22 oktober 2024 
in Mama
4 min. leestijd

Heb je een leesbril?

Om maar met de deur in huis te vallen: Ik heb een leesbril. Al ruim een jaar. En daar zijn veel mensen nog verbaasd over. Vooral omdat ik eigenlijk nog gewoon alles kan lezen. Waarom ik dan toch een leesbril heb? Eigenlijk omdat ik hem gewoon nodig heb. Maar hoe zit dat dan?

Bijziend en verziend

Er zijn maar heel weinig mensen die een perfect oog hebben. Het ene oog is wat ovaler, wat langer, of wat korter. Samen met de lens en de spieren die je lens aansturen bepaalt dit dat het beeld dat je waarneemt precies op je netvlies valt en dat je scherp ziet.  

Bijziend: Als je bijziend bent, dan betekent dat dat je niet goed ziet in de verte. Het woord zegt namelijk je kan goed dichtbij kijken. Als je in de verte kijkt valt het licht voor je netvlies, omdat je oogbol te lang is, of omdat je lens te bol is. Dit kun je corrigeren met een bril met een - sterkte.

Verziend: Als je verziend bent, dan zie je dus niet goed dichtbij. Het woord zegt het al, je ziet ver. En hebt dus problemen met lezen. Dit komt omdat je oogbol te kort of je lens van nature te plat. Op latere leeftijd is dat meestal omdat de spieren rondom je lens en de lens zelf minder flexibel worden en de lens niet meer plat genoeg kunnen maken. Je kunt dit corrigeren met een bril op + sterkte.

Bijziendheid komt overigens vaker voor dan verziendheid. De meeste jonge kinderen zijn bijziend, dat is tegenwoordig meer dan vroeger, omdat we veel meer dichtbij kijken naar schermpjes in plaats van in de verte. Maar dat terzijde.

Als je een leesbril nodig hebt, dan ben je dus verziend. Daar gaat het over vandaag.

Wanneer heb je een leesbril nodig?

Heel simpel je hebt een leesbril nodig als je dichtbij niet meer goed kan zien. Maar ja dat gebeurt natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Dus hoe kom je er nu achter.

leesbrilAfbeelding van Ylanite Koppens via Pixabay

Je kunt hiervoor op regelmatige basis een bezoek brengen aan de opticien en je ogen laten nameten. Als je al een bril hebt, dan doe je dat wellicht al vaker en mogelijk wordt je sterkte dan minder. Het lijkt of je ogen vooruit gaan. Er is minder min nodig. JE hoeft dan vaak ook geen leesbril omdat je dichtbij goed genoeg blijft zien, maar wel een correctie voor in de verte kijken.

Dat is de simpele versie, want de meeste ogen zijn niet perfect en hebben ook een zogeheten cilinder afwijking. Een goede opticien kan je dus altijd verder helpen.

Maar als je nog geen bril hebt? Er zijn een aantal simpele dingen waaraan je kunt merken dat een leesbril misschien handig kan zijn.

Je leeftijd. Gemiddeld beginnen leesproblemen vanaf ongeveer je 40ste levensjaar. Dat kan natuurlijk ook eerder of later, het is immers een gemiddelde. Heb je rond deze leeftijd last van:

  • Hoofdpijn aan het einde van de dag, zeker als je veel hebt gelezen
  • Het gevoel dat je armen te kort worden als je even iets op je telefoon checkt,
  • Je je afvraagt waarom de letters op de verpakkingen in de supermarkt nou steeds kleiner maakt. En helemaal rode letters op een zwarte achtergrond. Wie bedankt dat zeg!
  • Of vind je het gewoon lastig om de letters van je boek goed scherp te houden
  • Lezen kost veel energie, waar dat normaal ontspanning was.

Dan heb je misschien een leesbril nodig.

Het kan dan goed zijn om bij de opticien je ogen eens op te laten meten.

Bril van de supermarkt of Hema

Nu maak ik ongetwijfeld de opticiens boos, want in plaats van mijn ogen op te laten meten, ben ik gewoon naar de supermarkt gegaan.

Ik merkte vorig jaar dat ik na een dag werken, dus veel lezen, schriften checken en kleine tekst in handleidingen van methodes lezen veel hoofdpijn had 's avonds en het dan lastig vond om nog een boek te lezen. Mijn ogen waren eigenlijk gewoon moe.

Ik voelde zelf echt dat mijn ogen moeite deden om de letters scherp te krijgen. Dat lukte nog prima, dus mijn spieren en lens, deden hun werk nog wel, maar het kostte erg veel inspanning, met hoofdpijn tot gevolg. Het begin van verziendheid dus dacht ik, maar nog niet erg genoeg voor een bril, want ik kon immers alles nog gewoon en zonder problemen zien. Alsof hoofdpijn geen probleem is.

Mijn eigen ervaring

Ik vond het dan ook teveel van het goede om langs de opticien te gaan en mijn ogen te laten opmeten. Maar ik was wel benieuwd of een leesbril mij van het probleem zou afhelpen. Een beetje google onderzoek, deed mij denken, dat dit toch wellicht een oplossing zou kunnen bieden.

Bij de supermarkt de leesbril met de laagste sterkte dus nonchalant tussen de boodschappen gelegd. Thuis direct uitgeprobeerd. In het begin vond ik het niets. Ik deed hem wel consequent op als ik thuis was en een boek ging lezen, of wat scrollen op mijn telefoon. De letters werden ineens heel groot. en ik vond het niet fijn om er steeds aan te moeten denken, dus ik nam hem ook nergens mee naar toe. En miste hem ook echt niet. En eerlijk gezegd vond ik dat ik er weinig effect van had.

Toch een paar dagen  geprobeerd en de hoofdpijn op dagen dat ik thuis was bleef weg. Zodoende ging ik hem steeds meer dragen. Vandaag de dag draag ik hem ook op het werk als ik iets moet lezen in een handleiding, of tijdens het voorlezen. Ik heb hem meestal niet nodig, in de zin van, ik kan het ook echt wel lezen zonder, maar het geeft gewoon zoveel rust aan mijn ogen. Ze zijn minder moe en ik heb bijna geen hoofdpijn meer 's avonds.

Wel merk ik dat als ik nu zonder bril op mijn telefoon wil lezen, dat ik hem dan verder weg hou, dus mijn ogen zijn in de 1,5 jaar dat ik nu mijn leesbril heb, wel iets achteruit gegaan. 

En nu verder?

Voorlopig kan ik het dus nog prima af met mijn € 6,- bril van de supermarkt, heb ik hem wel echt nodig (ik doe niet aan, ach mijn armen zijn nog lang genoeg) ook al kan ik alles lezen zonder, omdat het mijn ogen echt rust geeft niet al die moeite te hoeven doen om te focussen. Het aantal gelezen boeken is daardoor het afgelopen jaar ook weer flink toegenomen.

Het enige dat ik nog wel graag zou willen is een zonnebril op sterkte. Op vakantie en in de tuin doe ik nu mijn zonnebril over mijn leesbril heen, maar dit is niet echt comfortabel.  Maar slechts met een van de twee is ook niet ideaal. Eigenlijk dus toch een keer langs de opticien voor een goede meting en dan een leuke nieuwe zonnebril aanschaffen om te lezen.

Heb jij al een leesbril?

Reactie plaatsen