30 juli 2019 
2 min. leestijd

Krantenmeisje

Als kind heb ik de boeken van Thea Beckman verslonden.  Mooie verhalen in een historisch jasje. Dit heeft meer indruk op mij gemaakt dan welke geschiedenisles dan ook. Dat kan overigens ook komen omdat onze leraar geschiedenis vooral uitweidde over weeshuizen in welk periode dan ook.  Of gewoon omdat een les saaier is dan een boek? Toen ik het persbericht zag dacht ik ook direct, dat is een gaaf boek! Helaas heb ik ergens deel 1 gemist, want dit is al deel 2.

Clara

Clara is een meisje van 11 en woont in het Amsterdam van ruim 100 jaar geleden. In het eerste deel leren we haar en haar dromen kennen. Ze woont met haar ouders en broertje en zusje in de stad en gaat naar school. Ze wil ontdekkingsreiziger worden. Een mooie droom, maar daar denken haar leeftijdsgenoten en omgeving anders over. Ze is immers een meisje!
Maar dan overlijdt haar vader….Clara het krantenmeisje

Clara het krantenmeisje

We pakken de draad weer op in deel 2. Clara zit niet meer op school. Door het overlijden van haar vader kan dat niet meer. Ze moet werken om haar moeder te helpen de huur en eten voor het gezin te kunnen betalen.
Ze vindt een baan die niet zo heel gewoon is voor een meisje in die tijd. Ze wordt het eerste krantenmeisje van Amsterdam. En ondanks de kritiek en de mannenwereld waar ze zich in begeeft houdt ze zich meer dan goed staande. Op haar plek voor het CS station van Amsterdam verkoopt ze elke keer veel heel kranten.

Doordat ze nu niet meer op school zit, verandert het contact met haar beste vriend. In het begin spreken ze elkaar nog, maar al snel verwatert het contact. Natuurlijk maakt ze ook weer nieuwe vrienden en zien we hoe ze langzaam verliefd wordt. Ook krijgen we een kijkje in het gezinsleven van die tijd. Hoe houdt moeder het gezin draaiende en welke spannende problemen krijgen ze mee te maken?

Ze leert fietsen, en aan het einde van het boek vindt ze een andere baan. Clara maakt carrière. Ik zeg dat is weer een mooi verhaal voor boek 3.

Wat vonden wij van het boek

Ten eerste was ik al onder de indruk van de cover. In plaats van de felgekleurde schreeuwende covers van hedendaagse boeken, die wellicht meer de aandacht van de kinderen van vandaag zullen trekken, is het boek vormgegeven (in mijn ogen) in de stijl van toen. Simpel, maar wel duidelijk. Het krantenmeisje en de fiets, met op de achtergrond de skyline van Amsterdam Centraal Station.

Deel 1 hebben wij helaas nog niet gelezen, maar dat wil ik nu wel. En ik kan niet wachten tot ook deel 3 uitkomt. Ik ben heel benieuwd wat Clara nog meer gaat beleven. Overigens is het niet belangrijk dat je deel 1 niet gelezen hebt. Je leert Clara direct goed kennen. Je hoeft ook niet te raden naar wat er in 1911 gebeurt is, het boek geeft mooie terugblikken op deel 1 om het verhaal compleet te maken.
Het boek is zo heerlijk makkelijk geschreven, korte zinnen, heldere taal, dat het voor alle kinderen van deze leeftijd goed te lezen is.En geeft een heel mooi beeld van het leven van ruim 100 jaar geleden. Een goed moment om met de kinderen in gesprek te gaan over de mooie dingen die we sinds die tijd hebben geregeld voor kinderen op het gebied van scholing. Ik zou het boek dan ook zo voorlezen in een groep 8 en koppelen aan geschiedenislessen.

Clara het krantenmeisjeEn kun je je voorstellen hoe Clara hier bij het Amsterdam Centraal Station stond met haar kranten?

Aantal sterren: ✩✩✩✩✩ [5/5]
Titel: Clara het krantenmeisje
Auteur: Pieter Feller, Tiny Fisscher
Uitgeverij: Droomvallei Uitgeverij
Prijs: €18,95
Aantal pagina’s:250
ISBN: 978 94 92844 44 6

Reactie plaatsen