11 oktober 2017 
in School
2 min. leestijd

Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek 2017 nadert zijn einde en wij hebben eigenlijk nog helemaal niets gedaan met de Kinderboeken week dit jaar. Schandalig!!

Maar het kwam een beetje door het “morgen” effect. September was zo druk dat we nergens aan toe kwamen. Maar om de Kinderboekenweek nu helemaal omgezien voorbij te laten gaan vonden we eigenlijk ook zonde. Dus we nemen je even mee naar de school van A en T.

Gruwelijk eng

Het thema van de Kinderboekenweek 2017 is “Gruwelijk eng” en daarom werden de ouders van de onderbouw vast even gevraagd om de kinderen voor te bereiden. Niet dat het nu zo eng is, maar zeker deze jonge kinderen vinden het waarschijnlijk sneller eng dan de grotere.
Met T hebben we het thema dus wel besproken, maar eigenlijk kwam het pas echt aan toen hij er op school mee geconfronteerd werd.

Vanaf maandag 3 oktober was de school namelijk al in stijl versierd.
Naast de trap hebben we op school een mooie thema ruimte. En hier zit de hele Kinderboekenweek Paul van Loon te signeren. ’s Nachts wel te verstaan.

T was ziek die dagen en toen hij woensdag al vol spanning op school kwam vanwege de opening van de Kinderboekenweek, stond hij stokstijf stil. Die pop leek hem wel aan te kijken. Hij schrok echt en durfde niet meer verder te lopen naar zijn klas. Daar was wel wat overredingskracht en nogmaals uitleg voor nodig. Maar zeg nou zelf. Hij ziet er ook nest echt en eng uit he!

De opening van de Kinderboekenweek wordt door het team van school altijd fantastisch voorbereid. Deze keer viel het samen met de opening van het opgeknapte schoolplein. In plaats van netten aan de doelen, hingen er nu spinnenwebben en spinnen. Ballonnen, en Halloween slingers. De leerlingenraad van vorig jaar en van dit jaar mochten het plein officieel openen door de spinnenwebben door te knippen.
En we kregen een “film” te zien van de “enge wezens” die ’s nachts ook op ons nieuwe schoolplein komen spelen.

Tradities

Natuurlijk heeft ook onze school een aantal tradities rondom de kinderboekenweek. Zo hebben we de boekenmarkt. Elke 2e woensdag in de kinderboekenweek mogen alle kinderen hun oude boeken verkopen en nieuwe boeken kopen. Voor een heel klein prijsje, kun je zo de mooiste boeken vinden. Zo kocht ik vorig jaar “De mooiste vis van de zee”. Een fantastisch prentenboek.
Daarnaast worden er pannenkoeken gebakken door vrijwillige ouders. Die kun je kopen, heb je gelijk een lekkere lunch. De opbrengst van de pannenkoeken komt ten goede aan de schoolbibliotheek. Hierdoor kunnen er elk jaar weer extra mooie nieuwe titels worden aangeschaft.
Ook was er dit jaar weer een rol voor de oma’s en opa’s weggelegd. Zij mochten een uurtje op school komen om samen met hun kleinkinderen een spelletje te komen spelen. Voor de onderbouw in de ochtend en voor de bovenbouw in de middag. Natuurlijk werd dit in stijl aangekleed met een heksenlimonade en spook koekjes. Vooral T was behoorlijk onder de indruk hiervan.
Natuurlijk werd er ook veel voorgelezen. De kinderen uit de bovenbouw, gingen langs in de onderbouw klassen om veel voor te lezen.

In het thema

Naast tradities worden er elk jaar ook activiteiten georganiseerd in het thema van het betreffende jaar.
Zo ging de onderbouw griezelen in een lichtjestunnel. Van tafels en dozen werd een tunnel gemaakt en de donkere tunnel was versierd met lichtjes en enge dingen. Volgens T was alleen de spin eng. Hij kwam in elk geval met stoere verhalen thuis. Het was ontzettend leuk.

De kinderboekenweek wordt afgesloten met een griezeldisco. Iedereen mag verkleed komen. Omdat dit pas aankomende vrijdag is, kan ik hier helaas nog niet veel over verklappen. De outfits zijn nog geheim en of het leuk, spannend was, dat weten we nog niet. Ik beloof je, hier komen we nog op terug in de terugblik van volgende week.

Wat voor speciale dingen doen ze bij jullie in de kinderboekenweek?

kool-family
Door

kool-family

op 11 Oct 2017

Ziet er heel fijn uit. Ik heb geen idee hoe ze dat bij ons gaan aanpakken...

Reactie plaatsen