03 september 2015 
in Nieuws
2 min. leestijd

Alle peuters recht op opvang

Afgelopen zondag deelde ik nog de kinderopvangtag en vertelde ik dat T nu niet meer naar een kinderdagverblijf gaat. Ook kiezen wij niet voor de peuterspeelzaal. Meerdere redenen kan ik hiervoor geven. Maar als het aan de regering ligt, dan komt hier verandering in.

Prinsjesdag

Zo vlak voor prinsjesdag lekken de eerste plannen al uit. Via RTL nieuws, net als alle andere jaren. Meestal laat ik dit nieuws een beetje langs me heen gaan. Eerlijk gezegd vind ik dit altijd maar een beetje saai. Maar nu viel mijn oog op nieuws over peuters. Alle peuters naar de kinderopvang.

Alle peuters naar de kinderopvang

37.500 peuters (kinderen tussen de 2,5 en 4 jaar) gaan nu niet naar de opvang. Van deze kinderen werken beide ouders, of een van de ouders niet. En er is geen indicatie om voorschoolse educatie te subsidieren vanwege bijvoorbeeld een taalachterstand.
T is ook zo’n kind. Voor ons is de kinderopvang op dit moment te duur. Tja als ik nog een baan had, zat ons ventje natuurlijk gewoon bij de opvang.

Ik ondersteun een aantal punten die Gjalt Jellesma, voorzitter van BOinK, de belangenvereniging van ouders in kinderopvang en peuterspeelzalen, aangeeft. In het artikel op RTl nieuws noemt Gjalt Jellesma:

 • “We kunnen zien hoe het met die kinderen gaat en bepalen of ze misschien speciale hulp nodig hebben.”
 • “Peuters leren sociale vaardigheden door met elkaar om te gaan en te praten.”
 • “Ze leren door te spelen allerlei vaardigheden en ontwikkelen zich, ze worden als het ware schoolrijp gemaakt. Als ze dat niet doen, dan maken ze een veel minder goede start in het basisonderwijs.”
 • Van het eerste punt krijg ik een beetje de kriebels. Prima dat we sociale controle hebben. Prima dat we ingrijpen als een kind mishandelt of verwaarloosd wordt. Maar van dit soort uitspraken bekruipt mij altijd een gevoel van betutteling.
  Met name het tweede punt vind ik zelf heel belangrijk. T speelt nu niet regelmatig met leeftijdsgenootjes en dat vind ik wel een gemis. Als we buitenspelen zijn de buurtkinderen van zijn leeftijd ook niet altijd buiten. En veel vrienden hebben geen kinderen van zijn leeftijd.
  Het derde punt vind ik dan weer wat lastig. Ik was toch ook wel schoolrijp met 4 jaar, ook al is dat meer dan 30 jaar geleden, en daar kwam geen peuterspeelzaal aan te pas. Mijn moeder zorgde wel voor een goede ontwikkeling. En dat doe ik bij T nu ook. En ik vind dat ook mijn taak als moeder, misschien ben ik nu gewoon ouderwets?Terugblik_7_spelen

  De uitvoering

  De uitvoering komt bij de gemeenten te liggen. En heel belangrijk, het kabinet trekt hier 60 miljoen euro voor uit. En dit komt volgend jaar al tot hun beschikking. Ik ben benieuwd hoe onze gemeente hier dan invulling aan gaat geven. Want als dit al ingaat in 2016, dan kan ook T nog genieten van een jaar speelplezier met andere peuters. En dan is zonder kinderopvangtoeslag ook voor ons en voor T een fijne vorm van samen spelen weggelegd.

  Wat vinden jullie van deze plannen?

  Barbara
  Door

  Barbara

  op 03 Sep 2015

  Ik volg het bericht ook met interesse. Sinds kort ben ik gestopt met werken, dus is opvang niet noodzakelijk meer.(nooit gebruik van gemaakt overigens) Onze jongste, zoon Liam is nu 1 jaar, maar speelt al volop mee met zijn zussen in allerlei spelletjes, met een aanpassing hier en daar, natuurlijk :). Maar ook hier zou een peuterspeelzaal voor 2 dagdelen bijvoorbeeld goed zijn voor hem. In het voorschoolse heb ik mijn nog niet zo verdiept. Ik ben dan ook benieuwd hoe dit balletje gaat rollen.

  Marijke
  Door

  Marijke

  op 03 Sep 2015

  We houden het in de gaten! Afwachten maar

  daantje
  Door

  daantje

  op 03 Sep 2015

  Ik ben er erg blij mee

  Marijke
  Door

  Marijke

  op 03 Sep 2015

  Ik ook wel, denk ik. Afhankelijk van hoe de gemeente het wil invullen

  Josan
  Door

  Josan

  op 04 Sep 2015

  Ik begreep dat het vrijwillig was. Zelf weet ik niet of ik er gebruik van ga maken. Heb niet het idee dat mijn kinderen motorisch gestoord of onvoldoende knip en plakwerkjes in elkaar kunnen flansen als ze niet gaan

  Marijke
  Door

  Marijke

  op 04 Sep 2015

  Dat denk ik dus ook. Zou het dan alleen voor het sociale aspect doen van samen spelen

  Reactie plaatsen