In de winterse recepten starten we met een lekker zoet hapje. Nee geen appelflappen meer, die horen samen met de oliebollen bij oudjaarsavond. Hoewel een left over oliebol is ook wel een goed ontbijt bij een kater….
Appelbollen zijn voor mij ook een traditie die bij nieuwjaarsdag horen.
In de middag bij de thee als snack. In plaats van weer toastjes, of andere lekkernijen. We aten dit vroeger echt alleen maar op nieuwjaarsdag. En dan de tv aan met schansspringen. Beide maar op 1 dag in het jaar: de eerste dag. Nieuwjaarsdag is dan al een paar dagen geleden, maar dit recept past ook goed op een winterse zondagmiddag.
Dit recept heb ik van vroeger meegenomen. Bij ons thuis was het al een traditie en maakte mijn moeder met nieuwjaarsdag appelbollen. Een echte traktatie. En zo’n traditie waarvan je jaren later past uitvindt, dat je deze ook gewoon bij La Place kunt kopen op andere dagen.
Hoe maken wij appelbollen?
Ook dit jaar maakten wij de appelbollen, maar niet op nieuwjaarsdag. We hadden teveel left overs van vorig jaar en besloten de appelbollen daarom uit te stellen. Bovendien doen wij niet aan eten weggooien en de appels waren nog prima te bewaren. Het recept is heel simpel.
Ingrediënten:
- Appel, ik gebruik meestal goudreinetten
- Bladerdeeg
- Suiker
- Kaneel
Bereiding:
- Verwarm de oven voor zoals aangegeven op de verpakking van het bladerdeeg.
- Schil de appels en ontdoe ze met een appelboor van het klokhuis.
- Rol per appel een plakje bladerdeeg met en deegroller uit tot het plakje in zijn geheel om de appel heen gevouwen kan worden
- Zet de appel op het bladerdeeg en doe een beetje suiker en kaneel in het gat van het klokhuis
- Vouw het bladerdeeg goed om de appel heen en plak dicht met een beetje water
- Nog een klein beetje suiker bovenop als versiering
En afbakken maar, houd voor de tijd de tijd aan die de bladerdeeg nodig heeft om gaar te worden. De oven op 220 graden en dan 20-25 minuten in de oven tot de bladerdeeg mooi bruin wordt. Met veel suiker heb je ook kans dat de bol gaat lekken, dus zet ik ze voor de zekerheid op bakpapier. Het helpt ook om het bladerdeeg voor je de appel erop zet van een laagje paneermeel te voorzien. Dit neemt het vocht op en zorgt dus dat je bladerdeeg knapperiger blijft.
Bij ons waren de appels zo gaar geworden dat ze ietwat ontploft uit de oven kwamen, maar daarom wel echt heel lekker!
Wat vonden wij ervan?
Ze smaakten heerlijk! 1 schepje suiker was genoeg om ze zoetzure smaak van de appel ook nog te proeven. Ook A vond het heel lekker en was het zoet genoeg.
Eet smakelijk.
Hebben jullie ook een Nieuwjaars traditie?
roykoper
op 08 Jan 2015Mama Marijke
op 08 Jan 2015roykoper
op 08 Jan 2015Mama Marijke
op 08 Jan 2015Linda
op 08 Jan 2015Linda
op 08 Jan 2015Happy 2016 | Mama's met thee
op 01 Jan 2016Happy 2016 | Mama's met thee
op 01 Jan 2016