18 april 2016 
in DIY
2 min. leestijd

Theezakjes

De eerste keer dat mijn moeder zei dat ze ging vouwen met theezakjes dacht ik: “Gatver dat is toch vies”. Hoewel mijn moeder zei dat al die kleurtjes zo een leuk effect gaven dacht ik “Welke kleurtjes? Een theezakje is toch een theezakje?”

Je begrijpt vast wel dat wij heerlijk langs elkaar heen spraken. Mijn moeder had het over de individuele verpakkingszakjes van papier en ik dacht aan het zakje gevuld met thee dat uiteindelijk in de pot of kopje beland.

Maar het brengt mij wel bij dit idee. Wat kan je allemaal met die verpakingszakjes van de thee doen. Ze zijn handig om de verschillende smaakjes te onderscheiden maar je kan er vast nog veel leukere dingen mee doen.

Sparen

De buitenkant van de zakjes verandert zeer regelmatig. Daarom zijn ze ook heel leuk om te sparen net zoals postzegels. Er zijn verschillende merken, dus verschillende zakjes. Ook bij restaurants, sporthallen en andere plekken om thee te drinken zijn vaak verschillende zakjes te vinden. A spaart ze nu al een tijdje. We zijn er ooit mee begonnen omdat ze alles verzamelde wat los en vast zat. Toen ze aan deze verzameling begon hebben we wel afgesproken dat ze zou stoppen met het verzamelen van knoopjes, schelpjes, steentjes, takjes en noem maar op. Inmiddels zit ze over de 500 verschillende zakjes.

theezakjes sparen

Vouwen

De gekleurde kant van het papieren zakje is leuk om mee te werken en zodanig schilderijtjes of kaartjes te maken. Eerst snij je een vierkantje, steeds van dezelfde plek zodat het plaatje hetzelfde blijft. Dan vouw je ze op, ook steeds hetzelfde zodat het plaatje hetzelfde blijft. Daarna op plakken en je hebt theekunst! Ik vind het echt een onwijs leuk effect hebben maar soms heb je wel behoorlijk veel zakjes nodig voor een bloem of ster. Even door drinken dus!

theezakjes vouwen

Voorwerpen versieren

Omdat de zakjes zo kleurig zijn kan je ze ook gebruiken als versiering voor een dienblad of theedoos. Neem een voorwerp van hout, onbewerkt, houtlijm of beter nog modpodge en een matte of juist glimmende lak zodat je het schoon kan maken. Deze techniek wordt ook wel decopatch genoemd.

https://nl.pinterest.com/pin/536772849319008303/
Eerst smeer je het voorwerp goed in met de lijm. Dan plak je de zakjes er kriskras op. De zakjes moet je dan wel eerst even op maat maken. Je krijgt trouwens de mooiste randjes als je de zakjes scheurt en niet knipt. Regelmatig een nieuw stukje lijmen en weer lekker plakken. Aan het einde kan je nog even met lijm alle randen goed vastzetten. Als het droog is dan kan je het aflakken. Het scheuren en plakken kan je ook prima met jongere kinderen doen.

Cadeauverpakking

Als laatste kan je er leuke verpakkingen van maken om bijvoorbeeld thee cadeau te geven. Hiervoor kan het plakken en vouwen gebruiken op welk voorwerp dan ook. Ook kan je doormiddel van vouwen hele doosjes creëren van de theezakjes maar eerlijk is eerlijk, die zien er wel ingewikkeld uit en ik waag mij daar niet aan.

Wat doen jullie met de theezakjes?

volgmama
Door

volgmama

op 18 Apr 2016

Ik had ze ook een lange tijd verzameld maar vandaag toevallig weggegooid bij het opruimen.

Hanneke
Door

Hanneke

op 19 Apr 2016

Je kan ook niet alles bewaren. Maar nu kan je een reden hebben om ze te bewaren.

Kayleigh
Door

Kayleigh

op 21 Apr 2016

Dit heb ik vroeger ook veel gedaan! Bakjes vol theezakjes had ik verzameld. Met een mesje vierkantjes snijden, vouwen en er dan niks mee doen. Daarom heb ik alles al een hele tijd geleden weg gedaan. Wel leuk om dit weer te zien :)

Willeke
Door

Willeke

op 23 Mar 2020

Spaar je nog steeds verpakkingen van theezakjes? Ik heb er nog een aantal liggen, anders gaan ze in de papiercontainer.

Marijke
Door

Marijke

op 14 Apr 2020

Nee inmiddels worden ze niet meer gespaard, maar in elk geval bedankt

Reactie plaatsen