23 januari 2016 
4 min. leestijd

Boos op mezelf

Er zijn van die dagen dat de kinderen onhandelbaar zijn en zo ongezellig. Daar zit zeker een kern van waarheid in. Er zijn dagen dat de kinderen niet zo lekker in hun vel zitten. Ze zijn niet fit aan het groeien of iets anders waardoor ze even niet hun gezellig zelf. Maar vaak is het ook je eigen gedrag, waardoor de kinderen minder gezellig reageren. Ik had met mijn eigen gedrag bepaalde situaties dus eigenlijk wel kunnen voorkomen.

Mama is zichzelf niet

Het zijn vaak de kleine dingen die je op het moment dat jij zelf niet lekker in je vel zit je ook slecht trekt in het gedrag van de kinderen. De periode van de maand, een slechte nacht, of misschien stress op het werk. Ook een simpele aankomende griep kan het veroorzaken. Je voelt je gewoon niet helemaal jezelf. Soms denk ik dan dat het misschien best mee viel. Maar als ik een dag later, of een uur later misschien al terugkijk, dan kan ik soms beseffen dat het toch echt ook wel aan mij lag. Dat ik niets kon hebben, of misschien wel wat hard of onredelijk reageerde naar de kinderen toe.

Hoe kan het beter

Een aantal voorbeelden. Een aantal situaties die hier wel eens niet lekker zijn gelopen. En hoe hadden we dit beter kunnen aanpakken.

1. Er valt iets uit de koelkast
Ja hoor, in de ochtendspits, het pak melk kan niet normaal gepakt worden. De fles met ketchup – een pot jam, of bij voorkeur iets dat heel veel troep geeft- valt daardoor op de grond. En ketchup geeft een knoeiboel. Natuurlijk krijgt degene die de melk pakt eerst de volle laag. %*#$@^! Hoe kan het nu dat de ketchup uit de koelkast valt? Wat een K…zooi. Nou ga alsjeblieft even opzij dan kan ik die bende wel weer even schoonmaken. En dan omschrijf ik het hier nog redelijk netjes, want het kan ook ietsjes anders klinken hè..
De oplossing? Die begint al bij het moment van opruimen van de ketchup. Zet hem terug op zijn eigen plekje in de koelkast. Of in elk geval achter de producten die de kinderen de volgende dag zelf moeten kunnen pakken uit de koelkast. Beter opruimen scheelt een hoop ellende.
En kijk ook even bij punt 2, voor een goede tip mocht de ketchup nu toch uit de koelkast vallen, mocht dit echt in de ochtendspits gebeuren.

2. Schiet nu eens op, we moeten naar school…..
Een situatie die regelmatig voorkomt. De school wacht niet tot wij rustig de dag zijn begonnen en het wordt ook niet gewaardeerd als wij op ons eigen tijdstip komen. Dus schiet op, ga je tandenpoetsen, we hebben nog 5 minuten! Pak nu je tas in. Ipad of telefoon weg, NU! Zulke gezellige gesprekken komen regelmatig voor.Terugblik_6_ikwilnaarbuiten
De oplossing: Eerder opstaan. Vaak gebeurd dit in situaties waar we te laat zijn opgestaan. En dan worden we dus boos omdat de kinderen niet sneller kunnen. Ze hebben gewoon een bepaalde tijd nodig om het ochtendritueel af te werken. Een kwartiertje meer tijd, en minder lang in bed, ook na een zware nacht doet dus eigenlijk toch wonderen, ondanks je eigen vermoeidheid.

3. En weer hebben ze ruzie om niets. Ik dacht dat het fijn was 2 kinderen, kunnen ze zo lekker samen spelen
Ehh ja, vaak wel. Maar nu ben ik zelf moe of niet lekker, dus als ze even een korte ruzie maken, kan ik er eigenlijk niet tegen. Normaal wel, en lossen ze het ook samen goed op. Of kan ik, met een klein woordje de ruzie weer rustig de goede kant op sturen. Maar nu lukt dat niet, en moet ik al voor de zoveelste keer vandaag boos worden…..
De oplossing: Heel simpel, even tot 10 tellen en bedenken waarom je hoe wilt reageren. Daarmee is de eerste onredelijke reactie waarschijnlijk al verdwenen. En kun je weer rustig reageren, of niet, want dat piepkleine ruzietje is misschien al opgelost door henzelf.

4. Ruzie in de supermarkt
En niet met de medewerkers of de kassa juf. Nee met de kinderen. Snel uit school een boodschap doen. Bij het brood willen ze geen bolletjes, maar puntjes, of hotdogbroodjes. Mama zullen we een tosti eten bij de kaas en vleeswaren en dan hebben ze de blikken knakworst nog niet gezien. Om over het snoepvak maar niet te spreken. En je dacht alleen even snel de vergeten suiker, noten of crème fraiche te halen. Compleet gestrest en met boosheid de supermarkt weer uit. Wie gaat er dan ook met hongerige kinderen direct voor het eten nog boodschappen doen. Vragen om ellende…Juist ja!
De oplossing: Hoe belangrijk is de vergeten boodschap? Is de boodschap het waard? Dan toch even snel de supermarkt in. Misschien zijn ze af te leiden met een stukje brood of een kaasstengel. Boodschappen_septemberEn anders toch de boodschappen op een ander tijdstip doen. Direct na het ontbijt, of eerst naar huis om de kinderen eten te geven. Supermarkten zijn tegenwoordig zo lang en vaak open dat je jouw stressmoment best kan vermijden.

Oh en op dagen dat je wel lekker in je vel zit, wel goed hebt geslapen en alle andere goede en gezellige dagen heb ik deze tips dus helemaal niet nodig. Dan gaat het gewoon vanzelf.Me-time

Stiekem ben ik dus eigenlijk gewoon boos op mezelf. Omdat ik het niet goed gepland en geregeld heb.

Hebben jullie ook wel eens last van je eigen gedrag?

Linda
Door

Linda

op 23 Jan 2016

Zo waar, kinderen weerspiegelen je eigen humeur!

Marijke
Door

Marijke

op 23 Jan 2016

Jep, goede spiegel. Maar gelukkig is het ook wel eens andersom...

yvonnevanloon
Door

yvonnevanloon

op 23 Jan 2016

Het klopt inderdaad dat kinderen reageren op jouw humeur, maar aan de andere kant reageren wij ook op de buien van onze kinderen. Ook als wij wel goed in onze vel zitten. Het is niet altijd te voorkomen, dat is het leven en daar moeten de kinderen ook mee leren omgaan. Niet zo hard zijn voor jezelf.

Marijke
Door

Marijke

op 23 Jan 2016

Ja klopt hoor. Vandaag was het andersom.

Jiska
Door

Jiska

op 23 Jan 2016

Herkenbaar!! Vaak tot tien tellen....

Marijke
Door

Marijke

op 23 Jan 2016

Ja en moeilijk dat dat dan soms is he ?

Lilian
Door

Lilian

op 23 Jan 2016

Helemaal waar. Ik zei laatst nog tegen iemand dat 90% van Anna's slechte momenten wordt veroorzaakt door mij. Of door mijn gedrag of doordat ik haar te laat eten heb gegeven of te weinig rust. En ja, met één kind heb je nooit ruzie in huis :p

Marijke
Door

Marijke

op 23 Jan 2016

Ja de voordelen van 1 kind ?. Hoewel... A zocht dan rustig ook wel ruzie met ons. Voelde ze vast ook aan.

zomijntje
Door

zomijntje

op 23 Jan 2016

Ohhh wat een verademing dit en dan maar denken dat het aan mij ligt. maar ik ben niet de enige zo te lezen. pfff dan denk je weer dat het misschien van die fases of iets dergelijks zijn, maarja dan zouden die van mij 1 doorlopende fase hebben dan ofzo? Maar wat mijn man ook wel zegt en jij nu ook, beter plannen! En weer leren tot 10 te tellen inderdaad. Thanx voor deze opkikker ^_^ x Mijntje p.s. Oh, en dat uit bedkomen..ook zo'n leuke jah. Wonen we dichter bij school komen we nog net aan op tijd..is het alsnog rennen. Toch maar weer de wekker iets eerder zetten jah.

Marijke
Door

Marijke

op 23 Jan 2016

Ja wij wonen ook vlakbij school. En komen vaak als een van de laatste binnen. Tja dat verraderlijke gevoel van dichtbij wonen.

buttydaantje
Door

buttydaantje

op 23 Jan 2016

Ja klopt!! Het is niet altijd zo, soms zijn de kinderen gewoon niet zo gezellig, vanwege een sprong of wat dan ook..maar het is zeker waar dat ik af en toe anders reageer dan ik had gewild, omdat ik zelf moe ben. Zolang je dat inziet en het kan reflecteren, is het denk ik goed. Je kunt niet perfect zijn!

Marijke
Door

Marijke

op 23 Jan 2016

Nee niemand is perfect. En het is soms wel fijn dat anderen het ook herkennen!

marjons
Door

marjons

op 24 Jan 2016

Wat herkenbaar... Ik merk idd dat de kinderen ook minder gezellig zijn zodra ik mijn dage niet heb. Kinderen weerspiegelen geregeld.

Marijke
Door

Marijke

op 24 Jan 2016

Ja! Fijne spiegel he ?

Bedritueel – Mama's met thee
Door

Bedritueel – Mama's met thee

op 27 Jan 2016

[…] eens over ons ochtendritueel. Wij hebben altijd net tijd genoeg om op tijd op school te komen. In boos op mezelf schreef ik van de week vervolgens dat het ook vooral een kwestie is van planning. En laat ik daar […]

Reactie plaatsen