04 november 2015 
2 min. leestijd

Getver! Een muis! 4 manieren om de muis uit je huis te verjagen

Oh nee, bah bah bah! Ik heb een muis in mijn keukenkastjes. Nadat wij terug kwamen van zomervakantie hadden we bezoek gehad van een muis. Deze had het havermoutpak geopend en waarschijnlijk een heerlijk feest ermee gehad.
Na dit gezien te hebben alles heel goed schoon schoongemaakt en een lange tijd geen muizenactiviteiten meer gezien. Tot twee dagen geleden. De muis had zich een weg gegeten door een pak paneermeel, de plastic zak met popcorn-maïskorrels en door een papierenzak met zelfrijzend bakmeel. Je begrijpt dat het een hele grote chaos was in mijn kastje en dat ik een beetje ontstemd was..

Natuurlijk eerst weer alles schoongemaakt maar al snel werd duidelijk dat de muis regelmatig terug kwam want elke ochtend vond ik weer keuteltjes in de kast.
De muis moet weg! Ik ben niet bang voor muizen maar ik vind zijn aanwezigheid in mijn kastje niet zo fris. Daarbij vind ik zijn sloopneigingen niet zo leuk.

Eerst even ingelezen. Er zijn vier opties.

Ultra-soon

Een apparaat dat een hoog geluid uitzend. Hierdoor blijft de muis weg. Helaas geen optie want de hond hoort dat ook.

Gif

Iedereen kent ze denk ik wel. De kartonnen doosjes met fel gekleurde graankorrels waardoor de muis uiteindelijk dood gaat. Voordeel is dat je een eventueel nest ook meteen uitroeit. Nadeel dat je ergens een lijkje, of meerdere, hebt liggen en die kunnen flink stinken. Geen optie want ik ben bang dat de kleine rakker achter de betimmering boven mijn kastjes woont. Als hij daar overlijdt, zit ik straks een hele tijd met de lucht van muizenlijkjes.

Ouderwetse muizenval

Ook dit is een bekende optie. Het houten exemplaar dat dichtklapt als de muis het lekkers wil pakken. Op die manier breekt hij zijn nek en je bent van de muis af. Je moet alleen wel het lijkje uit je val verwijderen. Sorry, maar dit vind ik dus echt zielig. En daarmee valt ook deze optie af.

Levende val, muisvriendelijke val

Er bestaan, als laatste optie, ook vallen waarbij je de muis levend vangt. Er zijn verschillende soorten. Kleine kooitjes met een valdeur of een vang-mechanisme met een wipje waardoor de val eenrichtingsverkeer wordt (zie foto). Die laatste hebben wij gekocht. De kooitjes waren goedkoper maar door de valdeur was er meer ruimte nodig aan de bovenzijde en die heb ik niet in het kastje waar de muis steeds komt.muisenval

Hierna zit je natuurlijk we met een levende muis. Dus of een kooitje kopen voor je nieuwe huisdier of hem ergens heen brengen om een nieuw leven op te bouwen. Je moet de muis wel wat verder weg brengen anders is hij zo weer terug in je kastje. Een bos hier vlakbij is een goede optie. Geen woningen in de buurt en voldoende leefruimte voor muizen.

En werkt het?

De eerste twee dagen bleef de val leeg. Maar omdat er ook geen keuteltjes lagen is de muis waarschijnlijk ergens anders uit eten geweest. Ik laat het jullie weten als de muis is gevangen.

Hebben jullie wel eens last van muizen?

Nicole Orriëns
Door

Nicole Orriëns

op 04 Nov 2015

Ja, gisteravond nog! Het was de schuld van de kat, die kwam met een muis het huis in en liet hem toen los. De muis verschanste zich prompt achter de keukenkast, dus toen durfde ik er niet meer in. Uiteindelijk heeft mijn oudste zoon de kast verschoven en pakte de kat de muis gelukkig weer....

Hanneke
Door

Hanneke

op 04 Nov 2015

Handig zo een kat, of toch niet?

MizFlurry
Door

MizFlurry

op 04 Nov 2015

In ons oude huis hadden wij heel erg last van muizen, maar dat gold voor het hele blok daar. Toen Mack 3 weken oud was en we thuiskwamen van een verjaardag, bleek er één op de bank te zitten, wat ik dus niet doorhad. Tijdens het voeden kwam ie ineens aanrennen, zo over dat babyhoofdje AAAAAH. En 's nachts heb ik er ook één in m'n haar gehad toen ik een flesje voor mijn oudste aan het klaarmaken was. Die kwam zo vanaf het aanrecht op mijn slaperig hoofd afspringen. Gelukkig in dit huis niet, maar als ik een raar geluidje hoor denk ik gelijk, het zou toch niet?!

Hanneke
Door

Hanneke

op 04 Nov 2015

Oh getver! Ik ben zo blij dat ik hem nog niet heb gezien!

Hoe voorkom je een muis | Mama's met thee
Door

Hoe voorkom je een muis | Mama's met thee

op 28 Nov 2015

[…] jullie laatst konden lezen had ik laatst een muis in mijn keukenkastje. De val is geplaatst en hopelijk komt er dan geen nieuwe […]

Henrike Laning
Door

Henrike Laning

op 12 Apr 2016

Ik word gek van de muizen! Ik zet wel gif neer maar ze blijven komen. En een valletje daar trappen ze letterlijk en figuurlijk niet in!

Hanneke
Door

Hanneke

op 12 Apr 2016

Hier zijn ze er ook nog stees niet ingetrapt. Maar ik wel alle mogelijke voedselbronnen in glas zitten. Hopelijk geven ze het op.

Reactie plaatsen