1,5 was hij toen het begon op te vallen. Hij moest steeds spugen in de auto. Arme jongen, zo ziek werd hij ervan. Helaas kwam ons dat niet onbekend voor. Zowel manlief als ik herkenden het. Alleen A heeft dit, gelukkig voor haar, niet van ons meegekregen. Wagenziekte.
Symptomen
Een vervelend soort ziekte, waar je prima over heen kan groeien. Tegen de tijd dat je in je eigen auto rijdt, of naast de bestuurder zit, zijn de symptomen vaak wel verdwenen. Tot je besluit dan alsnog achterin de auto te gaan zitten, dan komen ze weer net zo hard terug.
De plek in de auto is dus best wel belangrijk. Dat komt omdat je achterin niet goed vooruit kan kijken. Je evenwichtsorgaan wordt daardoor in de war gebracht (je schommelt wel (auto die beweegt), maar toch zit je stil), waardoor misselijkheid ontstaat. En helaas vaak met spugen tot gevolg.
Andere symptomen die we hier maar al te goed herkennen zijn: gapen, slikken, transpireren en bleekheid.
Voorkomen
Bij mezelf lukt het me altijd wel goed om te voorkomen dat ik echt beroerd wordt. Voldoende frisse lucht (raam open), goed voor me op de weg kijken, en niet te warm in de auto, dus jas uit en de verwarming niet te warm, houden het aardig in controle. Ook vooral rechtdoor rijden en weinig stoppen en optrekken helpen enorm. Lang leve de snelweg, en haat aan de haarspeldbochten in de Alpen of files in het bloedhete Franse land.
Bij T lukte het voorkomen nog niet zo goed. We zetten de autostoel wel voorin, maar dan moest mama dus achterin, ook geen succes. En zeker bij toch spugen, ook niet zo fijn, want vanaf de achterbank kun je ook niet overal bij. Raam open, hielp wel op korte stukken, maar verder ook niet, dus voorkomen was lastig. Dan toch maar op zoek naar een medicijn.
Seabands
Zo gingen we dus op zoek naar middelen die het voor een jongetje van 1,5 dragelijk zouden maken in de auto. Maar helaas… die zijn er dus niet. Voor de medicijnen moet je minimaal 2 zijn. En eerlijk gezegd ben ik daar ook niet direct fan van.
Op internet vond ik wel een alternatief. Seabands. Maar ook voor deze bandjes was hij te klein. Deze worden pas aangeraden vanaf 3 jaar.
Een ritje apotheek dus. Bij de apotheek konden ze ons ook niet helpen. Wel konden we de Seabands van dichtbij bekijken.
Een simpel armbandje met een soort plastic kraal erop. En die plastickraal moet het werk doen. Deze moet druk uitoefenen aan de binnenkant van de pols. Op het “Nel-Kuan” punt. Als je op deze plek druk uitoefent, heb je geen last meer van misselijkheid. Check de site van Sea Bands voor de volledige uitleg en juiste plaatsing!
Waarom ze dan niet geschikt waren voor ons jongetje van 1,5? Want veiliger dan dit kun je het niet krijgen toch? Nou heel simpel, ze worden gewoon niet zo klein gemaakt. De kleinste maat is niet strak genoeg, waardoor er niet genoeg druk op de pols wordt uitgeoefend, hierdoor doet de band niet wat hij moet doen en ontstaat er alsnog misselijkheid.
Even snel testen, deed ons toch besluiten de bandjes te kopen. Zelfs op de dunne armpjes van T drukte de plastic kraal nog enigszins op de juiste plek. Een beter alternatief is er namelijk ook niet.
Gebruik Seabands
Dus elke rit in de auto, al is het maar naar de supermarkt gaan de bandjes, zoals we ze voor het gemak noemen om. Hij moet er aan wennen. En wij ook. Niet vergeten, bij vertrek en aankomst. Af en toe onderweg even controleren of hij ze nog om heeft. Hij deed ze regelmatig af, of draaide ze zo dat de kraal aan de bovenkant zat, of binnenstebuiten. Dus af en toe ging het toch mis en stonden we met een ziek kind buiten de auto. Maar ook T wordt groter.
En inmiddels zijn we 2 jaar verder. Dezelfde Seabands zitten nog in mijn tas en komen regelmatig de tas uit. En de ongelukjes zijn op 1 hand te tellen. T is gewend aan de bandjes, doet ze zonder mopperen om, en doet ze niet meer onderweg af. Zijn armen zijn nu wat dikker geworden en we merken dat de bandjes nu ook meer druk uit oefenen. Hij heeft al tijden geen last meer van misselijkheid. Als we de bandjes maar niet vergeten om te doen. Op korte stukken en als het niet warm is buiten, zijn we, omdat het zo goed gaat, nog wel eens geneigd ze te vergeten. En dat is dus niet slim.
Kortom, wij zijn fan! Ook seabands kopen? Dat kan gemakkelijk online, maar wil je ze eens zien en voelen. Dan zou ik net als wij deden even bij de drogist of apotheek langslopen, kun je gelijk even voelen. Ze zijn er ook in leuke kleuren. Wij hadden toen geen keuze, maar ik ben alsnog heel blij met deze stoere legergroene exemplaren.
Wat is jullie oplossing bij wagenziekte?
Een nieuwe tas van Label 071 – Mama's met thee
op 25 Jul 2017