29 januari 2019 
2 min. leestijd

Hoe gaat het met zwemles

Afgelopen september is T dan eindelijk gestart met zwemles. Bewust later dan we bij A hebben gedaan. A startte direct toen ze 4 was, en na 4 jaar consequent babyzwemmen. T had helemaal geen interesse in zwemmen en is ook nog eens een dun mannetje. Daarom hebben we gewacht tot hij net even wat ouder en sterker was. Inmiddels zijn we dus een paar maanden bezig en is het wel tijd om een update te geven over zwemles.

De eerste zwemles

Ik weet het nog heel goed. De allereerste keer met A wisten we niet wat ons te wachten stond. Hoe gaat dat in het zwembad. Wat onzeker begon ook A aan de eerste les. Natuurlijk waren we te vroeg, dus ze stond als eerste onder de douche. En trots liep ze toen ze zelf vond dat ze klaar was eruit. Maar dat was te vroeg, dus dikke tranen toen daarna alle douches bezet waren. En ook voor mama, van trots naar een beetje verdrietig in een paar seconden. Gelukkig werden ze toen al snel gehaald en was het zo over. Ondanks alle babyzwemlessen vond ze het toch allemaal maar spannend.

Hoe anders was dat bij T. Natuurlijk wist ik nog wel zo’n beetje hoe en wat. Dat helpt al heel veel. Niet hoeven zoeken, gewoon hup naar de douche en kunnen vertellen dat hij er lekker onder mag blijven staan tot een meester of juf hem komt halen. Natuurlijk vond hij het ook best wel spannend, maar met een moeder die weet wat er verwacht wordt is het altijd makkelijker. En ondanks dat T er wel meer tegenop zag dan A toentertijd, vond hij het verrassend zelfs leuk!

Leuk zwemles

En de zwemlessen bleven ook leuk. Hoewel hij elke week geen zin had om te gaan, komt hij altijd blij, maar koud uit het zwembad gelopen. En dat was dan ook te zien aan zijn resultaten. Drijven en onderwaterorientatie had hij zo op niveau. Het daadwerkelijke zwemmen natuurlijk niet, dat heeft even tijd nodig om de techniek onder de knie te krijgen.
Met de kijkdag begin december kon hij dan ook net aan 2 keer een slag maken voor hij weer stopte. Maar de laatste les voor de kerstvakantie zagen we hem op het scherm in 1x echt meters maken.Terugblik_1904

Oefenen

Na 2 weken vakantie kwam hij na de les wel heel enthousiast het bad uit. Hij was meegenomen om te oefenen in het andere bad. Koud dat het daar was, maar hij was wel trots. Stiekem bereidde ik hem al een beetje voor dat het een week later kijkdag was. Dan zouden ze vast niet oefenen in het diepe bad, want dan kwam mama kijken. Maar tot onze grote verbazing, werd hij tijdens de kijkdag uit het water gehaald. Hij zwom zo goed, dat hij even mocht proef zwemmen voor het volgende bad.
En zo ging hij op kijkdag door naar het volgende bad.

Badje 2/3

Op vrijdagmiddag zijn de badjes net even anders ingedeeld. Hij zwemt dus nu in het bad van badje 3, maar het heet badje 2/3.
In de auto naar het zwembad kwamen de eerste vragen. Mogen we nog wel spelen in het water aan het einde van de les. Ik ken helemaal niemand in dat badje. De spanning kwam op. Eenmaal omgekleed ging hij lekker onder de douche, maar zodra ze mochten komen van de juf, werd de spanning hem teveel. Even waren er bibbers en dikke tranen. Goed dat mama even mee mocht. Volgens hem heeft het de hele les geduurd, maar toen ik 5 minuten laten weg was, lag hij heerlijk in het water en deed hij gewoon heel goed mee. De juf zei ook al tegen hem, je kan het prima, ik heb je vorige week zo goed zien zwemmen…..
Wel is het even wennen aan de kou, zeker met zijn dunne lijfje. Hij wilde aan het einde niet meer spelen, hij had het zo koud… En hij mocht lekker alvast even onder de warme douche.
En volgende week oefenen we, nou ja hij, weer lekker verder. Op naar diploma A.

Reactie plaatsen