25 april 2018 
3 min. leestijd

Offline

Hanneke schreef het onlangs al. Onze kinderen maken veel van onze blogs mogelijk. En dat vinden ze gelukkig ook heel leuk om te doen. En toen ik een aantal jaren begon met bloggen heb ik ook bewust nagedacht over wat wel en wat niet te delen. Dit resulteerde toen in de conclusie. Mama censuur, of de foto echt wel kan. De kinderen hadden nog al de neiging om alles wel op internet te willen zetten. En je zag bij A dat dit wat verschoof naar kindercensuur als ze zelf de foto niet had goedgekeurd. En nu is het tijd om weer wat veranderingen aan te brengen.

Privacy op internet

Privacy op internet is iets waar ik me altijd wel mee bezig houd. Maar ook niet zo erg dat ik niets van de kinderen deel. Ik vind dat ook gewoon leuk om te doen. En helemaal om het later dan in een Facebookherinnering weer terug te zien komen. Wat mij betreft nog gewoon lang leve Facebook. En door foto’s en andere dingen te delen via social media en dit ook vooral met de kinderen te bespreken, hoop ik ze al vanaf kleins af aan mee te nemen in de privacy van internet. Die is er niet. Wat je deelt staat er op en blijft er op. En is ook al dan niet beperkt zichtbaar voor de buitenwereld.
Hoewel ze hier beiden nog geen behoefte hebben aan een eigen instagram of Facebook account, zal die tijd niet lang op zich laten wachten. En ze groeien nu eenmaal op in een wereld die voor een heel groot deel uit internet bestaat. Een wereld zonder, kunnen zij zich niet voorstellen. En dan hoop ik dat zij ook wijs zijn en leuke dingen plaatsen. Van mij mag social media een gezellige goed nieuws show blijven. Ook voor hen.Terugblik_8 zwaaien naar papa

Ze gaat offline

Nu kwam A laatst wel een beetje anders thuis. Niet boos of verdrietig, maar er was wel iets. En dat wilde ze eerst niet met mij delen. Uiteindelijk bleek het iets te zijn, wat iemand had gelezen hier op Mama’s met thee. Nou ja gelezen, de foto had gezien en andere conclusies getrokken. En daarover met haar in gesprek was gegaan. Dat er ook een datum bij de artikelen staat, dat was nog niet in het kind opgekomen. En dat kun je ze ook niet altijd kwalijk nemen, want ze zijn nog hard aan het leren…..

Maar A vond het niet zo leuk. Net als dat er kinderenwaren die mijn instagram gingen volgen en dan met haar de foto’s op mijn instagram met haar bespraken. Ook als ze er zelf helemaal niet op stond en dus niet wist wat ik had geplaatst. Ja ik deel wel veel, maar ik hoef niet alle foto’s die ik plaats met ze te bespreken.

Na overleg met haar en met wat andere ouders om mij heen, heb ik toen besloten, klasgenoten van haar te blokkeren op instagram. En dat heb ik ook bij de betreffende moeder aangegeven. Die wist niet eens dat haar kind mij volgde en vond het allemaal prima.

Maar dat betekent ook dat zij vanaf nu een stuk minder in foto’s op het blog zal verschijnen. Zij wil liever zelf niet meer in beeld. En dat is prima. Daar houden wij gewoon rekening mee. Het is mijn keuze om te bloggen en niet die van haar.  Een lastige keuze voor haar. Want ze vindt het bloggen wel heel leuk. En de dingen die ze daardoor heeft mogen doen, of mogen proberen ook.  Samen zullen we dan ook elke keer kijken wat de beste keuze is en hoe we het beste foto’s kunnen maken. Wel in beeld, niet in beeld. Is het leuk? Kan het ook onherkenbaar. En zo zijn er vele mogelijkheden.

En natuurlijk hebben we ook besproken dat het nooit helemaal te voorkomen is. Dat er altijd mensen en kinderen zullen zijn die in haar ogen gek zullen doen over wat er op welk kanaal of het blog ook staat. En dat dit niet altijd de waarheid is, maar hoe zij de waarheid zien. En dat is voor iedereen anders. Respecteer een ander. En doen zij dat niet? Of voelt dat niet zo. Ga het gesprek rustig op een normale manier met ze aan. Kunnen ze dat niet? Dan zegt dat hoogstwaarschijnlijk meer over hen……

Hoe gaan jullie kinderen hier mee om?

Lodi
Door

Lodi

op 25 Apr 2018

Och jee ja dan word je toch geconfronteerd met deze tijd hè. Ik vraag altijd aan de jongens of ik desbetreffende foto mag plaatsen, noem ze niet bij naam en zet geen dingen online die ze niet willen. Ik vind het zeker iets om te bespreken als ze daar de leeftijd voor hebben

Daniëlle
Door

Daniëlle

op 25 Apr 2018

Lijkt me een erg lastig keuze om te maken. Fijn dat je er zo open en eerlijk over kunt praten.

marjo
Door

marjo

op 25 Apr 2018

wauw wat pak je dit goed aan, ik schrijf weleens een gastblog maar nog niet goed over nagedacht, zal het toch meer met de kids bespreken, de oudste is 8 dus al wel bewust van dingen, maar bij mij in het dorp weet bijna niemand dat ik gastblogs schrijf dus hebben wij nog niet van die moment gehad. Goed dat je na je kind luisterd, het is toch de keuze van de ouder die begint met bloggen.

Nicole Orriëns
Door

Nicole Orriëns

op 26 Apr 2018

Ik moet altijd toestemming van ze vragen, en dat vind ik ook terecht. Ik doe dat dan ook braaf. Sommige van mijn 5 kinderen zul je nooit op mijn blog zien, omdat ze dat dus niet willen.

Marijke
Door

Marijke

op 26 Apr 2018

Groot gelijk. Hier dus precies hetzelfde. Ze wil het niet meer. En dat kun je alleen maar respecteren

Eke
Door

Eke

op 26 Apr 2018

Onze zoon beseft het nog niet met zijn 4 jaar, maar ik breng hem bewust niet herkenbaar in beeld. Ik wil dat hij zelf de keus maakt als hij oud genoeg is om op mijn blog te verschijnen en nu kan hij dat nog niet. Ik kan me namelijk best voorstellen dat kinderen dit vervelend vinden. Helemaal als het gedonder met klasgenoten oplevert.

Merel
Door

Merel

op 30 Apr 2018

Interessant vraagstuk waarop ik het antwoord nog niet helemaal weet. Mn oudste vindt t nu prima maar misschien verandert dat. Goed iig dat ze dit zelf bespreekbaar maakte!

Reactie plaatsen