Kinderen
Hanneke Koper-de Leur
Kinderen
05/12/2016
1 min
4

Mama-dochterpraat, puberstijl 3

05/12/2016
1 min
4

Na de keuzes die je als puber wel of niet maakt en het babbeltje over borstkanker bleef er nog een over. De laatste is een onderwerp dat hopelijk nog even ver weg blijft. De menstruatie.

Waarom nu al?

Natuurlijk is het belangrijk dat ze weet wat haar te wachten staat. Dat het niet altijd een feestje is omdat sommige mensen last hebben van krampen en pijnen. Maar vooral dat ze niet schrikt als ze in eens bloed verliest. Dat ze weet dat het erbij hoort en dat het normaal is.

Ik vind dat ze goed voorbereid moet zijn om boven genoemde redenen. Omdat het niet te voorspellen is wanneer de eerste keer komt leek het mij logisch om het er nu alvast over te hebben.

Wat vertel je dan?

Om te beginnen heb ik het waarom, anatomisch, uitgelegd. Tja ik blijf toch een verpleegkundige in hart en nieren. Ook verteld dat je dan dus, laten we hopen van niet, zwanger kan worden. Maar dat dit voor de eerste menstruatie ook al kan!
Hoe vaak wordt je dan ongesteld en hoe lang duurt dat dan? Wat doet een pil en beschermt het tegen alles? Nou vooruit de SOA’s heb ik er ook meteen maar even ingegooid toen we toch bezig waren.

maandverband

Hoe ga je ermee om?

Maandverband, waar laat je het? Waar vindt je het in huis?
Wanneer vervang je het? Moet je het dan meenemen? En zo had A nog wel wat vragen erover.
We hebben een plek afgesproken waar ze het maandverband kan vinden mocht het nodig zijn. Ook hebben we afgesproken dat als ze vragen heeft dat ze dan naar mij toekomt.

Maar als ik heel eerlijk ben hoop ik voor haar dat het nog even weg blijft!

Praat jij met je kinderen over deze onderwerpen of is het een beetje een taboe?

Reacties
Categorieën