23 februari 2016 
in Nieuws
1 min. leestijd

Betutteling of bescherming van je kind

We willen allemaal het beste voor onze kinderen. Daarom eten we geen filet of rauwe vis tijdens de zwangerschap en laten we alcohol staan. Stoppen indien nodig met roken. Maar het houdt niet op bij de geboorte. Nee niets is goed genoeg voor je kind.

Babykamer en borstvoeding

Zo ook bij ons. Het begint al met de babykamer, niet zoals bij de jonge moeders uit vier handen op een buik. Daar staat een paar weken voor de bevalling nog niets klaar. Een mooie kamer, op tijd ingericht, voorzien van alles wat je kleintje nodig heeft, tenminste dat denk je dan nog, want veel zal je gebruiken, maar veel ook niet. Maar dat is een ander verhaal en zijn al veel andere blogs over geschreven.

Als je kind er eindelijk is, komt je in de borst of fles discussie terecht. Of je nu wil of niet, iedereen heeft een mening over jouw keuze. Terwijl jouw keuze prima is.

Terug in oude gewoontes

Dan wordt je kleintje groter. Langzaam aan is de omgeving gewend aan dat prachtige kind dat er voortaan bij hoort. En langzaam pakt ook iedereen zijn gewoontes weer op.

De kinderen krijgen op visite een pakje drinken en waar er bij de baby buiten gerookt werd, wordt er nu weer gewoon gerookt waar de kinderen bij zijn. Maar beide zijn nog steeds heel ongezond.

Roken verbieden en de voedingsindustrie aanpakken

Afgelopen periode waren beiden meerdere keren in het nieuws. De overheid bemoeit zich ermee!

Roken in auto’s met kinderen wordt verboden. €80,- boete kun je zelfs krijgen als je rookt met een kleintje in je auto. Het is een wet.

Aan de ene kant vind ik dat prima. Ik wil ook het beste voor mijn kind. En ik wil ook dat het gezond opgroeit. Ook gaat de overheid zich bemoeien met ons eten. Ben benieuwd of de pakjes en zakjes binnenkort verboden worden. Immers die ene keer dat kinderen in een auto zitten waar misschien gerookt wordt ten opzichte van al die kilo’s suiker die er door dezelfde kinderen geconsumeerd worden elke dag op school en thuis.

Betutteling of bescherming?

Maar waarom is het nodig dat de overheid dit nu moet regelen. Is het niet de keuze van de ouders, om te roken in de auto waar je kinderen bij zijn, of je kind vol te stoppen met suikers. Ja we moeten onze kinderen beschermen. En elke ouder doet hier zijn best voor. Maar is dit nu niet betutteling in plaats van bescherming? En als dit bescherming is, waarom doen we dat pas nu? Misschien dan toch maar een opvoedcursus voor je zwanger mag worden als we het toch over betutteling hebben?

Wat vind jij? Betutteling of bescherming?

Nicole Orriëns
Door

Nicole Orriëns

op 23 Feb 2016

De overheid bemoeit zich toch al veel met ons. Bijvoorbeeld door tweeverdieners minder belasting te betalen dan gezinnen met 1 kostwinner. Dat van het roken in de auto vind ik prima om te beboeten.

Merel
Door

Merel

op 08 Mar 2016

Ik vind het vooral absurd dat ouders nog roken in de auto en er kennelijk een wet voor nodig is om dit een halt toe te roepen (of geld aan te verdienen). Maar goed, wellicht denken anderen ook zo over mij als ik mijn dochter een dorakoekje geef of knakworst ;)

Marijke
Door

Marijke

op 08 Mar 2016

Ja die knakworsten en Dorakoekjes kunnen ook echt niet! ?

Merel
Door

Merel

op 08 Mar 2016

Ik vind het vooral absurd dat boetes kennelijk nodig zijn om roken in de auto aan banden te leggen.

Reactie plaatsen