16 april 2015 
in Mama
3 min. leestijd

Consternatie.. ehh Consultatiebureau

Consultatie is een mooi woord voor advies. Terwijl ik begin te typen over het consultatiebureau kon ik me gewoon even geen ander woord bedenken voor consultatie. Ik zat vast in het gevoel wat het consultatiebureau vaak oproept. Ik hoor om mij heen vaak de term consternatiebureau vallen. Consternatie is een mooi woord voor ontsteltenis. Of opschudding, in elk geval niets leuks. Raar eigenlijk dat je bij iets wat zo mooi kan zijn, zo’n ander gevoel kan hebben.

De wereld van het consultatiebureau

Als je net mama, of papa kan natuurlijk ook, bent geworden, word je al vrij snel welkom geheten in de wereld van het consultatiebureau.Consultatiebureau

Als onwetende nieuwbakken mama denk je met je uitstekende kennis van de Nederlandse taal dat je na een bezoek met veel goede en zeer nuttige adviezen weer buiten staat. Je kan er alleen maar nog blijer van worden dan je al was.

Ja dat was VOOR! Je had misschien al enigszins gewaarschuwd kunnen zijn. Immers in de eerste week na de geboorte, als je huis nog is overgenomen door de kraamzorg, omdat jij alleen nog maar oog hebt voor je baby, staan ze onverwacht voor je deur. Zo heb ik dat in elk geval ervaren.

Goedemiddag mevrouw, wij maken even een gaatje in uw baby. WAT! Ja, de hielprik. Nuttig, maar ze doen wel je baby pijn. En dus doen ze jou pijn. Geen goede start van een samenwerking.

Onzekerheid

Na 4 weken mag je dan zelf met je baby langskomen. Meten, wegen, gesprekje. Heeft u nog vragen? Nee want ik heb net gehoord dat mijn baby echt niet anders dan op de rug mag slapen. Vermoedelijk een buikslaper? Jammer de kans op wiegendood is te groot. O en dat de borstvoeding niet lukte, eeuwig zonde! U werd wel goed begeleid? Of erger, Ah bij borstvoeding had de baby misschien wel sneller gegroeid (kan ook andersom zijn hoor). Of vinden ze het een drama dat je nog minstens 12x per dag aanlegt. Ja dat is nog wel veel hoor….

Was je niet al een beetje onzeker over deze zaken dan ben je het nu wel geworden. Dus hoezo durf je nog iets te vragen?

Advies

Advies? Nou 2x nodig gehad. Goed geholpen? Tja, hoe zal ik het zeggen. Afbouwen van de borstvoeding ging niet zo goed bij T. Hij dronk nog steeds kleinere hoeveelheden en hele flessen, kwamen eruit. Advies gekregen om dan pap te geven. Ja daar had ik zelf niet aan gedacht. Daar kon ik zeker iets mee. Die papfles werd daarna als snel vervangen door brood, dus een fijn advies.

Advies over een kleuter die zichzelf te dik vind, of een waarbij het zindelijk worden niet zo vanzelf gaat, was minder goed. Internet geeft dezelfde informatie, misschien zelfs beter. Terwijl ik hier meer advies nodig had dan bij het eerste geval.

De 2 jaar check

Voor ons was het ook weer tijd voor een bezoekje. T is nu ruim 2 jaar. Ik ben altijd heel benieuwd hoe lang en hoe zwaar hij nu is. Zelf meet en weeg ik de kinderen eigenlijk bijna nooit, dus altijd weer een goede update.

In tegenstelling tot bovenstaande heb ik het met T deze keer erg getroffen met zowel de arts als de verpleegkundige. Aardige en bekwame mensen, waar ik wel het gevoel had serieus genomen te worden, en dat er echt gekeken werd naar het kind en geen preken kreeg over het buikslapen, of de hoeveelheid borstvoeding. Hoe anders was dat toen ik er met A kwam.

T is met bijna 26 maanden 89 cm en weegt ruim 11 kilo. Lengte net iets onder het gemiddelde en gewicht ruim onder gemiddeld. Tja hij zal de bouw van zijn moeder hebben. Maar gelukkig geen gezeur hierover.Groeigrafiek

Verder mocht hij deze keer een toren bouwen van blokken en met de bal spelen. Niet dat hij er ook maar een vinger naar uit stak. Hij vond het vandaag namelijk erg spannend.  We stonden dus ook lekker snel weer buiten.

Wat zijn jouw ervaringen met het consultatiebureau?

Sylvie
Door

Sylvie

op 16 Apr 2015

Wat je zegt over dat 12x aanleggen :) ... En in Ivar's dossier staat dat de nachten niet zo goed gingen met 8 weken, omdat hij nog niet doorsliep! Terwijl ik helemaal geen probleem had met de nachtvoedingen, hij sliep als een roosje weer verder. Ik laat die bezoekjes altijd maar zoveel mogelijk over me heen komen en trek verder mijn eigen plan!

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 16 Apr 2015

Ja dat is de beste methode. Luisteren weggaan en doen waar jij je goed bij voelt

Themommydiaries
Door

Themommydiaries

op 16 Apr 2015

Eigenlijk hebben we hier een heel leuk consultatie bureau. Ze nemen alles erg serieus en ik ga daar bijna altijd met een ' yeah ik ben een topmoeder' gevoel weg. Maar hiervoor was een andere arts en die zaaide meer onrust dan rust, dus wat dat betreft herken ik het wel!

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 16 Apr 2015

Ik denk echt dat het veel scheelt of je arts en verpleegkundige "leuk" zijn

dochterlief
Door

dochterlief

op 16 Apr 2015

Ik heb er ook wisselende ervaringen mee. Dat komt ook door de verschillende verpleegkundigen die we telkens krijgen, het is bijna nooit een vaste. Mijn dochter is erg tenger en een lichtgewicht en we moesten volgens hun daarom met 4 maanden maar met vaste voeding beginnen. Niet gedaan, daarna draaiden ze hun advies weer terug: "Ach, het is gewoon haar bouw."

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 16 Apr 2015

Helemaal mooi als ze de keer erna hun eigen advies tegenspreken.... Gelukkig kun je nog steeds best je eigen moedergevoel volgen

koperdeleur
Door

koperdeleur

op 16 Apr 2015

Opzich kon ik het goed vinden met zowel de arts als de verpleegkundige. Maar dat was ws ook omdat ik nooit vragen had, ze groeide goed, deden goed en gedroegen zich goed. Toen ik bij beide echter wel een vraag had, een over zindelijkheid en de andere over eten kwam bij beide het antwoord " Ja zindelijkheid/eten kan je niet dwingen" Achteraf was de zindelijkheid medisch en het eten hebben we wel gedwongen anders werd er hier ws nog steeds alleen maar patat en knakworst gegeten. Had ik wel mee kunnen doen aan dat programma bizarre eters ?

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 16 Apr 2015

Ja had je vast leuk gevonden om mee te doen aan het programma bizarre eters!

Vlijtig Liesje
Door

Vlijtig Liesje

op 17 Apr 2015

Niet zo positief. De consultatiebureau arts opperde een keer een hersentumor bij mijn zoontje en was toen verbaasd dat ik geschrokken reageerde. Ze had gedacht dat ik daar wel tegen kon.

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 17 Apr 2015

Zo dat is ook wel echt even een heftige boodschap! Gek dat ze dacht dat je daar wel tegen kon. Daar schrikt iedereen toch van

sandra
Door

sandra

op 17 Apr 2015

Oh bij de hiel prik kon ik er nog wel tegen. Maar ook omdat ik er op voorbereid werd. Maar bij de inenting. Had ik meer moeite :( omdat hij ook echt huilde van de pijn. Ik heb er nog steeds moeite mee. Daarom ben ik blij dat mijn man altijd mee gaat. ^^

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 17 Apr 2015

Ik heb het 2x andersom meegemaakt. Bij de gewone prikken was ik goed voorbereid. En beide kinderen vonden het niet heel vervelend gelukkig. Dan zou ik me misschien ook anders voelen

Reactie plaatsen