12 december 2017 
4 min. leestijd

8x sneeuwpret

Een van de meest magische momenten van de winter is toch wel sneeuw. Al zijn wij in Nederland wel gewend aan wat neerslag, toch is sneeuw anders. Het geeft de wereld een ander aanzien, het blijft liggen dus je kan er mee spelen en het brengt vaak ook wat problemen met zich mee voor het verkeer. Maar vooral het spelen is voor de kinderen de grootste pret van de sneeuw. Een aantal winters hebben we veel sneeuw gehad maar dat is helaas niet altijd het geval. Maar mocht er dit jaar sneeuw vallen hebben wij hier alvast wat sneeuwpret voor jullie uitgeschreven. Als je echt eens iets anders wil dan een sneeuwpop maken.

Sneeuwpop

Ook vooruit we beginnen er toch even mee. Een sneeuwpop maken is natuurlijk wel een van de meest bekende vormen van sneeuwpret. Kleine kinderen kunnen al snel meehelpen en met twee balletjes op elkaar is een sneeuwpop al snel gevormd. Echt leuk is het pas al er heel veel sneeuw ligt want dan kan je een hele grote pop maken of een bijzondere pop met echte armen aan de zijkant op in de vorm van een hond, om maar wat te noemen. Geen knopen in huis? Geeft niks met blaadjes, takjes en steentjes kom je ook en heel eind. Je moet ze alleen even zoeken onder de sneeuw.

Sneeuwballen

Een andere klassieker is het gooien met sneeuwballen. Mijn ervaring is dat de meeste kinderen het gooien nog wel leuk vinden maar het ontvangen van een gegooide bal toch veel minder leuk. Hier is het dan een beetje standaard dat ze niet op elkaar mogen gooien. Wij maken vaak een doel op de schutting of de muur waar om beurten op gegooid mag worden. Ook vinden ze het leuk om sneeuwballen te gooien voor de hond, niet naar de hond maar voor de hond. De hond rent enthousiast achter de gegooide bal aan om vervolgens zich een ongeluk te zoeken omdat de bal op wonderbaarlijke wijze is verdwenen (uit elkaar gespat in de rest van de sneeuw).

Sneeuwpret kind en hond

Sneeuwfort

Als je geen zin hebt in een sneeuwpop dan kan je natuurlijk ook iets anders maken. Tegen een muur of onder de buitentafel kan je een heus sneeuwfort maken. Door de sneeuw goed stevig in vorm te brengen en vooral voldoende steun te bieden met stokken etc. kan je al snel een leuk fort of huis maken. Waar het kind met een beetje geluk aan in kan. Ook heel handig als je sneeuwballen wil ontwijken!

Sneeuwglijbaan

Dit is iets wat wij vroeger graag deden op de straat. Als er voldoende sneeuw lag maakte wij een glijbaan. Door de sneeuw heel goed aan te stampen en glad te maken kon je al snel een redelijke glijbaan produceren. Dit gaat niet op een zachte ondergrond zoals gras maar wel op asfalt op stoep. Als je met een groepje aan het stampen en wrijven gaat heb je al snel een lange baan. Aanloopje en glijden maar! Wel even zorgen dat je niet in een slootje, weg of andere gevaarlijke plek eindigt natuurlijk.

foto-op-hout

Sleeën

De derde klassieker is natuurlijk het sleetje rijden. Voor getrokken worden door elkaar, of door papa of mama, of roetsend van een helling af. Het is allemaal even leuk! Tegenwoordig zijn er ook verschillende sledes. In onze jeugd was er vooral de bekende houten slee maar nu zijn er 1-persoonssleetjes van plastic en een soort vliegende schotel. De plastic sleetjes gaan wel erg hard overigens en als iets te ver naar voren leunt dan ehm tja dan ga je op je bek!

Sneeuwengel

In Amerika is de sneeuwengel heel bekend. Hier in Nederland doen wij het wat minder graag. Misschien toch iets te maken met nat en koud worden of sneeuw tot in je onderbroek. Maar als je volledig warm bent aangekleed dan is het maken van een sneeuwengel wel heel erg leuk. Je laat je vallen in de ongerepte sneeuw, plat op je rug. Dan veeg je met je armen en benen zijwaarts over de grond. Met je benen creëer je zo een rokje en met de armen de vleugels van de engel. De grootste kunst is echter het opstaan zonder je engel te verpesten.

Vlokken vangen

De kinderen die graag alles onderzoeken vinden vlokken vangen vaak een leuke bezigheid. Eerst op je tong en later op je jas of handschoen. Als je jas koud genoeg is krijg je zelfs de kans om de sneeuwvlok te bestuderen. De stervorm van elk vlokje is anders dus je kan heel veel ontdekken. De vlokken zijn het best zichtbaar op een hele donkere ondergrond, zwart of donkerblauw. Als je dat niet hebt kan ook een zwart papiertje of desnoods je telefoon met het scherm uit nemen. Als smelten je vlokken wel sneller bij de laatste optie omdat een telefoon toch iets van warmte afgeeft.

Tekenen

Als laatste optie kan je ook nog tekenen. Je kan tekenen in de sneeuw met een stok of met je voeten. Stukjes plat maken en stukje overeind laten geeft een mooie tekening. Een beetje zoals de meneer in deze video, al is dat wel heel groots! En deze ruimte hebben wij helaas niet in de buurt.

Je kan het ook anders om doen. Niet de sneeuw platstampen maar juist randjes maken op de sneeuw. Eigenlijk een platte sneeuwpop maken. Denk eens aan simpele vormen zoals een huis of een bal. Dikker in het midden en naar de buitenkanten steeds dunner.

Ook schijn je de sneeuw te kunnen verven. Ik heb het zelf nooit geprobeerd maar het effect lijkt mij super. Hier heb je een aantal lege spuitflesjes voor nodig, water en milieuvriendelijke verf zoals bijvoorbeeld voedingskleurstof. Maak de verschillende kleuren en spuit het water van een afstandje op de sneeuw. Zorg er wel voor dat je water koud is anders smelt de sneeuw meteen weg. Niet te dichtbij of te veel spuiten want dan zakt de sneeuw in.

En nu maar afwachten of er sneeuw gaat vallen bij ons!

Reactie plaatsen