastiger. Ik ben wel eens op vakantie geweest met onze vogel. Was heel gezellig.

Nicole Orriëns
Door

Nicole Orriëns

op 30 May 2017

Wij gaan nooit op vakantie dus dat komt goed uit. Anders zouden we een goed plekje regelen voor onze Trixie.

Hanneke
Door

Hanneke

op 30 May 2017

Rustig thuis kan ook een heerlijke vakantie zijn, lekker met je eigen spullen en eigen omgeving.

Mrs Curly
Door

Mrs Curly

op 30 May 2017

Als het voor een kort tripje is, zoals een weekendje weg, huren wij een dogsitter in, die Chanel een paar keer per dag komt uitlaten, eten en vers water geeft en haar de nodige aandacht schenkt. In de zomervakantie gaan we altijd voor minstens een week naar Italië en dan gaat ze sowieso altijd mee. Haar een week 'achterlaten' kan ik echt niet. We hebben natuurlijk wel geluk dat ze genoeg ruimte heeft in de auto, het huis in Italië altijd lekker koel is en er in de tuin meer dan genoeg koele plekjes zijn voor haar. En het wandelen enzo doen we dan op de minst warme momenten van de dag. Zij blij en wij blij :)

Hanneke
Door

Hanneke

op 30 May 2017

Heerlijk. Als ze inderdaad maar koel genoeg kunnen blijven.....

Rob Alberts
Door

Rob Alberts

op 30 May 2017

Voor Anansi, mijn vogelspin, moet ik nog een oplossing zoeken. Water blijft hierbij het grootste probleem. Diervriendelijke groet,

Hanneke
Door

Hanneke

op 30 May 2017

Waarom is water daar een probleem voor? Ik heb totaal geen verstand van vogelspin verzorging dus ik vraag mij nu af of het dan drinkwater is of water ter verkoeling, en waarom dat dan een probleem is. Maar ik begrijp dat ze vogelspinnen dus niet aannemen bij een dierenpension?

Reactie plaatsen