02 mei 2015 
2 min. leestijd

Buitenspelen

Buiten spelen is gezond. Dat weten we allemaal. En buitenspelen is ook in dit beeldschermtijdperk leuk. Maar is het ook hetzelfde als toen jij en ik klein waren?

Spelletjes van vroeger

Grote kans dat jij ze allemaal herkent, de spelletjes die we vroeger deden met buitenspelen. In de pauzes op de basisschool, maar zeker ook na schooltijd met vriendinnetjes. Het waren altijd van die fases, die in mijn herinnering elk jaar weer terugkwamen. Welke zie je nu nog regelmatig bij jou op het schoolplein? Even graven in mijn eigen herinneringen wat wij vroeger speelden. Welke zou A dan nog van mij willen leren?

Touwtje springen

Touwtje springen zie ik nog wel op het schoolplein en ook A begint hier weer interesse voor te krijgen. Je hebt hier natuurlijk wel verschil in soorten springtouw.
A heeft nu een springtouw voor 1 persoon. In je eentje springen kan op diverse manieren. Gewoon springen, lopend springen. Hoog springen en dan je touw er een extra keer onder door zwaaien. Achteruit springen. Vele varianten heb ik van mijn eigen moeder de oma van A geleerd. En geloof me, die was er beter in dan wij. En ik heb meer gesprongen dan A, maar zij heeft nog een aantal springjaren te gaan.
Daarnaast kun je ook samen heel goed spelen met een springtouw. Hier heb je wel een lang stuk springtouw voor nodig. Of een stuk waslijn. Binnenkort maar eens op zoek naar een geschikt touw. En hoe gaan die spelletjes ook al weer?

Knikkeren

Uren waren we hier vroeger mee bezig. Koude, natte en geschaafde vingers. En vaak werd er flink ruzie gemaakt om de knikkers. Valsspelen was heel normaal, toch? Even snel de regels veranderen tijdens het spel gebeurde vaak in mijn herinnering.

Elastieken

Een simpel wit elastiek, en springen maar. Alleen met het elastiek tussen twee stoelen, maar bij voorkeur met minimaal 2 medespelers. En dan steeds smaller en hoger. Verschillende manieren hadden we hiervoor. Moet ik toch ook eens uitzoeken hoe die nu ook al weer precies gingen.Buitenspelen

Ik verklaar de oorlog aan….

Niet echt een vredelievend spel als je dat zo hoort. Maar eigenlijk een onschuldig spel. Een grote cirkel verdeeld over het aantal deelnemers en kies maar een land. Ik herinner me het hele schoolplein en de straat vol met kleine landjes.

Klapspelletjes

Ook herinner ik me nog goed dat we klapspelletjes deden. Elkaar tegen de handen klappen en met verschillende liedjes en de daarbij horende bewegingen en verschillende klaptechnieken. Jeetje ook hier merk ik, dat ik dat ik in de loop der tijd veel vergeten ben.

Andere spelletjes

Ook speelden we veel verstoppertje, voetbalden we veel en lummelen was ook een leuke bezigheid. En wat dacht je van tikspelletjes, hinkelspelletjes en nog veel meer.

Wordt vervolgd…

Huiswerk voor mij! Ik ga eens opzoek naar de bijbehorende versjes en hoe we dingen nu ook al weer precies speelden. Leuk om over te dragen aan A.

Welk spelletje heb ik gemist? Of weet je nog precies hoe het zit met een bepaald spel? Ik hoor het graag van je.

Dina
Door

Dina

op 02 May 2015

"Rode bessen lust ik graag, zwarte nog veel liever", was dat niet zo'n klapspelletje-liedje?

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 02 May 2015

Ja die tekst komt me ook bekend voor, nu je het zegt. Weet je de rest ook nog?

bampraat
Door

bampraat

op 03 May 2015

stoepranden deden wij ook heel veel

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 03 May 2015

Ja dat is ook leuk! Wij hadden geen stoepranden waar we woonden, dus speelden het niet zo vaak.

mamamarjon1911
Door

mamamarjon1911

op 03 May 2015

Oorlogje verklaren deden wij ook altijd! En lummelen, verstoppertje.... Gelukkig hebben we zelf ook twee buiten speel kinderen!

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 03 May 2015

A speelt ook veel buiten, maar eigenlijk nooit deze spelletjes. Wie weet breng ik haar nog eens op ideeën

Touwtje springen | MMopvrijdag
Door

Touwtje springen | MMopvrijdag

op 16 May 2015

[…] was, heb ik flink gegoogled naar de liedjes en dingen van vroeger. Dus het eerste deel van mijn huiswerk is gedaan, nu de praktijk […]

Reactie plaatsen