03 maart 2016 
2 min. leestijd

Achter de schermen bij het NOS Jeugdjournaal

Dat wij hier thuis graag het jeugdjournaal kijken heb ik al eens verteld. Toen had ik het vooral over waarom ik het prettig vind om het nieuws op die manier te volgen. Maar ook voor kinderen is het jeugdjournaal goed. Lees verder waarom.

Vier verschillende redenen om het jeugdjournaal te kijken.

1. Als eerste natuurlijk het nieuws. Wij vinden het belangrijk dat de kinderen weten wat er speelt in de wereld. Dat ze dat op een veilige en begrijpelijke manier te horen en te zien krijgen is daarin zeker een groot voordeel. Het volgen van nieuws leert je een mening vormen doordat je verschillende zichtspunten van problemen te horen krijgt.

2. Het kijken van actualiteiten programma’s draagt bij aan je algemene ontwikkeling. Via het jeugdjournaal leren de kinderen over het bestaan van problemen, over oplossingen, andere landen, andere beroepen en nog veel meer. De wereld groeit hierdoor.

3. Begrijpend lezen/ luisteren.  Naast het journaal wordt ook Nieuwsbegrip door hetzelfde team gemaakt. Dit is de begrijpend lezen methode die ze bij ons op school gebruiken. Het jeugdjournaal kijken helpt dus bij het goed snappen van de begrijpend lezen methode.

4. Naast de actualiteiten brengt het jeugdjournaal ook leuke items. Dingen waarbij je een kind zoals jijzelf in beeld ziet. Een school of klas zoals die van jouw. Het maakt het nieuws echter, dichterbij de belevingswereld van het kind.

Achter de schermen bij het NOS Jeugdjournaal

Toen ik hoorde dat er een “Achter de schermen”boek uit kwam over het jeugdjournaal was ik erg benieuwd.  Van de uitgeverij Kluitman kregen we het boek om er een review over te schrijven.

Ik was wel wat bang voor droge stof en moeilijk te lezen. Gelukkig  was dat absoluut niet zo. Het boek leest lekker weg, geeft leuke weetjes, grappige tegenslagen en een goed beeld van het werk dat er bij komt kijken om 1 aflevering van het journaal te maken.

jeugdjournaal

Het boek is, naast gewoon lekker lezen, ook informatief. Het zou goed gebruikt kunnen worden om een spreekbeurt of werkstuk te maken. Er word ruim informatie gegeven en als jezelf bepaalde stukjes wat meer uitzoekt dan heb je volgens mij een goed werkstuk.

Een minpuntje aan het boek vond ik soms de keuze van indelen in het boek. Soms staat er een wetenswaardigheid of stukje extra informatie terwijl de hoofdtekst nog midden in een zin is gebleven. Ik vind het prettig om door te kunnen lezen en terugbladeren of vooruit bladeren leest minder prettig. Door de stukjes die er tussen door komen, is dat soms wel even nodig. Dat vind ik dus een minder prettig iets.

Wat vond A van 11 ervan?

Ik vond het een heel leuk boek om te lezen. Ik heb altijd al willen weten hoe het nu precies werkt bij een televisie-opname en dit boek vertelt het tot in detail. Grappig is dat ik nu wel met andere ogen naar het jeugdjournaal kijk. Anders kijk naar de opbouw, sommige items tel en de presentatoren observeer of ik kan zien dat ze voorlezen.

Conclusie

Een informatief boek dat toch lekker weg leest. Een aanrader als je meer te weten wil komen over het maken van een journaal.

Aantal sterren: ✩✩✩✩✩ [5/5]
Titel: Achter de schermen bij het NOS Jeugdjournaal
Auteur: Jan Paul Schutten
Uitgeverij: Kluitman
Prijs: € 13,99
ISBN 9789020673623

Deze recensie is tot stand gekomen door een samenwerking met uitgeverij Kluitman.

Nathalie
Door

Nathalie

op 03 Mar 2016

Wat grappig om eens een kijkje achter de schermen te nemen

Terugblik #1620 – Mama's met thee
Door

Terugblik #1620 – Mama's met thee

op 20 May 2016

[…] meisje. De eerste boekbespreking stond op jet programma en ze had zo’n moeilijk boek gekozen. Achter de schermen bij het jeugdjournaal. Best pittig voor een meisje van 8. Maar het resultaat was prachtig. Ze kreeg een […]

Ga stemmen! – Mama's met thee
Door

Ga stemmen! – Mama's met thee

op 15 Mar 2017

[…] Achter de schermen van het jeugdjournaal […]

Reactie plaatsen