28 november 2015 
1 min. leestijd

Hoe voorkom je een muis

Zoals jullie laatst konden lezen had ik laatst een muis in mijn keukenkastje. De val is geplaatst en hopelijk komt er dan geen nieuwe muis.

Maar hoe voorkom je een muis in huis?

Muizen komen niet zomaar onze huizen in. Dat doen ze om verschillende redenen. De belangrijkste is de beschikbaarheid van eten. Maar ook een veilige, warme plek om een nest te maken is reden om een huis binnen te gaan.

Als je de muis dus buiten je huis wil houden dan kan je dus op twee manieren aan de slag.

Eten

Muizen eten noten, granen en vetten. Alles dat hiermee samenhangt of er van gemaakt is. Niks is dus veilig. Bloem, paneermeel, pindakaas, brood, spek, boter en kaas (als schijnen ze hier niet dol op te zijn). Een papierenzak of een plastic zakje houd de muis niet tegen. De muis knaagt gewoon een gaatje in het verpakkingsmateriaal en binnen is de buit. Niet alleen ons eten is in trek. Het eten van huisdieren (vogels, honden en katten) is ook een smakelijk hapje.

Wil je ervoor zorgen dat de muis niet komt winkelen in jouw voorraad eten dan kan je de volgende maatregelen nemen.

Voorraadpotten
Dik stevig plastic, glas of metaal zijn hier het meest geschikt voor. Deze zijn te dik voor de muis om door te knagen.

Schoon aanrecht
Laat geen voedsel resten achter op je aanrecht. Maar zorg ervoor dat dit meteen word opgeruimd. Groen afval is ook aantrekkelijk als er niks anders is dus gooi dat elke avond even buiten weg.

Brood afgesloten
Net als bij de andere etenswaren is dit een smakelijk etenswaar voor muizen. Het meeste brood zit in een plastic zak en dat houdt de muis niet tegen. Een broodtrommel voor in de kast of op het aanrecht kan dan hulp bieden. Hiervoor gelden natuurlijk dezelfde materialen als bij de voorraadpotten.
Bijkomend voordeel is dat het ook nog een leuker en opgeruimder staat in je kast of aanrecht dan het losse brood.
voorraad

Schuilplaatsen

Probeer de omgeving waar de muis steeds komt te ontdoen van rommel. Papiertjes, snippers en andere spullen zijn ideaal als nestmateriaal. En dan heb je ineens een heleboel muizen.

Ook kan je proberen de route naar de kast zo onaantrekkelijk mogelijk te maken door tijdelijke schuilplaatsen te verwijderen. Een muis is altijd voorzichtig en zonder schuilplaatsen zal hij de gevaarlijke oversteek minder snel maken.

Een aantal van deze maatregelen heb ik inmiddels toegepast en ik hoop dan ook dat wij geen bezoekers meer zullen krijgen.

Wat heb jij gedaan om muizen te voorkomen?

hetlevenvanalledag
Door

hetlevenvanalledag

op 28 Nov 2015

oh getver, dit hoop ik toch niet mee te maken. Hier het meeste wel in plastic dus hopelijk is dat voldoende

Hanneke
Door

Hanneke

op 28 Nov 2015

Ik hoop er ook heel lang geen meer te vinden!

Reactie plaatsen