22 februari 2018 
in DIY
4 min. leestijd

Do it yourself, slang maken van marsepein

Ik kan bovengemiddeld kleien, geen idee waarom maar als ik een plaatje heb dan maken mijn handen dat na met bijvoorbeeld fondant en marsepein. Alhoewel ik zelf niet altijd honderd procent tevreden ben krijg ik vaak de vraag hoe ik dat toch doe. Ik zal het proberen uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Het voorbeeld is een slang die ik heb gemaakt voor op mijn dochters Slytherintaart. Als groot Harry Potterfan, maar stiekem ook heel erg van Draco Malfoy en dus Slytherin ,wilde ze graag een taart in dat thema. En bij Slytherin hoor nu eenmaal een slang. Hieronder probeer ik stap voor stap te vertellen hoe ik het heb aangepakt. eigenlijk dus een DIY voor een slang van marsepein.

Stap 1: Globale vorm

Dit deel kan echt iedereen. Als je weet wat je wil gaan maken begin je met een globale vorm. In dit geval dus een soort worst want ik wil een slang maken. Ik bepaal de dikte en de lengte (naar wens) en zorg dat er geen grote deuken en ribbels meer in de marsepein zitten. Vanuit de worst bepaal ik hoe het lijf er verder uit gaat zien. Ik maak veel gebruik van plaatjes die ik op het internet zoek.

De slang is dunner aan het einde en de kop heeft een duidelijke andere vorm dan het lijf. Met een goed plaatje ga ik duwen, knijpen en kneden tot ik tevreden ben. Op de foto zie je mijn werkplaatje voor de kop en de kop van mijn slang in wording.DIY slang van marsepein

Het kan soms best even duren voordat je beide kanten naar tevredenheid hebt maar dit is de basis van je beest dus neem er de tijd voor. Als de basisvorm niet goed is dan blijf je dat zien.

Stap 2: Details aanbrengen

Als je vorm goed is kan je details gaan aanbrengen. De details bepalen hoe “echt” je creatie lijkt en ook hier moet je dus rustig de tijd voor nemen. Ik kan hier wel een uur achter elkaar mee bezig zijn en soms zelfs langer. Ook hier zoek ik weer een foto op waar ik goed kan zien hoe de schubben, mond, neus en ogen in de kop van een slang zitten. Met een kleine plastic mesje ga ik dan duwen, vormen en bewerken. Een kwestie van heel goed kijken naar je afbeelding en dit dan zo goed mogelijk namaken.

DIY slang marsepein

Waar ik zelf op let zijn vooral de verhoudingen. Niemand zal het zien als de linkerkant net iets hoger zit of een pietsje meer naar voren. Maar de verhoudingen van de slang bepalen zijn voorkomen. En ook in de natuur is niet alles perfect dus jouw slang hoeft dat ook niet te zijn. Probeer wel de slang zo realistisch mogelijk te maken. Als je dus de bovenlip vorm geeft dan probeer ik die ook echt een stukje los te maken van de rest zodat er een illusie ontstaat van een echte lip. Ook al zijn dit de details het is nog steeds vrij globaal.

Stap 3: Finetunen

Als de grovere details op hun plaats zitten en je weet waar alles ongeveer zit ga je de kleine details aanbrengen. Hoe gedetailleerder hoe echter. De hoeveelheid details is ook afhankelijk van hoe groot het is. Deze slang was om en nabij de 40 cm en kon dus meer details bevatten dan een slang van 10 cm. Bij een slang zijn de kleinere details de schubben. Hiervoor geld hetzelfde als voor de grovere details, goed kijken en namaken. Komt het niet helemaal uit? Geeft niks, geen enkele slang is gelijk dus ook die van jou niet. Pak eventuele verschillende plaatjes erbij zodat je uit verschillende hoeken de schubben kan bestuderen.

DIY slang marsepein

En dan krijg je dus ongeveer dit resultaat voor de kop. De rest van het lijf bestaat uit schubben. Je kan die maken met behulp van een mandarijnen of uiennetje maar dat vond ik te grof voor mijn slang. Ik heb dus alle streepjes met de hand er op gemaakt. Voor een mooi resultaat heb je soms engelen geduld nodig. Omdat ik graag dicht bij mijn werk ben met mijn gezicht is het fijn om op een verhoging te werken. Anders gaat je rug wel heel erg zeer doen van het vooroverbuigen.

Stap 4: Kleuren

Om je slang echt te maken kan je de slang een kleurtje geven. Veel slangen zijn bruin, groen en soms geel van kleur. Ook hier kan je weer verschillende afbeeldingen van vinden. Afhankelijk van de slang die je maakt heb je een ander patroon. Nu had ik het geluk dat ik een fantasieslang mocht maken en de kleuren dus vrij waren voor mij om te kiezen. Ik koos voor groen en zilver omdat dit de kleuren zijn van Slytherin.

Ook koos ik voor een vlekkenpatroon met redelijke kleine vlekken. Ter inspiratie had ik natuurlijk een mooie afbeelding opgezocht. Het werkt het makkelijkst als je met 1 kleur begint en die helemaal afmaakt voordat je aan de volgende kleur begint. Gebruik wel voedselkleurstof (o.a. bij Jamin te koop) want hij gaat op je taart en je wil niet dat mensen dingen binnen krijgen die niet eetbaar zijn.

DIY slang marsepein

Als detail heb ik er nog voor gekozen om het oog er uit te laten springen met een tegengestelde kleur namelijk rood. Op de taart kreeg hij ook nog een rode tong maar die heb ik later toegevoegd omdat hij af zou breken met plaatsen op de taart. Door het kleuren van je slang krijgen de lijnen meer diepte en dat geeft net even dat beetje extra’s. Hierdoor is de slang minder “plat”. De kleur is overigens zilver maar op deze foto lijkt het bijna bruin. Iets met lichtval en niet geheel droge verf. op het eindresultaat kan je zien dat het echt zilver is. Ook zie je hier de rest van de taart en de tong van de slang.

Eindresultaat

DIY slang taart marsepein

En dan ben je klaar. De slang kan op de taart. Mijn kind was erg blij met haar Slytherintaart. Mocht je naar aanleiding van dit blog zelf ook een slang maken dan ben ik benieuwd of je wat aan mijn DIY hebt gehad.

Reactie plaatsen