01 februari 2018 
3 min. leestijd

Warme truiendag

Morgen is het weer zover. Warme truiendag. Dus trek je foute kersttrui nog maar even uit de kast, ik vind dat hij voor deze gelegenheid best nog even kan. En vergeet niet de verwarming een graad lager te zetten. Maar warme truiendag? Wat is dat dan?

Warme truiendag

Klimaatverbond Nederland is de initiatiefnemer van de warme truiendag. Dit jaar wordt deze al weer voor de 12e keer gehouden. Elk jaar rond 16 februari om de verjaardag van het inwerkingtreding van het Kyotoprotocol. Dit was het eerste wereldwijde klimaatverdrag.
Nooit geweten. Ik wist wel dat we door een extra warme trui aan te trekken op deze dag en dan ook daadwerkelijk de verwarming een graad lager te zetten, we energie besparen. En als we dat allemaal doen, dat we dan veel energie besparen. En dat we minder CO2 uitstoten is natuurlijk ook mooi meegenomen.warme truiendag

Want wist je dat we met éen graad lager maar liefst 6% CO2 en 6% energie besparen? En als we dit allemaal samen doen kunnen we op éen dag het jaarverbruik van drie Waddeneilanden besparen. En vieren we elke dag Warmetruiendag, dan besparen we het jaarverbruik van een stad als Amsterdam!

bron: https://www.warmetruiendag.nl/informatie

Verwarming omlaag

1 dag in het jaar de verwarming dus een graadje lager. En die dag trek je gewoon lekker een hele dikke warme trui aan. Dan merk je er eigenlijk niets van. Maar ehh de verwarming omlaag? Laat ik eerst maar even bekennen dat ik best wel een koukleum ben. Of ik nu gewoon een laagje vet mis om me warm te houden, of dat ik gewoon niet van kou houd, houden we hier maar even in het midden. Daarentegen heb ik een man, die het nooit koud heeft. Het liefst zit hij in de winter nog in een T-shirt op de bank. Oké dat is wel wat overdreven, maar zijn echt dikke truien komen zelf op warme truiendag niet uit de kast. Een dunne trui is voor hem echt genoeg.
En dan staat bij ons de verwarming eigenlijk altijd al laag. Toen we van de zomer een nieuwe thermostaat hebben moeten aanschaffen, heb ik hem ook stiekem net even iets warmer geprogrammeerd. In plaats van 19 graden, staat hij nu op 19,5 graden. Maakt net even het verschil voor mij.
De meeste mensen zullen het ongetwijfeld al koud vinden bij ons in huis……

2 truien

Als het buiten echt koud is, of als ik het echt koud heb, pak ik dan ook vaak een trui met dik vest uit de kast. Een coltrui, en een lekkere gebreide. En dan daaroverheen nog een lekker dik gebreid vest. En dan nog kan ik het koud hebben. Voor morgen leg ik dan ook zeker nog even een van deze outfits klaar. Eigenlijk ben ik ze wel een beetje zat. Zo in februari kijk ik al weer reikhalzend uit naar het voorjaar en de warmere dagen. Dagen waarop of de coltrui of het vest vervangen kunnen worden door iets luchtigers. Dagen waarop het zonnetje de aarde weer verwarmd en we de verwarming helemaal uit kunnen zetten tot het najaar. Warme truiendag

 

Helemaal uit?

Ja helemaal uit. Een optie overigens van A. Niet voor het voorjaar, maar voor morgen. “Oh mama, zullen we dan de verwarming gewoon de hele dag uit zetten? Niet alleen wat lager…..” Heel nobel, om een dag helemaal in de kou te gaan zitten. Maar als ze dat echt wil, dan ehh ja dan denk ik dat ik die dag maar lekker warm in bed blijf.
Maar natuurlijk doen we mee. Niet helemaal uit, maar hij mag wel een graadje lager. Die ene dag, kruipen we met 2 truien aan, gewoon lekker onder een kleedje op de bank.

Altijd besparen?

Om toch dat idee nog even met A te bespreken, heb ik samen met haar ons gedrag nog even doorgenomen. Wanneer staat bij ons de verwarming aan? Onze thermostaat heb ik zo geprogrammeerd dat hij alleen aangaat als wij thuis zijn. We hebben een hele simpele, maar wel 1 die te programmeren is. Op momenten dat de kinderen op school zijn, en wij op kantoor, hoeft het huis ook niet verwarmd te worden. Ook gaat de verwarming om 21:00 al uit. De warmte blijft dan nog lang genoeg in huis hangen, en anders kruipen we lekker onder een kleedje op de bank, of gaan op tijd in bed liggen.
Toch zetten we af en toe de thermostaat even wat hoger…. vooral op dagen dat de tv aanstaat. Onze thermostaat hangt namelijk niet op de beste plek in huis. Hij hangt achter de tv. En de tv geeft stiekem toch wel wat warmte af. En dan gaat dus de verwarming uit. Achteraf de beste besparingstip die er is, alleen wel wat fris…. Stiekem bespaart het denk ik nog best wat energie die uurtjes dat de verwarming eerder uitgaat en we het niet eens doorhebben en hem tijdelijk even wat warmer zetten.

Maar ik ben wel benieuwd. Doe jij morgen mee met warme truiendag?

Paula
Door

Paula

op 01 Feb 2018

Ik heb denk ik altijd al een warme truiendag......mijn thermostaat staat eigenlijk altijd op 15 graden en op heel koude dagen op 17. Mijn dochter zegt ook altijd dat ze een ijskast binnen stapt als ze hier in de winter op visite komt en graait dan meteen een paar dekentjes uit de slaapkamer om onder te kruipen....:-)

Marijke
Door

Marijke

op 01 Feb 2018

Ohh dat is wel echt heel koud hoor. Heb je het dan zelf nooit koud?

Inge
Door

Inge

op 01 Feb 2018

Wij houden eigenlijk ook steeds warme truiendag. Bij ons gaat de verwarming niet aan als we iets met korte mouwen dragen. Maar ik ben wel megafan van warme truiendag op school en dergelijke acties. Vind ik echt een superinitiatief om de kinderen er zo op die manier bewust van te maken!

Marijke
Door

Marijke

op 01 Feb 2018

Lekker toch ook een warme trui in de winter. Helemaal met je eens. Hoop dat er veel mensen meedoen, vooral instanties en scholen

Aniek
Door

Aniek

op 01 Feb 2018

Ik kende dit initiatief niet, maar goed om hieraan mee te doen inderdaad!

Nicole Orriëns
Door

Nicole Orriëns

op 01 Feb 2018

Eh nee, want ik vind het echt super ongezellig als het echt koud is binnen. Bovendien stook ik toch al niet veel.

Marijke
Door

Marijke

op 01 Feb 2018

Als je hem al laag hebt staan, keur ik het goed hoor ;)

Laura Martens
Door

Laura Martens

op 01 Feb 2018

Ik probeer sowieso de verwarming vaak optijd uit te doen (bijvoorbeeld voor het slapen) maar ook wat lager te zetten. Als we thuis zijn hebben we hem meestal toch wel op 19 of 19,5 hoor!

Merel
Door

Merel

op 01 Feb 2018

Grappig, ik wist het niet. Zal morgen een extra dikke trui uit de kast trekken en daaroverheen mijn warme dekentje draperen ;) Heb het namelijk alsnog vaak heel erg koud! Ook met een trui.

Marijke
Door

Marijke

op 01 Feb 2018

Dekentjes liggen hier ook standaard op de bank.

Tine
Door

Tine

op 01 Feb 2018

Sinds ik in Ierland woon staat mijn verwarming ook lager dan in België, raak je echt snel gewoon maar voor het Belgische bezoek is het vaak wel even schrikken, maar dan zet ik hem gewoon wat hoger ^^ Hier staat ie dus ook altijd op 19. Op het werk daarentegen is het echt verschrikkelijk, zo'n, 23 graden vaak!

Marijke
Door

Marijke

op 01 Feb 2018

Oh op het werk vind ik dat nog erger. Dan krijg je echt hoofdpijn als het zo warm is.

kiki hasselton
Door

kiki hasselton

op 02 Feb 2018

Goed initietaief!! Ik heb eigenlijk ook altijd mijn verwarming rond de 19 staan. Mijn vriend vind het hier dan de noordpool. Nu ik ziek ben staat hij wel op 21 graden

Reactie plaatsen