06 juni 2018 
in School
2 min. leestijd

Bijles

Op dit moment ben ik nog hard aan het duimen. Zou het genoeg geweest zijn? De uitslag laat nog precies een week op zich wachten, maar ergens is er vast al iemand die weet hoe ze het gemaakt heeft. En of het genoeg is om te slagen. En ik zou het stiekem ook wel vast willen weten.

Bijles

Eens een keer niet over mijn eigen kinderen. Maar de afgelopen maanden gaf ik bijles. In een ver verleden deed ik dat ook wel eens. Meestal wiskunde/wiskunde A. Vaak even graven in mijn geheugen en dan kwam het wel weer boven.
Ik merkte dat als ik kinderen die ik bijles gaf, structuur gaf in het maken van de sommen, dat ze al snel doorzagen hoe ze het moesten aanpakken. Ik hoefde dan vaak niet eens in mijn geheugen te graven naar de daadwerkelijke uitleg. Soms wel, maar meestal was de uitleg in het boek en van de eigen leerkracht, met het samen oefenen genoeg om een onvoldoende om te zetten in een mooie 7.

Maar deze keer had ik een andere uitdaging. Een kennis was op zoek naar bijles Economie. Stiekem dacht ik dat R dat wel zou kunnen doen, immers hij is degene met de economische kennis. Niet ik. Maar uiteindelijk was ik degene die de klus heeft gedaan. Economie op Mavo niveau. Geen idee wat ik kon verwachten.

Haasten, haasten, haasten

En zo gingen we aan de slag. De eerste keren hadden we een uur om de betreffende hoofdstukken te doen. Want er was een toets. Dat was eigenlijk geen doen, maar ach je maakt er het beste van. De cijfers waren dan ook nog niet hoopgevend. Maar ondanks dat kreeg ik al snel door waar het probleem lag, en konden we in het vervolg daar aan werken.
De laatste 2 hoofdstukken konden we dan ook effectief behandelen en je zag de cijfers stijgen. Natuurlijk kwamen daarna de examentrainingen. Voor ons samen was het weer nieuwe stof, want eigenlijk was ik veel te laat aangehaakt. En dat was nog best lastig, want zo goed als de laatste hoofdstukken hadden gedaan, zo hadden we de eerste hoofdstukken helemaal nog niet samen bekeken.Bijles

Examen

En dan is het zover. Het examen stond voor de deur. Na een laatste oefenexamen en nog heel veel extra aanwijzingen moest ik het los laten. Ze moest het nu zelf doen. En ze zou het moeten kunnen.
Goed lezen, goed bedenken wat vragen ze precies en streep de gegevens die je gaat gebruiken even aan met een potlood. Schrijf gestructureerd alles uit. En als je moet verklaren, dan wil ik dat je minstens 3 regels vol schrijft en de begrippen gebruikt die je hebt geleerd.

Duimen

En dan duimen we nu al een aantal weken voor de uitslag die dus nog even op zich laat wachten. Duimen jullie even mee? Dan hoeven we hopelijk niet voor de her!

Reactie plaatsen