05 december 2016 
in DIY
3 min. leestijd

Surprise: Een sterrenhemel

Zoals ik al eerder aangaf, werken ze bij A op school met thema’s rondom de surprises. Voor haar groep hebben ze dit jaar gekozen voor het thema ruimte. Maar natuurlijk delen we ook dit jaar weer welke surprise wij hebben gemaakt.

Lootjes trekken

Het trekken van het lootje is altijd een spannend moment. Ook al zit je met elkaar in de klas, voor een vriendje of vriendinnetje is het altijd leuker om een cadeau uit te zoeken en een surprise te maken, dan voor dat ene meisje of jongetje waar je niet zoveel mee hebt. Maar dat maakt het ook wel weer leuk, iets doen voor een ander, waar je juist niet zoveel mee hebt. Maar wat nu als je de juf of meester hebt. Dat leek mij vroeger echt leuk. Maar helaas nooit gelukt. A wel, zij trok dit jaar de juf.
En dan is 1 ding zeker, de juf is altijd enthousiast over de surprise! Ja toch juffen?

Sterrenhemel

Al voor bekend was, wie er op het lootje stond, leek het ons leuk om een echte sterrenhemel te maken. Dus zodra de cadeaus gekocht waren konden we snel aan de slag.
De juf heeft als sterrenbeeld Ram, dus we maakten in elk geval het sterrenbeeld Ram, daarnaast nog de meer herkenbare sterrenbeelden Grote Beer en Orion.

Helaas pasten de cadeaus niet allemaal in de doos. Het grootste cadeau beplakten we daarom eerst met een stuk zwart karton. De andere cadeaus verstopten we in de doos. Met een stukje plakband zetten we deze ook vast, want anders komen ze misschien voor de gaten van de sterren.
Met een stift tekenden we de sterren van de sterrenbeelden erop. Goed doorprikken met een prikpen. In de bovenkant van de doos een gat gemaakt voor een nepwaxinelichtje. Die stopten we er ondersteboven in, zodat er licht uit de doos schijnt.surprise-sterrenhemel

In de praktijk viel dat nog wel tegen. De gaatjes zijn erg klein en moesten om licht door te laten, flink groter gemaakt worden.

Verven

Omdat een sterrenhemel nu eenmaal niet bruin is, aan de slag met zwarte verf. Helaas dekte de plakkaatverf niet heel goed, waardoor we dit meerdere keren moesten herhalen. Overigens vonden we ook allemaal stukjes plakband terug, want daar pakte de verf ook niet op. Terwijl we dachten de doos goed plakband vrij te hebben gemaakt.
Vergeet ook niet met een prikker direct de gaten van de sterrenbeelden weer door te prikken. Ze zitten met verf sneller vol dan je denkt. En op het zwart zijn de gaten toch minder makkelijk terug te vinden, dan met toen we ze tekenden met stift……

Na 3 lagen zwarte verf, was de sterrenhemel gereed. De bovenkant van de doos plakten we eerst goed dicht met lijm. Daarna een afdekkend papier eroverheen, en ook hier nog een paar lagen zwarte verf. Want je snapt, hier dekte de verf ook niet gelijk.surprise-sterrenhemel

Wat een sterren

Het doosje hebben we daarna op de zwarte onderkant bevestigt. En met een wit potlood en paarse sterren maakten we de sterrenbeelden op de doos af. Zo kun je ze ook zien als de lichten in de klas aan staan. En natuurlijk maakten we er nog een paar bij op de zwarte onderkant. A wilde graag de kreeft en we vonden Cassiopeia en de Zwaan leuk en haalbaar om ernaast te maken. Ook deze maakten we met de paarse sterren en een wit potlood voor de verbindingen. Zo zijn ze ook herkenbaar voor iemand die niet zo goed is in het herkennen van sterrenbeelden.surprise-sterrenhemel

Natuurlijk zijn er veel meer sterren op de sterrenhemel te vinden. Deze maakten we van losse zilveren sterren die we met een klein druppeltje lijm vastplakte.

Het resultaat

surprise-sterrenhemel

A was zeer tevreden over het resultaat, en eigenlijk wilde ze hem wel zelf houden, zo mooi vond ze hem.

Wat hebben jullie dit jaar gemaakt?

Reactie plaatsen